自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我爺爺聖誕節期間輕微中風,未知中風時,佢突然話右眼睇唔到野,咁去Qe睇,Qe就轉介佢26號眼科e院check 眼,去到係眼科e院,係聖誕假期,暫停服務,就係呢個時候,我爺爺雙腳冇力,坐的士去就近e院,廣xe院,初時入到去,都好快check完,冇人交待病程情況,只係知我爺爺唔食得野住,因為中風吞嚥問題,咁幸好有個護士解釋比我地知,同留左我電話比e生解釋爺爺情況,不過都係話我爺爺係借床位,爺爺好好,因為check到血管塞左,只係影響佢右邊少少活動能力,所以住左幾日就出院,當時我爺爺只係食得流質性物,糊仔個d,咁我問護士返屋企要點照顧佢,比佢做咩運動好,期間只有護士交待,其他要問我爺r生同佢講過咩野,(補充:爺爺有一隻耳失去聽力,而家已經八十九歲)(待續~)

大宅

回覆:sleepyBB 的帖子

個日唔係我接出院,係我叔叔接出院,見到一大埋藥,有四樣一日食一次,有d一日三次同一日兩次,有d仲要跟胃藥食,不過兩隻寫明空肚食,有一隻包肚食,有隻夜晚食,總之好亂,我問有冇人講點食,緊係冇啦,不過好多謝跟我爺爺既李姑娘(九龍醫院),幫我分好晒d藥,又交待覆診既內容,例如係檢查咩野,最好有家人陪同,因為我地要返工,只有我Grandma陪佢去覆診,咁要家人個d我地輪流請左假去陪佢

大宅

就係1月26號度要我爺入院,話照心電圖,如果可以就做手術折左條塞左既血管,因為e生話半年內唔做再中風機會大,同埋而家唔做過左半年e院話唔會同佢做手術,而我爺爺自己選擇做手術,咁留左幾晚,照完心電圖就走得,一來報告未出,二來e生放假,就係咁約左2月5日上午入院

子爵府

無辦法
人手短缺,香港醫療真是要改善

sleepyBB  明白既,不過辛苦左病人  發表於 14-2-8 11:27

大宅

其實2月5日個日下午都係要係廣xe院內科覆診,咁入院時我問護士,佢話會幫我打去問內科e生會唔會過黎睇我爺爺,而佢話會既咁我就留底等e,原因係我爺可能聽唔清楚,有我地係度會好d,之後問我地知唔知今日咩事入院,我話等睇報告同決定可唔可以做手術,個時我亦留電話等e生同我傾同埋如果內科e生睇我爺爺,我要返去e院,因為e院限探病時間,所以要係外面等……
最後護士打黎話內科e生唔黎睇,交比個日負責e生,sorry護士都交待唔到我地係邊個,只係話自己病房係外科e生負責,不過我爺要覆診個個係內科,總之佢叫我我電話

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:新年搵著我爺爺黎攪(頗長)

醫院人手超短缺,祝你爺爺早日康復

sleepyBB  謝謝你  發表於 14-2-8 11:26
唔好點評我,電話睇唔到點評

大宅

當然冇電話都算,探病時話報告出hold住,到2月6日結果樣,到琴晚叫我爺出院,原因護士話佢心臟有影,要再照先得,其中一個排左個期係5月照,另外個個未出個日期,不過心臟科醫生要求提前checking,咁緊係啦,又係你地話半年內要做手術,而家先得一個期,仲要5月
咁我又問內科e生個度點,d藥又點,因為預左覆診後再配藥,護士梗係唔知,佢仲問我爺之前d藥邊個比,係咪qe,我爺話係,仲問叫我去番間e院處理,我即講係你e院睇wor,你去check下啦,(佢地仲係成日講我爺係借床位),之後話一星期內再打比我地約實覆診日期

禁止訪問

回覆:mulan1985 的帖子

禁止訪問

回覆:sweet2008 的帖子

珍珠宮

多得d 人濫用服務

珍珠宮

我只係知道病人家人要見主診醫生係難過登天,佢地巡房喺朝早,要清埸唔会俾家人留喺病房,要瞭解病人情況就要問姑娘但姑娘又超忙,一個对十幾個病人,根本就問唔到啲咩。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

最激氣係個護士話係我地2月5日冇去內科覆診,我話係你地e生話唔黎呀,你地要佢入院,又講到會安排e生黎外科病房睇佢,不過e生唔黎,如果係咁我可以陪爺爺落去覆診,同一間e院,有咩所謂,不過你地話安排,我會信任,但係結果估唔到係咁樣,同埋報告未出就入左去住左2晚,又因為床位緊又要佢走,總之當唔識形容

大宅

回覆:choco_soup 的帖子

冇錯,辛苦病人又辛苦醫護人員

大宅

回覆:choco_soup 的帖子

冇錯,辛苦病人又辛苦醫護人員

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

祝爺爺早日康復

sleepyBB  謝謝你  發表於 14-2-8 11:37

珍珠宮

祝爺爺早日康復!

sleepyBB  謝謝你  發表於 14-2-8 14:08

首頁

尾頁

跳至