自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔係講林宥嘉,係G.E.M.嘅御用監製、編曲Lupo Groinig
好欣賞G.E.M.嘅團隊對佢嘅提攜同咁多年嘅悉心栽培
想認識Lupo多啲,睇睇2010年Face嘅部分訪問啦!

「第一次見 G.E.M.在辦公室,她穿着中學(真光)校服」, 80年代曾是樂隊 Fahrenheit結他手、現任唱片監製的 Lupo,講起發掘這顆「寶石」的經過,「看到 YouTube內她清唱都好有力,遂找她上來公司面試,問她未來 5年最想要名利嗎,她卻答我要成為 the best singer,我睇得出佢雙眼好有火!」 Lupo常說,她的標緻是眼中的火,是自信。

奧地利出世的 Lupo查實是個紐約人,曾替無數電影及 trailer做配樂如《雷霆喪星》同《 Toy Story 2》,外國歌手唱得之人多的是,首次對亞洲人改觀,其實是蔡健雅。「'98我在 Hollywood Musicians Institute教結他及電影配樂, Tanya是其中一個學生,佢手結他仲勁過全班男同學,於是我就幫佢監製 2首歌包括〈 All Right〉。」

伯爵府

作曲配樂十多年,無啦啦轉 style到香港作廣東歌,係人都話香港唱片業難撈, Lupo係要苦中行,滿足感是關鍵,「只要有好嘢就一定有人欣賞」是他的理念,正如有 Jack Black、 Ben Stiller大卡士的《雷霆喪星》配樂,是 Lupo多年前舊作,一直乏人問津, 8年後 Ben Stiller指定要用, G.E.M.的成功更證明細貨一定要慢工出,香港流水作業一年出幾隻碟,好易自尋末路。「以前自己樂隊簽公司前唱夠 200場騷,好明白天分之餘,鍛煉是非常重要。」故簽下 G.E.M.年半才出第一隻碟。問 Lupo, G.E.M.會否在新碟 rap,「那數句獨白是 talking不是 rap,你唔係活在 hip-hop生活中,根本唔可以着住 Ed Hardy戴着 cap去唱 rap。我認識一個外國 rapper,佢真係有支槍! G.E.M.今年 19歲,就要唱年青人愛情及夢想,不要興嗰樣做嗰樣。」

侯爵府

大廚勳章

回覆:amakvt 的帖子

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

伯爵府

一首〈 A.I.N.Y〉就是後生仔愛情觀,連超級新星林欣彤都要借「曲」發揮,「我未聽過佢唱的版本, anyway好多謝她免費宣傳。」筆者想即時播畀佢聽, Lupo亦婉拒,「揀人不是聽 K歌、唱別人的歌,歌唱比賽冇意義,我簽 G.E.M.因為她在 YouTube是唱自己作的歌。」

kmcatbb  講得好  發表於 14-2-10 13:46
lailaiha  有性格  發表於 14-2-10 13:11
DollyDog    發表於 14-2-10 12:20
FA8866  型  發表於 14-2-10 11:23
kalonice    發表於 14-2-10 11:11

禁止訪問

hashtag影視迷勳章

引用:一首〈+A.I.N.Y〉就是後生仔愛情觀,連超級

男爵府

回覆:G.E.M.背後的男人

男爵府

伯樂

水晶宮

2018復活節勳章

一首〈 A.I.N.Y〉就是後生仔愛情觀,連超級新星林欣彤都要借「曲」發揮,「我未聽過佢唱的版本, anyway好多謝她免費宣傳。」筆者想即時播畀佢聽, Lupo亦婉拒,「揀人不是聽 K歌、唱別人的歌,歌唱比賽冇意義,我簽 G.E.M.因為她在 YouTube是唱自己作的歌。」》。。。。好有型呀

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

正~!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

畀面勳章

佢同佢既團隊關係好似唔錯

DollyDog    發表於 14-2-10 12:21

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

男爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

型呀

子爵府

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

公爵府