跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唉:-( :-( :-( ...尋日去健康院產檢,姑娘同醫生摸肚都話bb size細左好多,佢解釋比我聽,話正常而家34weeks應該有34cm,但而家量倒只有29cm,所以要轉返去威記再檢查,最初姑娘摸肚仲話bb未轉頭,後尾醫生摸又話轉左,所以兩樣野加埋真係令我好好好擔心同好好好唔開心,見倒老公即刻忍唔住喊左出黎,我都唔明點解,上兩星期去檢查bb size都仲係好正常,但兩week之後就話細左咁多,但係佢話我呢兩個week超重左,但我平時已經勁比屋企人同老公鬧我唔食野,都唔知點解bb size細左,但自己又重左咁多,唉...威記要等到20號先有得檢查,自己又冇睇開c+,好擔心,好想快d知道bb既情況究竟係點,各位8月既準媽媽,你地有冇d c+可以介紹一下呀!

大宅

唔好咁担心啦,如果你心情唔好都會影嚮到BB,而家都係姑娘就咁用手模姐,始終照左出黎先知道係咪真係細左,我睇到好多媽媽都話照左都話係細左,但出世都成7lbs幾架,同埋最緊要都係BB各樣器官發育正常,身體健康就得啦,或者你試下煲d魚湯,花膠湯,食d雞蛋....果d聽人講都話會長胎架,最緊要係保持心情放鬆d先,

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1052909&extra=page%3D1

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

複式洋房

放心啦, 我之前成日番醫院chk, 佢都話呀b細粒, 要我去照u/s, 又話我個肚細, 點知照左出黎, 係正常, 我自己唔信, 就去多次c+照, 點知佢話我個b中大size, 叫我唔好食咁多野, 醫院靜係用手同經驗去chk係唔準架, 尋日qe仲捉左我去飲糖水test 呀, 你話呀佢一時話你大一時話你細, 唔知邊句真, 因為我個肚都好細, 但係呀b就好大隻....你想呀b大隻就真係要食egg同雞or燕窩啦!

[ 本文章最後由 VPC 於 07-7-10 15:34 編輯 ]

洋房

你唔好甘擔心啦,如果你唔放心,就去照下啦,呢間係我睇開:
翹康醫務所
tel:27221712
最重要係放鬆心情,食d對bb有益既野就ok 啦,你都仲有時間,唔使擔心.

別墅

我尋日番健康院, 醫生度度摸摸都話我小b細左d喎 ... 但之前睇c+照u/s話ok架, 係中b黎既, 咁我又無咩擔心喎, 所以都係搵個c+照照安心dd~~

複式洋房

我覺得你唔洗驚喎, 哥次e生幫我摸個肚都話我個bb細個, 點知到我2個wks 後去照發現我個bb 原來超重tim 呀, 比佢應有ge size 大左一個week!

複式洋房

多謝你地呀!!!
我決定聽日會去C+度照次超聲波,
知清楚究竟BB而家係點,唔想自己再亂諗野!

複式洋房

:cry: 今日去左照超聲波啦,bb個size真係細左,肚仔同腳仔都細左3week幾,但係個頭仔又大左成2week幾,點解會咁架,我同我老公都唔算矮丫,我162cm,老公186cm,但bb腳仔又細左,唉,好唔開心呀:-( :-( :-(不過頭仔大可能係似我老公,個時照4D,BB個樣都係似我老公,雖然醫生話只要佢有正常增長,咁就OK,因為唔係個個BB出世都一模一樣大架嘛,但係個心都係好唔舒服咁,佢叫我休息多D,但而家半夜成日都要起身尿尿,BB有時又踢醒我,好難有覺好訓,都唔知點算好,個醫生仲同我講:你擔心下到時難唔難生仲好啦,bb個頭咁大!

大宅

[quote]原文章由 baby0819 於 07-7-12 12:33 發表
:cry: 今日去左照超聲波啦,bb個size真係細左,肚仔同腳仔都細左3week幾,但係個頭仔又大左成2week幾,點解會咁架,我同我老公都唔算矮丫,我162cm,老公186cm,但bb腳仔又細左,唉,好唔開心呀:-( :-( :-(不過頭仔大可能 ... [quote]
唔好咁担心啦,仲有時間比BB吸收營養,而且醫生都話唔怕嘛,我亞B個頭都係偏大呀,而家醫生都叫我行多d,醫生都話驚我難生,下星期要check下BB落左盤骨下邊未,到時先知到駛唔駛開刀,我奶奶就叫我行多d樓梯,希望可以順產啦

大宅

唔洗太擔心啦~ 我呀b一直都係細碼, 上星期去check up, 得 1.7kg 咋 (33wk). 醫生話最多出世時輕d, 咪之後嘈肥返佢囉. 最緊要係 bb 健康嘛.

頭仔大過身都唔緊要0架. 醫生話bb 好識揀, 有營養吸收時, 會比個腦先. 所以bb 頭大過身係無乜問題0架~

最緊要你而家食多d旦白質食物. 咁樣先會長胎0架∼

大宅

你可以試下每日一起床空肚, 先食1隻烚旦, 之後才食你平常的早餐, 聽其他媽咪講有用。

原文章由 baby0819 於 07-7-12 12:33 發表
:cry: 今日去左照超聲波啦,bb個size真係細左,肚仔同腳仔都細左3week幾,但係個頭仔又大左成2week幾,點解會咁架,我同我老公都唔算矮丫,我162cm,老公186cm,但bb腳仔又細左,唉,好唔開心呀:-( :-( :-(不過頭仔大可能 ...

複式洋房

但係我每朝都要空肚食一匙燕窩架啵,
咁應該食邊樣先呀?
咁可唔可以剩係食蛋白唔食蛋黃架???
原文章由 babychin 於 07-7-12 17:54 發表
你可以試下每日一起床空肚, 先食1隻烚旦, 之後才食你平常的早餐, 聽其他媽咪講有用。

男爵府

我今日返廣華做產檢,醫生都話我bb size細:-( 要等7月25日去產房果邊做u/s.

子爵府

我上星期照時又係w33,得1.7kg-_-
今星期好努力,每早空肚食燕窩,返到公司食一隻蛋白 + 飲媽媽奶!希望下星期再照時會重d, 大家唔好灰心,仲有時間,我地要努力d呀 !!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 baby0819 於 07-7-12 12:33 發表
:cry: 今日去左照超聲波啦,bb個size真係細左,肚仔同腳仔都細左3week幾,但係個頭仔又大左成2week幾,點解會咁架,我同我老公都唔算矮丫,我162cm,老公186cm,但bb腳仔又細左,唉,好唔開心呀:-( :-( :-(不過頭仔大可能 ...

baby0819,
唔好咁擔心啦, 我囡囡在私家睇開, 照超聲波一向size係細左2-3週的. 我的囡囡比預產期早了4日出世, 重6.5磅.

如果你想bb增重多d, 食多d優質蛋白 (e.g. 蛋白)同休息多d係有用架! 如果平日要返工, 星期六日就盡量多d, 同埋要瞓晏覺. 我在36週時醫生話估計bb出世6.5磅, 我嫌輕, 跟住勁飲了蒙牛特侖蘇 (一隻好貴的牛奶)來谷, 一星期後產檢, bb又真係突然增重好了. (最衰係我自己臨生前病左, 攪到bb最後一兩個禮拜吸收唔好)

另外, 早上要食蛋白, 唔食蛋黃, 係怕膽固醇過高. 我問過營養師, 即使係懷孕時期, 同普通人一樣, 每週最多可食3個蛋黃.

大家加油為bb增重啊!

複式洋房

尋日返左去威院檢查,醫生話bb size真係細左,要照超聲波,但如果排期要等成3week,所以唔等得咁耐,因此要我即刻入院先有得照,聽倒話要入院,個心真係 因為真係冇心理準備,我咁大個女都未入過醫院(除出世住過幾日)所以真係好驚,好彩老公係身邊炸,之後就辦理入院手續,上左7e,等等等,12點倒入院,到3點幾先有得照,照完再等到6點幾先有醫生同我講報告,話bb係細左,但都仲係合格水平,所以可以出院,但要8月3號再入院照多次,睇下bb有冇正常增長,如果冇既話or唔合格,就要催生,:cry: ,所以都幾驚,希望bb係呢兩個星期乖乖地,有正常増長啦,其實...我都唔知催生係點,只係聽人講話會好痛...:cry: ...不過今次入院,比我可以知道威院既大概情況同環境!如果到時真係要生,都唔駛咁唔知頭唔知路咁!

大宅

催生一d都唔痛ga!只係陣痛時痛,同平時人地生既陣痛一樣痛!所以你唔洗驚呀!我都催生左14個鐘頭,但過程係唔痛ga!只係陣痛會痛,唔洗甘擔心
原文章由 baby0819 於 07-7-21 14:55 發表
尋日返左去威院檢查,醫生話bb size真係細左,要照超聲波,但如果排期要等成3week,所以唔等得咁耐,因此要我即刻入院先有得照,聽倒話要入院,個心真係 因為真係冇心理準備,我咁大個女都未入過醫院(除出世 ...

大宅

唔駛擔心, 我最近有個朋友, 生之前, 醫生話佢亞b近一,兩星期無長過, 39週幾都係得5磅幾左右, 後來40週決定開刀生, 亞b出左世, 有成6磅半有多.

首頁

尾頁

跳至