跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個B係12月细仔,我諗住佢足兩歲就俾佢插班讀N1,即係出年1 or 2月返學。先後考了海濱迦南 / 方方 / 綠楊,3間都OK咗。但我心大心细 唔知邊間好。因我住愉景新城,迦南要搭校車,考慮過囝囝太细安全問题,唔想佢舟車勞頓,己放棄了迦南,淨番綠楊和方方2揀1。講真,兩間各有長短,好難揀。

方方-$3050/mth x 12 +校服+書薄,校舍地方很新淨寬敞,每日30分鐘英文堂,N1冇普通話

綠楊-$2800/mth x 12 全包不用着校服 (學校提供圍裙仔),每日有英文堂,每週1-2堂普通話唱遊堂

其實好大機會只讀幾個月,因08年9月想轉第間K1。

各位媽咪,可否俾D意見和心得?

註: 綠楊要等有人退學才可插班,而方方依家要先收成千蚊留位費

複式洋房

長遠計, 我會選綠楊, 因為綠楊師資好, 派小一學位幾好, 想入讀五季明小學必綠楊.

複式洋房

RE: 愉景新城方方幼稚園 vs 綠楊幼稚園,想聽多D意見

咁我又冇諗到咁遠 (4年後的事),如果亞B好彩嘅話,考到九龍出面D好嘅K1,都會轉佢出去讀,話哂機會多D。

唉!可能最後兩間都唔揀,俾佢玩住 Playgroup,叠埋心水等 in K1算啦。 :-|

荃灣Playgroup有冇好介绍呀? ?-(

原文章由 maninching 於 07-7-12 23:54 發表
長遠計, 我會選綠楊, 因為綠楊師資好, 派小一學位幾好, 想入讀五季明小學必綠楊.

複式洋房

Dear 大鳥,

我個仔仔係方方讀k2升k3啦, 其實方方一路讀上去都ok. 如果你想小朋友要有功課就方方好d啦.....
k2開始every week都要默中文同英文, 小朋友習慣咗又無咩特別.
功課方面, every day都有2至3樣.

Ophelia

大宅

Opheliay,

請問您囝囝係方方讀得開心嗎? 老師&那個卜主任負責任,有愛心嗎 ?
我囡囡將會在黎緊8月讀n1,不過感覺學校透明度唔高,有d擔心添 .  

原文章由 opheliay 於 07-7-17 15:15 發表
Dear 大鳥,

我個仔仔係方方讀k2升k3啦, 其實方方一路讀上去都ok. 如果你想小朋友要有功課就方方好d啦.....
k2開始every week都要默中文同英文, 小朋友習慣咗又無咩特別.
功課方面, every day都有2至 ...

別墅

想請問知唔知方方幼稚園升小學的畢業生多數升到邊間小學多呢?

原文章由 薳然媽媽 於 07-7-17 22:39 發表
Opheliay,

請問您囝囝係方方讀得開心嗎? 老師&那個卜主任負責任,有愛心嗎 ?
我囡囡將會在黎緊8月讀n1,不過感覺學校透明度唔高,有d擔心添 .  

洋房

我個仔在方方讀n1(也是住愉城),讀了數個月進步了很多,尤其是自理能力方面,不過九月就轉讀第二間了,因為要跟大女讀一齊讀。他的班主任(Miss Tam )很有愛心,照顧得好好!所以有覺得,一個好的班主任對N1的小朋友是很重要的!

原文章由 大鳥 於 07-7-12 13:57 發表
我個B係12月细仔,我諗住佢足兩歲就俾佢插班讀N1,即係出年1 or 2月返學。先後考了海濱迦南 / 方方 / 綠楊,3間都OK咗。但我心大心细 唔知邊間好。因我住愉景新城,迦南要搭校車,考慮過囝 ...

複式洋房

RE: 愉景新城方方幼稚園 vs 綠楊幼稚園,想聽多D意見

Dear opheliay & chungtai,

謝謝你們的意見,看來你們的小朋友都讀得幾好。係呢,你哋囝囝係邊個Miss教英文,教得好嗎?

複式洋房

HI!

My son 2yr1mth. seems, I do not plan to let him join N1. just let him study the play group only - he is study the step ahead at Tsue Wan discovery park for 2 times per week now.

Could you comments is it really to let the child to study N1 are better than just go to playgroup??? due to also heard if study N1 自理能力方面 can improve a lot.
what differences. can you tell me some example??

pls comments. :lol:

I live in 荃德花園. 

原文章由 chungtai 於 07-7-18 23:18 發表
我個仔在方方讀n1(也是住愉城),讀了數個月進步了很多,尤其是自理能力方面,不過九月就轉讀第二間了,因為要跟大女讀一齊讀。他的班主任(Miss Tam )很有愛心,照顧得好好!所以有覺得,一個好的班主任對N1 ...

大宅

Hi 大鳥,
My son was borned in Jan 06 and I'm planning to let him start N1 in the coming Feb. I tried to apply for Luk Yeung but they said my son is too young and he can only apply in the coming Sep. How can you manage to apply for these schools? When did you submit your application form? (Luk Yeung doesn't even let me submit the application form as a waiting list) :-x
原文章由 大鳥 於 07-7-12 13:57 發表
我個B係12月细仔,我諗住佢足兩歲就俾佢插班讀N1,即係出年1 or 2月返學。先後考了海濱迦南 / 方方 / 綠楊,3間都OK咗。但我心大心细 唔知邊間好。因我住愉景新城,迦南要搭校車,考慮過囝 ...

複式洋房

Re: 愉景新城方方幼稚園 vs 綠楊幼稚園,想聽多D意見

Hi luplup,

I also submitted the form late in Jul. I called Luk Yeung for info and requested interview. Then submitted form on the date of interview. And informed result right after the interview (accepted but still need to wait for 2nd term next year should there be withdrawal).

May be my boy is 0512, 勉強'萬'到今年車邊,thus, they offered interview for him.

複式洋房

其實個卜主任ok架, 佢好好....但方方係一間好傳統學校. 到咗k2會好多功課做, 唔係個個小朋友都接受. 佢地行個systems係ISO, 都幾深下....

Ophelia

原文章由 薳然媽媽 於 07-7-17 22:39 發表
Opheliay,

大宅

thanks. 其實係咪行 ibo, not iso ?
您知唔知方方行左幾耐呀 ?

原文章由 opheliay 於 07-7-30 14:00 發表
其實個卜主任ok架, 佢好好....但方方係一間好傳統學校. 到咗k2會好多功課做, 唔係個個小朋友都接受. 佢地行個systems係ISO, 都幾深下....

Ophelia

大宅

Hello !!

原文章由 薳然媽媽 於 07-7-31 15:21 發表
thanks. 其實係咪行 ibo, not iso ?
您知唔知方方行左幾耐呀 ?

How old your kid now ??? my son 係今年緑楊畢業生、我自己覺得係幾好架、最主要係有成5至6個外籍老帥(有D係abc)唔係間間幼稚園有咁多長註架.我個仔讀得好開心,另外緑楊由k2開始毎星期有中英文默書,k3開始毎天要寫日記,我仔仔就有時寫中有時寫英文. this can help them to P.1 school life !!

大宅

多謝您既分享. 我囡囡依家兩歲半, 但其實我有幫阿囡幫綠揚, 佢地收阿囡讀下午n班, 但我地最終決定唔比佢讀. 因為在面試過程中, 感到學校唔太注重同家長溝通 (因面試只係單向, 大多數幼兒/幼稚園都會在面試過程中, 了解學生&家庭, 但綠揚沒有), 在面試當天, 又見到其餘一齊黎面試d小朋友&家長, 感覺都唔太好, 而且d設施又太舊, 雖然有好多人都話綠揚好好, 但個人感覺真係麻麻地. 在加上我見屋苑有個小朋友好曳好曳, 幾乎令人討厭, 佢係讀綠揚既, 我知好多時學生既行為, 不一定關學校事, 但我見到咁......都唔會考慮綠揚lu.

原文章由 branma 於 07-7-31 15:34 發表

How old your kid now ??? my son 係今年緑楊畢業生、我自己覺得係幾好架、最主要係有成5至6個外籍老帥(有D係abc)唔係間間幼稚園有咁多長註架.我個仔讀得好開心,另外緑楊由k2開始毎星期有 ...

大宅

Luk Yeung !!

原文章由 薳然媽媽 於 07-7-31 15:55 發表
多謝您既分享. 我囡囡依家兩歲半, 但其實我有幫阿囡幫綠揚, 佢地收阿囡讀下午n班, 但我地最終決定唔比佢讀. 因為在面試過程中, 感到學校唔太注重同家長溝通 (因面試只係單向, 大多數幼兒/幼稚園都會在面試過程 ...

many people thing Luk Yueng is OLD, this is true !! but i dont mind, just my son is happy & he can learn good thing is best,
every school ─定有皮皮仔的, i just want share my feeling to you, anyway i hope you can choice one good school for your girl !!

複式洋房

Dear everyone,

其實最主要都係睇個小朋友, 有好多人都係讀到k1 or k2先想轉校.....所以真係唔讀過都唔知係好or唔好. 每個小朋友適應能力都唔同

Ophelia

子爵府

貓狗褓姆

如K1會轉校,我覺得你應考慮校舍衞生同小朋友面試時對該校的感覺最重要. 因N1係小朋友離開家人獨立的第一步, 如他對該校的感覺好D安全感都大D啦!

洋房

原文章由 薳然媽媽 於 07-7-31 15:55 發表
多謝您既分享. 我囡囡依家兩歲半, 但其實我有幫阿囡幫綠揚, 佢地收阿囡讀下午n班, 但我地最終決定唔比佢讀. 因為在面試過程中, 感到學校唔太注重同家長溝通 (因面試只係單向, 大多數幼兒/幼稚園都會在面試過程 ...

其實綠楊真係好好架,我大女都讀過,d老師好好人,教學方式都好好
直得一讀的好學校,你考慮下啦!

大宅

我小朋友剛剛八月頭開始返綠楊n1 a.m. 暫時對學校同老師都好滿意.

由月中開始無陪後. 班主任也打來跟進小朋友在學校情況6次了. 每次也關心地先問小朋友放學後情緒如何. 有次爸爸都也想瞭解多點. 晚上九點多打比老師. 也詳談半小時. 老師常常也給了不少在家庭可以配合讓小朋友發展及改善的意見. 因為一定要家.校合作. 才會有進步. 返到學校老師也會關心地問小朋友當天返學前情緒. 老師也曾講過希望n1小朋友係先學好自理, 守規矩, 情緒上波動少才在知識上教育.

綠楊無疑班房及活動空間較細. 但學校也能安排很多體能上活動訓練大肌肉. 我小朋友最近成日講"加油. 加油". 我想應該在大肌肉活動時學會.

而且學校也安排了舊生小義工在班房幫手. 我的小朋友也好喜歡同d大哥哥姐姐玩. 今天便開始會有英文堂及普通話環節.

頑皮小朋友好肯定間間學校也有. 有些小朋友在學校乖. 離開學校頑皮. 有些卻相反. 一個大家認為乖或叻的小朋友. 我相信學校及家庭也有付出的. 一定要大家配合才會成事.

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 07-8-27 10:43 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至