論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

是否我们負責?
HIMMAMA3  男爵府

大宅

回覆:HIMMAMA3 的帖子

如工作visa在舊passport未到期,是不用更換的,只需換本新passport,但要keep住舊的passport,因裏面working visa還有效的, 我工人之前都係咁,問左入境處,個visa未到期,不用更換

水晶宮

dulldull 發表於 14-2-13 20:52
如工作visa在舊passport未到期,是不用更換的,只需換本新passport,但要keep住舊的passport,因裏面workin ...
姐姐本passport比入境處貼了新的工作visa收左$160

男爵府

引用:Quote:dulldull+發表於+14-2-13+20:52+如工

原帖由 HIMMAMA3 於 14-02-13 發表
下姐姐本passport比入境處貼了新的工作visa收左$160
換passport係要比160蚊的,比領事館的

水晶宮

eelenomis 發表於 14-2-14 23:39
換passport係要比160蚊的,比領事館的
是否僱主比?

男爵府

引用:Quote:eelenomis+發表於+14-2-14+23:39+換p

原帖由 HIMMAMA3 於 14-02-14 發表
是否僱主比?
佢自己比㗎喎

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:Quote:dulldull+發表於+14-2-13+20:52+如工

原帖由 HIMMAMA3 於 14-02-13 發表
下姐姐本passport比入境處貼了新的工作visa收左$160
首先要知道呢160 係visa收費,並非換passport收費,
換visa$160 係僱主俾,
姐姐換passport 既費用就當然係佢自己負責

wcpcelia  thx  發表於 14-2-15 08:28

水晶宮

5R2H 發表於 14-2-15 07:19
首先要知道呢160 係visa收費,並非換passport收費,
換visa$160 係僱主俾,
姐姐換passport 既費用就當然係 ...
是Visa費用,即是換passport是焗住比$換埋visa?

男爵府

陪月勳章

引用:Quote:5R2H+發表於+14-2-15+07:19+首先要知

原帖由 HIMMAMA3 於 14-02-15 發表
是Visa費用,即是換passport是焗住比$換埋visa?
有冇單開返俾你?
張單入境處開?
之前有jm已經講唔駛整過visa?搞清楚好d。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:工人passport到期換個本,要再到入境處批番張工作證$160.....

我之前兩個工人都試過,兩個都無問我拿過錢,亦無煩到我,通知我幾時去換,換完自己跟agent返大陸轉出黎

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:工人passport到期換個本,要再到入境處批番張工作證$160.....

我印象中,佢兩個無提過要去入境處,只係返大陸行一轉,入境時,入境處職員在pp樹chop印的,你可以check下

佢兩個返大陸都是自己比錢的無問我拿過錢,係天未光就出門口

大宅

我之前工人都有呢個問題. 因為當簽 visa 時, 工人passport 約有1年9個月到就到期, 所以入境處只批工作期到 passport 到期日前2個月, visa足足相差半年.

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:Quote:5R2H+發表於+14-2-15+07:19+首先要知

Passport到期即係個visa都到期,入境處批visa正常係2年,唔會超出本passport既期限,換左新passport接下來就要新visa。

唔使俾$換visa既係另一個情況,係要合約期內要出境一次再入境先免費獲得余下合約期既visa。同本passport 期限無關係。

水晶宮

Passport到期即係個visa都到期,入境處批visa正常係2年,唔會超出本passport既期限,換左新passport接下來 ...
那麽是否要再比$160?新visa上有列明收$160

子爵府

引用:Quote:5R2H+發表於+14-2-15+1551+Passport

那麽是否要再比$160?新visa上有列明收$160
係唔係你工人去入境處辦?佢自己俾左$先,有冇問你拎返160?
佢唔問既話可能佢以為要佢自己負責,你應該俾返160佢,
或者衰D你當唔知算了!

男爵府

換passport都唔使換visa的,而且visa係六百幾蚊㗎,唔係百六
會唔會係工人攪亂咗講錯你知

水晶宮

karenng115 發表於 14-2-15 09:57
有冇單開返俾你?
張單入境處開?
之前有jm已經講唔駛整過visa?搞清楚好d。
passport費用姐姐自己比了,只是他向我claim visa費

大宅

BK Milk勳章

但 day 1請佢時已比咗HK$160, 佢passport到期而佢work visa 要extend到contract complete. In this case, HK$160不是由她bare the cost? Why is bare by employer???

別墅

我都有同一個問題. 依家要申請EXTEND VISA係因為佢本PP到期姐. 個160蚊係咪應該佢自己俾?

子爵府

政府規定請外傭既visa費$160係僱主負責,唔理你咩原因要extend。所以如因工人PP到期要換新而需要再做visa for 余下合約期,僱主係要俾的。一係就visa早完叫工人早走,PP都唔理佢換唔換。

首頁

尾頁

跳至