論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

SuperD 發表於 14-2-16 18:01
回覆 lily-of-valley 的帖子

係...而家D工人和僱主(港媽) , 都好難攪 , 你簡人人簡你 , 我都炒過幾次工人 ...

你想同我講乜野? 我話個工人特登博炒?
你答D野在第二條thread答過了. 又搬來我度講過做乜?

教, 1-2年? 教到完約? 續約再教? 講唔通. D屎尿M周圍放, 都要教?

大宅

冇良agent
佢地賺d陰質$
一定有報應

侯爵府

民房

申請時間四個月好正常,我在其它介紹所要四個幾月,工人如果博炒亦唔需要放尿液在雪櫃頂姐,態度衰就得。唔會比機會你報警拉佢。如果要你博炒洗鬼放尿咩 罵你都得啦 洗鬼特登柯尿落個樽度咩 定係你吹水炸 希望樓上D人分析下先決定邊個岩邊個錯啦 咁其實工人博炒又關AGENT咩事呢

tungsfamily  你有無睇到工人收到agent翻譯後發爛,agent同我老公搶入境處文件  發表於 14-2-16 23:27

男爵府

回覆:工人放尿液在雪櫃頂,tko大行agent包庇(yellow color)

好得人驚!尿液係用來嚇人博炒都算,最驚佢有用過來害人。。。。

可否pm agent name?

咩事?香港僱主只係想正常生活啫,點解成日要擔驚受怕??貼錢買難受?

別墅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

明天,我會報勞工處,我會不停update, 结果會話比大家知

男爵府

回覆:工人放尿液在雪櫃頂,tko大行agent包庇(yellow color)

Agent 成日同工人夾埋ga.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tungsfamily 發表於 14-2-16 22:55
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

明天,我會報勞工處,我會不停update, 结果會話比大家知 …
同時報入境處(最重要), 將合約編號, 工人護照號, 名字, 事發經過, 你報咗警應該有備案號, 一併報入境處, 佢哋會喺工人申請新工作簽証時考慮是否批准。

別墅

回覆 Handsomewoman 的帖子

我想話比大家知,但呢間公司成日出律師信比板主😠
板主delete左,呢間公司又害人。

我比tips大家
1. 不是德成
2.好多分行
3.黃色
4. 日頭天空上出現既。

我真係好想media留意到,我會在media前講呢間公司。

講真,我只是一個tko 小家庭,請工人只是有须要...唉

大宅

回覆:tungsfamily 的帖子

我都係經呢間請左姐姐,新都城個間?姓咩家幫你個agent?呢間野頭個三個月每個月都有cs 打黎問我現任姐姐做成點,有冇咩要幫手。

男爵府

睇返樓主之前嘅post 就知係邊間agent,就係楊江,我之前都中過招,我首選個工人唔接job,錢我都比晒,之後佢地揀咗件垃圾比我,乜都唔識,唔肯,唔願做,佢地啲翻譯成日都打黎我屋企,話就話睇下工人做成點,事實咪就係同工人夾埋呃我地啲苦主。總之,大家提醒身邊嘅親朋好友,如果想有覺好瞓,就唔好係咦間黑店請人啦!

別墅

回覆 icebbs 的帖子

你真好彩

珍珠宮

畀面勳章

agent name pls

別墅

今日去了勞工處,希望贏到啦,唔係錢問題, 係公義問題

男爵府

引用:今日去了勞工處,希望贏到啦,唔係錢問題,+

原帖由 tungsfamily 於 14-02-17 發表

今日去了勞工處,希望贏到啦,唔係錢問題, 係公義問題 ...
希望香港仲有公義,對無辜僱主公平啲啦。
其實香港媽媽又要顧家,又要顧工作,仲要日夜擔心工人問題,真係有苦自己知。
樓主加油!

大宅

回覆:tungsfamily 的帖子

真係可怕,好多工人衰到令僱主身心疲累

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主,
即係咁,有d人係你個帖度講一大爛餐話工人博炒唔駛用尿呀,又唔關個agent事呀個d呢~
心照啦,免得比d人知你下一步點做,不如成件事完晒先post上黎分享啦。
另外除左去勞處外,記得去埋消委會,最好有埋當日agent搶合約你地再報警件事,講埋比消委會聽,等消委會又多一單case,希望有日可以公開遣責呢d公司,幫佢反宣傳都好呀。

公爵府

好媽媽勳章

damianyuen 發表於 14-2-16 21:51
申請時間四個月好正常,我在其它介紹所要四個幾月,工人如果博炒亦唔需要放尿液在雪櫃頂姐,態度衰就得。 ...

你係agent嗎? 咁激憤嘅? XD
搏炒唔關agent事? 可以唔關但有好多係關架, 報紙都報導過.

別墅

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140401/18674714

唔該蘋果同我公開左件事,

陽x重係大話百出,明明係職員計final settlement, 同記者講話係我計final settlement??

明明個工人passport係13年8月發,夠胆死同記者講passport有工人在新加坡工作証明。

我唔肯陪一個月通知人工好正常,你黎左一個多月就咁。勞工處職員都話我未必輸。

我己沒勇氣再請工人了, 希望大家小心

SuperD  你唔肯陪一個月通知 , AGENT點會肯幫你做見證簽名呀 !  發表於 14-4-2 13:06

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:14年2月13日~工人上班一個多月,晚上,我發

原帖由 tungsfamily 於 14-02-16 發表

14年2月13日~工人上班一個多月,晚上,我發現一洗衣粉羮 ...
工人吾洗一開始就對佢好

首頁

尾頁

跳至