跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實由一開始有左到而家,我都係諗住餵奶粉比bb,
因為我屋企所有人都唔讚成餵人奶,
話好難餵啵,我老公又怕我辛苦,自己都怕會麻煩,
但係...唔知做乜,近排又好似想餵人奶比bb,(母性大發)
因為始終人奶係最好,對bb好,對自己又好,
同埋又決定唔倒食咩奶粉,....真係心大心細!
如果要餵人奶就要去買d用品架啦!!!?-( ?-( ?-(
咁大家又點呀?

大宅

好多時d媽媽食奶粉係睇醫院食邊隻!因為如果突然幫bb轉奶粉有d可能會肚痾!
不過講真埋身餵人奶or泵出黎其實都真係幾辛苦!但我都suggest比人奶bb!因為對佢真係好好多!我都比緊我bb飲
原文章由 baby0819 於 07-7-15 19:14 發表
其實由一開始有左到而家,我都係諗住餵奶粉比bb,
因為我屋企所有人都唔讚成餵人奶,
話好難餵啵,我老公又怕我辛苦,自己都怕會麻煩,
但係...唔知做乜,近排又好似想餵人奶比bb,(母性大發)
因為始終人奶係最好,對 ...

別墅

我都想餵人奶, 所以一直都無睇話食邊隻奶粉, 直頭無買tim... 我估可以生完, sure餵到先至買d用品都ok gau, 最多叫老公去買咁, 唔知ok唔ok呢?:loveliness:

大宅

好媽媽勳章

人奶會係第一選擇,尤其bb出生第一個月,除非真係唔得才會考慮餵奶粉!

洋房

我都諗住餵人奶,第一胎唔成功,希望今胎可以餵倒啦。不過如果唔買泵,會唔會好麻煩呢

大宅

same as you that not successful for my 1st baby, but want to bf this time. I'll suggest to get more information from the forum 母乳餵哺 beforehand.

I think it's better to have the milk pump in case you have too much 人奶, then you can use the pump to help to keep them. My friends told me Medela (electrical) & avent (manual) are good.

原文章由 labellecat 於 07-7-17 00:12 發表
我都諗住餵人奶,第一胎唔成功,希望今胎可以餵倒啦。不過如果唔買泵,會唔會好麻煩呢

大宅

我都會選擇人奶, 但如果唔夠奶咁都冇計要食奶粉, 我雖然要返工, 但我見我朋友都餵左一年人奶呀, 所以我會努力試下, 希望成功啦
憲泓出世6磅 2歲10個月29磅

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

複式洋房

我唸住喂人奶, 因為好似對 bb 好啲. 我琴日去健康院聽左個關於人奶既講座, 姑娘教我地點樣既post 去喂 bb. 同埋佢地話可以隨時打電話去母乳熱線或返去健康院.

我唔知如果返左工之後, 可以點喂亞 bb, 我知要 pump 定, 但唔知一早 pump 夠唔夠佢一日. 如果唔係要係公司 pump左, 又要雪住, 好似好煩....

大宅

我都想今胎餵人奶, 上一胎只係餵左一個月到, 希望今胎可以餵多D

複式洋房

我都諗住餵人奶呀,無諗過餵奶粉, 但係如果唔夠奶, 就保小小奶粉囉...唔知得唔得呢?

複式洋房

補奶粉都得, 不過健康院教如補奶粉都唔好用奶瓶, 為免亞 bb 之後唔肯埋身飲人奶, 因為聽講奶瓶會容易啲啜.

大宅

咁駛唔駛買定奶泵同奶粉呢?買乜野牌子好呢?我聽bk d媽咪講好多都唔跟醫院隻奶粉,始終都係飲兩三日,佢地都都轉到奶

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

大宅

我都諗住餵人奶, 奶pump都已經買定, 買佐ameda
希望可以成功餵到bb1yrs
不過我都買佐一罐和光堂細仔係度, 要黎救命
用唔著就呀囡一個月時賣佐佢算

複式洋房

我會盡全力餵人奶, 尤其睇完TVB鏗鏘集,我實在相信係對BB & 大人都非常好. (想重溫嗎? http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20070709.html). 到時返工我會租電奶泵,因聽好多Ma Ma講又快又方便.重免費送貨。
大家可以去睇以下for details:

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=951131&extra=page%3D1&page=1

大宅

我一直都唔想餵人奶嫁......
直到生左BB之後...個護士問我餵人奶定奶粉...
我就答佢餵人奶...
唔知點解果一刻突然覺得比人奶BB係最好既
佢可以身體健康D...自己都開心D~

大宅

打算比人奶bb既媽咪加油呀!記得到時多d休息,同飲多d水!我唔係埋身餵,但其實奶泵都會好辛苦,我都整到好痛....依家要用返手整奶出黎,但當大家見倒自己個b,就完全咩都無所謂!覺得痛都值得!

首頁

尾頁

跳至