論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人將於年尾生BB,會請工人,但又担心工人不能獨力照顧初生BB.

請問:如果要求她日間帶BB往外婆家中湊,她有權拒絕嗎?

P.S.外婆的住所,我是業主.

另外,各媽咪可否給意見,我應先考慮菲牖or印慵呢?

大宅

原文章由 rosanhappy 於 07-7-16 22:19 發表
本人將於年尾生BB,會請工人,但又担心工人不能獨力照顧初生BB.

另外,各媽咪可否給意見,我應先考慮菲牖or印慵呢?

我9月會生2nd bb, 為減輕公公婆婆的工作, 要請個姐姐幫手.

同我諗法一樣...........唔想只係留bb們同工人在屋企.

所以在申請之前, 我已要求 Agency, 要姐姐日間(我地番咗工時)同bb到婆婆家直至食完晚飯, 洗完碗, 先同我地同埋bb, 回我們自己家.

Agency 話如申請之前講明, 佢又ok, 就可以 ga 啦喎.

姐姐本月頭剛報到, 暫時小b未出世, 時間表就照我先前定下咁做緊喇.

我姐姐是印傭.

大宅

if you hire local bun, they will sue you for this point or they will refuse to go.

大宅

can only ask your mum to go to your house instead of go to her house.

民房

按法例工人只可以在你登記的地址工作,
否則有甚麼意外冬瓜豆腐就麻煩,無保險賠;
不過由於現實需要,好多香港僱主都側側膊,
特別係”順得人”印傭都比較服從,
只是由你家去你外婆家的交通又是另一問題,
你能否放心讓工人每朝帶BB坐車?
如果車程遠近亦影響她的休息時間.

其實你不妨觀察一下工人的態度才決定,
用人不疑,疑人不用,我也讓工人獨自在家照顧bb,
家人間中突擊檢查.

洋房

Cyntoby,
Thankyou very much for your advise.

akycheung,
This is exactly what I worry about. I always think that bun is more troublesome than indo maid.

roxyyip,
My mom is living at the same housing estate with me, just two blocks next and less than five mins walk. The problem is, my mom prefer the baby stay at her house rather than she coming to my house ar mar :(

大宅

原文章由 rosanhappy 於 07-7-17 13:06 發表

My mom is living at the same housing estate with me, just two blocks next and less than five mins walk. The problem is, my mom prefer the baby stay at her house rather than she coming to my house ar mar

the case is similar as mine, my mon also lives in the building of nearby estate, just walk distance 5 mins, no need to transport. And the same is my mom prefer stay at her house rather than come to my house.

So i need to arrange this special request to my maid.

大宅

我總覺得雖然法例係規定工人係一間屋企打工,但少主會出街,少主會去其它人屋企,只要係服侍少主,管佢係邊度啫,冇理由係餐廰服恃少主就得,去咗外婆屋企服侍少主就即刻變成犯法,似乎講唔通啫。

當時係一個無線電視節目中都有提及此事,雖然入境處極力反對,聲稱違法,但法律界嘅意見好多都話ok噃。

大宅

僱傭理應只工作於合約地址﹐但有許多灰色地帶因為僱傭可以出外替僱主購物﹐替僱主於外出時照顧小主人...

如何避免僱傭告僱主工作於多過一個地址﹐可以叫工人在婆婆家只做一些工作與bb有關﹐即洗奶樽﹐換片﹐替bb洗澡﹐煮食俾bb﹐抺地等﹐至於煮食俾工人自己及婆婆﹐洗碗﹐我覺得都可以做﹐除非佢唔食﹐如果唔係﹐做都好合理。但其他工作﹐如大掃除﹐只係幫婆婆洗晾衣服﹐就最好唔好啦。

洋房

cat_house,

多謝你嘅suggestion,我都無諗住要阿maid做婆婆嘅家務嘅,我都知如果佢係我屋企以外發生意外(比水淥親,抹窗跌咗落街,etc),insurance無得陪吖嘛!
不過我都成日諗,咁叫阿maid落樓下停車塲抹主人部車,唔通又係犯法咩!

cyntoby,

咪同你一樣囉,我諗住叫阿maid帶BB去外婆家,行平臺架咋,馬路都唔駛過,咁都好安全掛.衣家我諗諗下都係考慮 indo maid 先喇!

侯爵府

原文章由 rosanhappy 於 07-7-18 23:51 發表
cat_house,

多謝你嘅suggestion,我都無諗住要阿maid做婆婆嘅家務嘅,我都知如果佢係我屋企以外發生意外(比水淥親,抹窗跌咗落街,etc),insurance無得陪吖嘛!
不過我都成日諗,咁 ...

我的情況有相似的地方, 我是用奶奶地址請工人, 平日多數在奶奶家活動, 便免卻你的煩惱...

水晶宮

唔你好因為印傭順得人,就諗住請印傭呀!
你要考慮好多因素架.
例如:印傭同菲傭,邊個可以更衛生,合理,文明咁照顧你個寶貝?你覺得英語環境對你的寶貝成長及學習是否重要?如有突發事件發生,印傭同菲傭,邊個更醒目去處理?我見親報紙話照顧幼兒不善(即係虐待呀!)既個案,都係印傭!
我唔係話印傭一定唔好,但印傭一樣有工會,如果要玩野,都可以玩得好盡.我個朋友在勞工處專負責做檢控,佢話,一般來講,個官先入為主,都會偏向信個印傭,就係因為印傭"順得人",會比僱主蝦.
所以,考慮工人,要從多方面著手.全面考慮各種因素.
其實,又可唔可以安排你媽媽日頭過來你屋企,而唔係個工人去佢屋企呢?
原文章由 rosanhappy 於 07-7-18 23:51 發表
cat_house,

不過我都成日諗,咁 ...

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 Cyntoby 於 07-7-16 22:37 發表
所以在申請之前, 我已要求 Agency, 要姐姐日間(我地番咗工時)同bb到婆婆家直至 ...

你已經不知不覺間犯緊灰色地帶o既法例,個工人心腸唔好的話,告到你賠九條街真係話咁易。

工人有心錄影係婆婆家工作時情景,上到法庭你估信邊個?
你Agent?佢又無犯法?有起事上來話之你!
有咩事都係僱主一個受,唔好咁蠢,搵個窿自己跳落去,要好似
cat_house咁講,保障自己,亦最好提議婆婆過你家,呢個方法係最好的,反正咁近,老人家就話唔明法律,但有大條網頁睇勞工法例,咪時比工人錄哂拎上法庭做證據話你要佢做兩頭家,睇怕屈underpaid、扣假、無飯食、訓地板...咩都屈得入

男爵府

我的情況同你相似, 最後搬屋一起住.

別墅

:cry: 我個情況差唔多,我地請咗個菲傭照顧初生bb,but未黎,最初都稔住叫個bun bun每日帶BB到奶奶處凑,後尾取消了呢個決定,因奶奶住得遠,要30mins車程,驚個bun bun搞唔惦,奶奶稔住多d過黎我地屋企照顧bb。不過,有時得返個bun bun係屋企睇往bb,都好擔心![:cry: quote]原文章由 rosanhappy 於 07-7-16 22:19 發表

另外,各媽咪可否給意見,我應先考慮菲牖or印慵呢? [/quote]
bowie_p ;-)

洋房

方 方媽媽,
好多謝你比多啲提示我!
但如果我mami肯去我家就唔駛咁煩啦!:-(

bbrma,
最衰我c6啱啱續咗新租約呀!我夠想兩頭家2合1啦!

焯媽媽,
報99的地址?但個maid係我度瞓嗰喎?得咩?

點算呀..........

禁止訪問

洋房

RiceBear,

咁咪我家and外婆家都要provide阿maid瞓覺地方囉?又唔掂喎!

"我都問過agent, 佢話主要係同工人講, 佢主力係照顧bb, 所以bb去到邊, 佢都係幫助bb及洗bb既衫同食具."-------我朋友都係exactly咁講呀!

男爵府

AGENTS 講的說話信半成好了, 最好問勞工處, 依家的工人巳經唔同往時了, 無論咩國藉都可以好古惑的, 最好叫老人家去自己屋企幫手照顧, 唔洗驚比人告, 工人要變話都冇咁易, 尤其係印印, 好單純, 工會講一句好過你講100句, 小心為炒啦 :lol:

男爵府

原文章由 rosanhappy 於 07-7-19 23:39 發表
bbrma,
最衰我c6啱啱續咗新租約呀!我夠想兩頭家2合1啦!

我個陣搵屋+裝修等左成年. 你係咪一年梗約, 搵得o黎都差唔多喇.

首頁

尾頁

跳至