自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有否覺得每個地方、國家都好似有運。

八、九十年代,香港劇集、電影、經濟都红霸東南亞,以前是亞洲荷李活,人人搶住學廣東話,同胞知你是香港來的,都好似高人一等。與此同時日本文化、經濟強國。人人用日本電器,學日文,追日本明星,看曰劇!

但二千年後大逆轉,中國經濟強勁不用講。韓國亦好勁,韓國電器、汽車、Samsung 手機出現更雄霸全球,馬舞大叔一出,竟瘋全球,現個個看韓劇,追韓星……世界潮流真的没法擋!

何時香港熱潮再來臨呢?!

Snoopy211  yes ar  發表於 14-2-17 22:22

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:每一個國家好似都有國運,呢期韓國紅!

天生女人購物狂

珍珠宮

開心吸收勳章

睇唔到未來會有,只會越來越被赤化,好快無香港。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:有否覺得每個地方、國家都好似有運。八、九

原帖由 familyking 於 14-02-17 發表
有否覺得每個地方、國家都好似有運。

八、九十年代,香港劇集、電影、經濟都红霸東南亞,以前是亞洲荷李活 ...
我近期都勁煲running man, 仲想學小小簡單韓文。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

韓國都有自己問題,大企業壟斷國家經濟,三星一垮呢個國家完蛋,每任總統下台唔係自殺就係坐監⋯⋯國運,係架,啱啱好食正個勢,下對注可以旺好多年⋯⋯

少奶奶的身份,丫頭的命...

子爵府

我呢一代剛處於香港起飛時時,打工幾巴閉,隔離公司加幾百即吾撈,個個星期看電影,周星馳一邊看一邊鬧,發哥,呀梅,Lesley、四大天王、Beyond……廿年後我仔出世,仍看周星星,你話幾無人才呢!現在D後生仔做工無咁多機會,好日子是否一去不復返?

lawkaka  我好想出生你個年代,無奈我接近80尾  發表於 14-2-17 22:45

子爵府

香港。。。仲有無運行?

首頁

尾頁

跳至