跳至

首頁

尾頁

別墅

以下是欣欣的病情經歷相片可以去欣欣網看到..其實網上找到的資料都好實用,今次只是想講下欣欣出玫瑰疹的小小資料,初時會發燒,當你看e生時e生會看看鼻子有沒有鼻水,耳仔好唔好@口嚨有沒有紅or發炎,仲有就是聽聽個肺有沒有雜聲,如果以上種種都沒有就會說,現在會開一些退燒藥給你,有燒時才吃呢!係頭4日真係會經常燒到39.5到有時會上到40,這時真係要多加留意,欣欣在以上情況吃了藥都只可以降小小溫,所以真會擔心得很,在這時最緊要是精神同很食野,最仲要是飲多些水因為水可以降溫,發燒會流失水份,通上晚上會特別燒問過e生點解,答案是因為晚上睡著時水份會除發燒而小,在沒有保充水情況下就會這樣,所以晚上一定要多加留意,我自已覺得如果食左退燒藥可以降到1-2度就表示發燒可以控制,到退燒時就會出玫瑰疹,當然如果燒沒有退就要再看e生,玫瑰疹開頭是紅色一點點,會在肚同背出先,跟著就是耳背..之後就會由一點點變一片片很像地圖,最後會係面上..找了很久都找唔到相片,我就用囡囡的照片給大家參考...出疹後身體會好痕,不過e生會有一支藥水給你,喝了後就會唔痕了,另外lala媽教用菊花煲水給寶寶浸身,記得用大煲煲,因為煲好後不用加水,真接浸身同任何沖涼用品都唔用,這樣寶寶會很舒適的..
以上資料緊欣欣個人病情只供參考如有唔舒服就緊係要去看E生先啦..

http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

大宅

原文章由 icy_chung 於 07-7-19 08:18 發表
以下是欣欣的病情經歷相片可以去欣欣網看到..其實網上找到的資料都好實用,今次只是想講下欣欣出玫瑰疹的小小資料,初時會發燒,當你看e生時e生會看看鼻子有沒有鼻水,耳仔好唔好@口嚨有沒有紅or發炎,仲有就是聽聽個 ...

欣欣好番晒未呀?她的疹真係好紅呀,不過得到您們咁細心的照顧我諗她一定好快好番!
身體健康!

男爵府

我亞仔都出過,係燒完先出(39.5度),
去睇醫生咩都冇比,佢話會自己好返.

別墅

原文章由 MIYUKIFONG 於 07-7-19 18:30 發表
我亞仔都出過,係燒完先出(39.5度),
去睇醫生咩都冇比,佢話會自己好返.

係啦!佢仲話bb發燒經常都會有添,好像食生菜..激死

http://www.babyhome.com.tw/ka_yan

別墅

原文章由 HELEHCHOW 於 07-7-19 10:52 發表

欣欣好番晒未呀?她的疹真係好紅呀,不過得到您們咁細心的照顧我諗她一定好快好番!
身體健康!

HELEHCHOW

好了很多謝謝關心,哈哈相信個個爸爸媽咪都會這樣細心過掌啦

別墅

原文章由 icy_chung 於 07-7-19 19:25 發表

HELEHCHOW

好了很多謝謝關心,哈哈相信個個爸爸媽咪都會這樣細心過掌啦ops:" />

阿囡都出過,係持續發燒又高又低並要住醫院,加上佢又冇胃口,後來姨姨煲啲芫茜水幫佢沖涼,啲疹先谷晒出嚟(淡粉紅色出係背脊),開始退燒,我哋真係好擔心,都唔知點好,唯有氹吓佢俾啲鼓勵佢,嗰時真係體會到呢句話 - 養兒一百歲,憂足九十九.....

祝大家bb健康快樂

[ 本文章最後由 anpanman_kb 於 07-7-20 11:14 編輯 ]

大宅

Thanks for sharing. :-P

複式洋房

Thanks for your sharing. My B also had Rose Chen last week.

複式洋房

我阿b都早幾日出玫瑰”chen”,
吾係好多, 只係在背及肚出, 浅粉紅色.
好在醫生俾0左2樽退燒藥, #1樽for普通發燒(below 39c), #2樽for高燒 
當阿女燒到39.5c就食0左#2果樽,好快就退燒了
但阿女呢幾日都無胃口,肚腩都瘦晒:cry:
茵茵豬blog ----歡迎參觀 click here

首頁

尾頁

跳至