跳至

首頁

尾頁

別墅

我太太返工後(1個月有多), 開始覺得膝蓋無力, 坐耐少少一起身像企不穩, 有無其他mama有類似情況?? 如何處理??

thanks

子爵府

原文章由 greatli 於 07-7-19 15:18 發表
我太太返工後(1個月有多), 開始覺得膝蓋無力, 坐耐少少一起身像企不穩, 有無其他mama有類似情況?? 如何處理??

thanks

我無呢個問題wor, 係腰骨倦, 你太太係咪因為返工+揍bb太操勞?或者姿勢唔正確?

別墅

原文章由 高比 於 07-7-19 15:22 發表

我無呢個問題wor, 係腰骨倦, 你太太係咪因為返工+揍bb太操勞?或者姿勢唔正確?

是否需要去Check 下?

大宅

係咪唔夠鈣呀?生bb無左好多鈣架!

複式洋房

我都覺得个膝頭好似好緊,唔通真係冇咗d鈣?

洋房

有物理治療師講過話生完仔其實身體未復元,賀爾蒙未回復正常以致關節位軟組織會鬆d,所以生完仔唔好拎重野同唔好mou低...唔知你太太既情況關唔關事呢?

複式洋房

可能真係同鈣有關WOR

妳老婆係咪順產AR, 我覺得生時膝頭用力得好緊要, 因為姑娘成日都叫用力頂住个腳架 (但作用又唔係真係咁大), 攪到生完隻腳真係無嘜力, 不過, NOW冇嘜啦........

但我發覺有時太用力都好容易累........., 要補多O的CALCIUM先得啦, 30 YRs old前要補wor.........

見到妳咁關心太太, 真係"鄧"妳老婆開心:) :)

原文章由 TinyRabbit 於 07-7-19 22:51 發表
有物理治療師講過話生完仔其實身體未復元,賀爾蒙未回復正常以致關節位軟組織會鬆d,所以生完仔唔好拎重野同唔好mou低...唔知你太太既情況關唔關事呢?

大宅

你太太坐月時有無用薑水沖涼洗頭? 如果無, 可能是入了風. 試下用薑水沖涼同浸腳(腳指外露以去風), 睇下得唔得. 用薑水又無副作用, 試下無壞.

Cheers,
Kam

公爵府

你太太有冇冷親 ? 我試過懷孕及坐月子時冷親都是對腳冇力, 我去氣功+中醫到睇, 唔貴, 有興趣pm我給你詳情

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我係順產生個囡, 之後隻腳都係好痛同LOCK LOCK聲,
後尾我食KAWAI鈣丸, 一個星期度就好返7788啦

大宅

我都有呢個情況呀, 中醫話我入咗風 (因坐月時薑水加咗涷水, 比阿媽發現閙到死), 而西醫話骨膜發炎, 我前後睇咗七次趺打, 做咗五次物理治療, 依家先好番啲咋.

別墅

原文章由 TinyRabbit 於 07-7-19 22:51 發表

oo....可能係.... 她就是有一次返工後要做一些事要彎腰曲腳, 在近地面執野後便開始這樣.....!

別墅

原文章由 ankle 於 07-7-20 13:24 發表
我係順產生個囡, 之後隻腳都係好痛同LOCK LOCK聲,
後尾我食KAWAI鈣丸, 一個星期度就好返7788啦

好好, 逼她吃鈣丸先...!!!

多謝各位Mama!!!!

:-P :-P

公爵府

greatli已pm給你,唔明可打電給我

首頁

尾頁

跳至