跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我只見有冠珍黑米醋賣咋, 問過人黑米糯係唔同黑糯米醋架.
謝謝.

大宅

原文章由 tangirl 於 07-7-20 08:39 發表
我只見有冠珍黑米醋賣咋, 問過人黑米糯係唔同黑糯米醋架.
謝謝.

TANGIRL,

係china town 香港超市對面街. 間寶華有八珍買呀!
我99都係果度買煲架.

複式洋房

我見所有薑醋食譜都話要落甜醋同黑糯米醋. 寶華只賣八珍甜醋, 沒有黑糯米醋賣的.
那你們各位都只用甜醋煲薑醋的嗎?

原文章由 Timyi 於 07-7-27 18:27 發表

TANGIRL,

係china town 香港超市對面街. 間寶華有八珍買呀!
我99都係果度買煲架.

大宅

原文章由 tangirl 於 07-7-28 17:11 發表
我見所有薑醋食譜都話要落甜醋同黑糯米醋. 寶華只賣八珍甜醋, 沒有黑糯米醋賣的.
那你們各位都只用甜醋煲薑醋的嗎?

係咪一定要用黑糯米醋, 我唔知呀咁.
我可以幫你問下99. 因為係佢煲比我. 但我無咁快覆到你
但我諗八珍甜醋都OK 喎. 八珍都有佢個食譜比你跟呀.

複式洋房

Timyi,我見所有食譜除左落甜醋之外, 仲會落埋黑糯米醋架, 分量係
10:1. 同埋黑糯米醋係有佢嘅營養價值, 對產婦有益. 所以搵到的話都係想買埋, 我買左甜醋架喇, 係爭黑糯米醋.

原文章由 Timyi 於 07-7-28 18:02 發表

係咪一定要用黑糯米醋, 我唔知呀咁.
我可以幫你問下99. 因為係佢煲比我. 但我無咁快覆到你
但我諗八珍甜醋都OK 喎. 八珍都有佢個食譜比你跟呀.

大宅

原文章由 tangirl 於 07-7-31 15:00 發表
Timyi,我見所有食譜除左落甜醋之外, 仲會落埋黑糯米醋架, 分量係
10:1. 同埋黑糯米醋係有佢嘅營養價值, 對產婦有益. 所以搵到的話都係想買埋, 我買左甜醋架喇, 係爭黑糯米醋.

問左99, 佢原來係用甜醋加黑米醋, 佢話周圍都有得買架喎.
廣同昌呀, 寶華呀, 香港超市呀, 同埋d 雜貨店都有.

你而家係邊, 唔係係大島咩?

複式洋房

Timyi, 如果是用黑米醋, 我在呢度(大島)都買得到, 只是我想買黑糯米醋..........我問過冠珍醬油(生產黑米醋的公司) 他們也說黑糯米醋和黑米醋是不同的, 煲薑醋是用黑糯米醋和甜醋. 不過如果沒有地方賣, 我也沒辦法了. Timyi,謝謝你回覆
原文章由 Timyi 於 07-8-1 16:54 發表

問左99, 佢原來係用甜醋加黑米醋, 佢話周圍都有得買架喎.
廣同昌呀, 寶華呀, 香港超市呀, 同埋d 雜貨店都有.

你而家係邊, 唔係係大島咩?

首頁

尾頁

跳至