跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB臉上同背脊出咗啲紅色粒粒,唔知是不是奶癬呢?
洗唔洗睇醫生?
健康院姑娘話保持清潔就可以喎........
又洗唔洗轉奶粉呢?
LazyMumWinnie @ LazyCrazyHome ^^

大宅

我阿仔有好多呀, 激鬼死, 消咁d又再出過. 已經用左金銀花同佢白白架啦.

我見其他mami話好似around 滿月就會有架啦wor....咁擺滿月時咪唔靚仔囉...:cry: :cry:
Pretty Princess Petite Prince

大宅

原文章由 winniemoon 於 07-7-20 23:27 發表
我BB臉上同背脊出咗啲紅色粒粒,唔知是不是奶癬呢?
洗唔洗睇醫生?
健康院姑娘話保持清潔就可以喎........
又洗唔洗轉奶粉呢?

好多時 bb 都會有奶癬架, 健康院姑娘實話無事架. 我大b都係咁, 轉左奶粉即刻無事喇, 你 bb 而家食緊咩奶粉呀 ?
張諾瑤 Yoyo 7/11~3.72 kg, 8/11~4.40 kg, 9/12~5.5 kg, 10/15~6.05 kg, 11/15~6.85kg, 1/12~7.8kg, 2/21~8.31kg, 7/16~9.2kg
張灝 Isaac 6/13~3.67kg, 7/16~4.74kg, 8/17~6.44kg, 10/24~8.34kg, 1/3~9.3kg, 7/17~11kg

複式洋房

原文章由 edmondshirley 於 07-7-21 10:35 發表

好多時 bb 都會有奶癬架, 健康院姑娘實話無事架. 我大b都係咁, 轉左奶粉即刻無事喇, 你 bb 而家食緊咩奶粉呀 ?

BB依家食緊A+啦

LazyMumWinnie @ LazyCrazyHome ^^

大宅

我呀b 面近咀位都有粒粒,究竟奶癬係乜~ 會唔會係飲奶未抺乾淨咀仔有關?

複式洋房

我阿b未滿月,今日同佢沖涼時發覺佢身上(前面同背部)都出左一些紅點, 好像蚊"難", 唔突出來的,呢d是不是奶廯呢? 我唔知佢痕唔痕,我可以點做?

禁止發言

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

原文章由 pecil 於 07-7-22 21:13 發表
我個b之前都有,不過醫生話係奶癬+濕疹,之後比左隻藥膏佢搽,超勁,搽左2次好返哂(之前好紅+好鞋)叫Triderm Cream,你試下,真係好得.

我個B都有呀,成個頭同塊面仔生滿晒,睇咗dr.話係敏感,但bb會痕架,比咗支藥膏搽,係好咗好多,但唔可以搽多過7日,因有類固醇成份,要停2-3日之後再搽過,而健康院d姑娘話bb頭6個月都會出架,只要保持清潔就得喎 ,真係睇見亞b就辛苦la:-( ,唔知幾時會好番呢?:-(

大宅

I have the same problem. Rash on his face. 好心痛. 已經好多日, 轉奶粉 (now S-26) 轉雀巢低敏 work唔work呢?

別墅

原文章由 tanton3399 於 07-7-23 22:17 發表
I have the same problem. Rash on his face. 好心痛. 已經好多日, 轉奶粉 (now S-26) 轉雀巢低敏 work唔work呢?

Me too, my bb also has rash on his eyebrow & forehead, also, no poo for 2 days. I am now considering to change formula from S26 to Nestle Nan.

Can any mommy tell me should I change to Nan 1 or Nan HA 1?!

複式洋房

今日終於忍唔住帶BB睇醫生
Dr話係胎毒喎,唔關奶粉事!佢淨係開咗Aqueous Cream搽咋,希望真係得啦...........

首頁

尾頁

跳至