自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

禁止發言

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

男爵府

醒目開學勳章

男爵府

醫院唔夠人手可以理解,不過我個人覺得護士既態度如果惡劣就唔可以接受,一個病人病左已經好辛苦,應該俾少少同情心出嚟,做護士應該係幫人唔係害人....

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

其實我早幾日都有病,喺私家同政府入咗院,由急政室上咗去內科病房,入除咗我,個個都過7-80歲,當然d服務無可能相提並論,但政府b姑娘唔係好似報導中講得咁恐怖喎......?-(
病房除咗我,個個唔係用屎片都要尿pan痾尿,但d姑娘都無話唔理d病人成日都有比佢地喎.

[ 本文章最後由 mori 於 07-7-22 13:49 編輯 ]

子爵府

我眼見好多醫護人員對d老人家都好忍讓,反而有時係d老人家要求過多/過高,當醫護人員做緊野理遲一陣就諸多怨言

當然唔排除亦有小部份害群之馬
但我相信…自己以禮待人,對方亦不會太難為自己

病在床褟誰有好心情,但請互相體諒:loveliness:

禁止訪問

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 wingmonly 於 07-7-22 14:11 發表
我眼見好多醫護人員對d老人家都好忍讓,反而有時係d老人家要求過多/過高,當醫護人員做緊野理遲一陣就諸多怨言

病在 ...

Agree. 再者, 家屬屋企人住院, 本身心情已經唔好, 佢地既睇法會比較主觀.......姑娘可能大聲少少, 已經覺得佢地態度差劣, 其實未必係架~~~~ 而且報紙報導, 真確性又有幾高呢?!

子爵府

我覺得又唔可以用 '恐佈' 黎形容~

講真, 呢個報導只係單方面, 同埋死者家人已經好似有少少唔理智.
我唔係話醫護人員一定0岩晒, 但佢地做得醫護, 都係想醫人救人.
同能溝通上有問題, 先有誤會呢~

救命鐘, 都冇人知係佢襟唔到定人地聽到冇人理.
我唔係話要幫邊個. 但兩個可能都有架嘛~

所以, 唔好咁武斷.

男爵府

total agreed !!

原文章由 wingmonly 於 07-7-22 14:11 發表

病在 ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

大宅

原文章由 ivy_lau 於 07-7-22 13:30 發表
醫院唔夠人手可以理解,不過我個人覺得護士既態度如果惡劣就唔可以接受,一個病人病左已經好辛苦,應該俾少少同情心出嚟,做護士應該係幫人唔係害人....

這情況我都試過呀!係今年一月我在Q.E. 度生BB都係咁呀, 你知啦生BB真係好鬼痛同好辛苦嫁 , 但D助產護士佢地就話知你, 想你怏D生完怏D走人千奇唔好阻住佢地咁 , 對我又唔多理兼且態度又差,生完之後要過床仲衰,夠膽死叫我怏D喎 ,你知啦生完之後條腰鬼死咁痛 点怏呀!所以我覺得政府醫院真係差D嫁!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 wingmonly 於 22/7/07 14:11 發表

病在 ...

我都信係.
但有d真係好差.
5年前我麻麻生cancer入院,當時醫生講只係淨番幾日.
有日我去到醫院(下午2:00)我麻話好口渴成朝都無水飲,我見到個水壺一d水都無.
咁我咪去倒番d水lo,點知有個呀姐就係我隔離細細聲講,飲咩水呀,飲完又要我地幫佢換床.
嗰刻我幾嬲,我就話你唔想換你就唔好換,點可以唔比人飲水ka.
我唔比你飲水你得唔得呀.
個呀姐至無出聲.
我知佢地好多野做,但都唔可咁ka.
但d姑娘就好好人la,好幫我地.

大宅

totally agree~~

原文章由 genie100 於 07-7-22 14:50 發表
呢個世界太多打橫來的家人,無論你点盡力,家人死得突然就發難,誰是誰非,豈能信報紙作的文章又或是家人單方面指控。

大宅

可能佢地冇人工加左多野做啦.SO依家心情唔好,咪揾人出氣囉.但我都係覺得一小部分啫,我覺得佢地D份工一定比多D愛心..希望佢地比返多D愛心出黎啦:-P :-P 唔該晒.......................................................

男爵府

有d 都幾差ga...
o個時等生時...有d mami 好痛..o係度呻吟..d 姑娘就punish 佢地....又話點痛都要生ga la...有得唔生咩

大宅

我個人覺得住政府E院真係睇下好唔好彩, 有好多人都話
响聯合E院生D姑娘好惡好衰, 但我生三個都係聯合, D
姑娘個個都對我好好, 又無要我早D出院, 反而係我自己
要求盡快出, 陣痛時又有幾個姑娘陪我, 又成日問我有
乜需要, 又JUMP杯水俾我飲, 又知我陣痛緊起唔到身飲,
仲俾支飲管我飲水, 不過可能我陣痛既時候一聲都無叫過,
而隔離床果D媽咪就叫得好大聲, 又要求呢樣又要求果樣,
D姑娘真係求其答佢地就算。

別墅

我認為政府醫院好好,佢哋好忙語氣重但好有經驗,最緊要自己要有禮貌同體諒佢哋就有好照顧同關心,以上係我在瑪加烈醫院的體驗,我在那裡生bb好愉快。
恩祈是上天的"恩"賜,我們的"祈"盼

首頁

尾頁

跳至