論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我屋企個工主,三個星期前有一日落街買嘢著唔夠衫,買完嘢返嚟冇耐就話頭痛,如是者痛左兩,三日食止痛藥都唔好,我叫佢去睇醫生,佢話唔駛!同一個星期日佢放完假返嚟又咳又黑面。。。一路都keep 住冇表情十問九唔應!到上個星期日八點放假去街去到夜晚十一點先返嚟,我都冇問佢點解咁夜先返,心知佢有古怪想作反,亦都一樣keep 住日日黑囗黑面。到尋晚我喺醫院陪我細女住院,佢whatsapp 我話屋企有事想放假返菲律賓(佢已做左一年六個月,未放大假),我話ok 你返去幾日?佢話佢未知返去幾日,亦都唔肯定會唔會返嚟!我話so u are not asking for vacation 佢話i said vacation madam. 心諗你咁即係咩意思呢?又話唔知返唔返嚟,又話係vacation? 我都話咁ok 啦,但係我唔會買機票俾你,因為你未做夠兩年,又唔係resign 又唔係我炒你,我唔需要買張機票俾你囉!佢話咁俾 one month notice 我!我話有咩等我返屋企先講,你自己考慮清楚先,但係我建議佢仲有六個月完約,不如做到完約先。(續)

複式洋房

回覆:返轉豬肚就係屎

好啦,到我今日返到屋企。。。我返到嚟就叫老公問佢喺咪唔想做呀?佢話係係,會俾one month notice 由三月三号起開始計,我地就俾佢點解要三月三号,唔由今日起計呢?佢話佢要resign 佢俾one month notice 所以係佢決定幾時就幾時!ok fine 咁我叫佢你依家寫封resign letter 俾我,寫明由幾月幾号起開始計一個月,我會補足曬大假,同買機票錢!後尾佢話佢想要錢唔要機票,我話哩個係由我決定俾錢你定俾機票你。講講下先話佢要喺香港搵工。。。到我收到封resign letter 我我真係嬲到趴喺度,我隻手真係震曬!佢resign 嘅原因係“ almost work for 24 hours everyday, always get sick becoz always only eat noodles and eggs” 我都知我有一個兩歲同八個月嘅小朋友好辛苦,所以洗地,洗廁所,洗廚房我都唔會叫佢做!我有另請鐘點返嚟做操重家務,而洗地工作我都係每晚自己洗。佢主要喺幫我照顧小朋友。我生完細女兩個月左,已經想請多個工人,佢話唔駛,佢可以做到,咁我都好識做自動自覺加佢一千人工。有時打麻雀贏錢都會醒佢一百幾十。(續)

kj803  應承佢用$代機票, last day就話我都係決定出機票!  發表於 14-2-25 02:19

子爵府

She is rubbish!

Do not 成全her plan to start counting from Mar 2!
You can give her one month notice to terminate her earlier from today!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

可能佢expect你唔請多個工人, 將份人工加埋比佢.

複式洋房

講到話我淨係俾公仔麵同雞蛋佢食我先嬲!由於我係唔需要佢煮飯俾我食,佢只需要煮嘢俾我兩歲大女食,所以其實係我個大女食乜,佢就食乜!一個兩歲小朋友食嘅嘢,點都會夠營養掛?不過佢多數只係夜晚個餐會同我大女食嘅嘢一樣,lunch 佢真係多數食公仔麵!係佢自己話鐘意食公仔麵,食親都係辛辣麵,食完又叫我買,食完又叫我買!有時就話要食新意派。。。如果夜晚嗰餐係我煮嘅,我屋企四個人我會煮四個“送”我都會叫埋佢坐埋嚟一齊食!我係屋企但我冇煮飯多數都叫外賣,例如pizza hut,“中”頭飯 m 記同茶記!每次都係佢自己一個飯一個餐,我屋企打邊爐,次次我都夾好多牛肉,肉丸,驚佢唔夠飽叫佢食多啲食夠喺啦。。。因為我好多時都唔係屋企食飯嘅關係,我幾日就會問佢一次夠唔夠食物for 我個女同佢呀?仲有冇肉,有冇菜,有冇魚呀。。。佢一冇咖啡就會同我講madam remember buy coffee。咖啡我完全係老馮買俾佢,我都好樂意,即沖咖啡要幾錢啫?有乜所謂。。。

複式洋房

Almost work for 24 hours everyday !!
見到呢句真嬲死!依家d公主真係大q哂,請佢來歎世界好嘛?!

複式洋房

佢resign 竟然寫個咁嘅原因?我接受唔到囉。。。我自問真係對佢自己人看待,哩個冬天我用左超過千幾蚊嚟買hand cream 俾佢,叫佢洗碗要帶手套,好好保護自己對手,帶又唔帶,轉個頭同我細佬講佢隻手掂凍水掂到好痛?我唔要嘅所有衫,大人細路衫褲鞋都送曬俾佢寄返菲律賓,我夠膽講一定唔會少過三百件,我發誓!知佢想要對boots 專登買對新嘅俾佢,人地送俾我嘅prada card holder 全新未用過,我覺得我用唔著放喺度冇用都送埋俾佢。我諗住我對佢好,只要佢好好照顧我兩個女就ok 喇!我諗哩度冇乜人會接受到個工人一邊做嘢一邊玩電話上網,傾電話,但我認為如果我兩個女瞓曬教,佢鐘意做乜就做乜啦!湊小朋友咁辛苦,我都盡量俾佢relax 下,從來冇出過聲叫佢唔好玩電話之類!到頭來,佢封信寫到我咁刻薄佢,你話我嬲唔嬲?一啲都唔識感恩,唔知足!到底要搵個點樣嘅employee佢先開心!

侯爵府

堅持機票唔比$$$、你咬我呀衰人

別墅

你對佢都唔差啦!!! 佢要走由她 "身在福中不知福"
首先你可有向中介公司投訴 ???
由於你太信佢才會對她行為那麼在意,放鬆點不要太上心

複式洋房

回覆:mandywong0703 的帖子

可以向中介公司投訴佢啲咩呀?我有個朋友叫我唔好收個封信,收左佢封信即等於我同意佢講嘅理由,到時個會用哩個理由博同情搵新employee

男爵府

快d揾个新姐姐 話問了agent 意見会比機票 話佢應該番去下 探下家人

複式洋房

回覆:kl2010 的帖子

我今日打完俾agent ,之後佢同agent 講其實佢都想做到完約。。。不過我地返嚟叫佢寫resign letter ,佢先講唔做!明明就係我地問佢喺咪唔估,佢講係,我地先叫佢寫信。。。依家雖然佢話做到八月完約,但我地己決定私下開始搵定新工人,一有新工入就叫佢走!

kj803  應承佢用$代機票, last day就話我都係決定出機票!  發表於 14-2-25 02:17
Bonbonho  做得好~  發表於 14-2-23 20:18

侯爵府

luckyC9 發表於 14-2-22 21:55
講到話我淨係俾公仔麵同雞蛋佢食我先嬲!由於我係唔需要佢煮飯俾我食,佢只需要煮嘢俾我兩歲大女食,所以其 ..I think she already found a new job. U should fire her immediately, so she become break contract.

複式洋房

回覆:dyl 的帖子

我炒佢都當佢係break contract? 佢break contrack 會點嫁?

大宅

luckyC9 發表於 14-2-22 21:34
好啦,到我今日返到屋企。。。我返到嚟就叫老公問佢喺咪唔想做呀?佢話係係,會俾one month notice 由三月 ...
好過份呀!老屈你對佢咁刻薄!唔好比錢一定出機票,唔好益呢d衰人!

男爵府

引用:好啦,到我今日返到屋企。。。我返到嚟就叫

原帖由 luckyC9 於 14-02-22 發表
好啦,到我今日返到屋企。。。我返到嚟就叫老公問佢喺咪唔想做呀?佢話係係,會俾one month notice 由三月 ...
真係叫呢d咁唔知足既人去死

公爵府

比著我,會反比返1個月通知佢,今日起計一個月,機票照出唔比cash。

公爵府

佢比成6星期通知期你,當然係想住係你屋企,有人工有野食,乜都唔洗用自己錢。

男爵府

个工人都“低B“ 你同佢講断約好難搵工 都吾明d工人諗咩 同佢講香港好多僱主都認為斷約工人有問題 例如:衰偷野 衰借財務公司 被警方掃黄行动捉過啦 一定有衰野 話u佢知佢起香港好難搵工 佢信吾信都好 打沉个工人嘅信心 等佢吾好咁得戚

複式洋房

回覆:幸福黃太太 的帖子

我睇完封信即話:佢封信三月三号,我依家就即係俾一個月通知佢。。。轉個頭佢同agent 講話其實佢想做到完約!個agent 又同我講:其實佢有湊nb 經驗,佢真係唔愁搵唔到工,如果佢坐喺我公司,一定兩個鐘內俾人請左!工主搞完咁大塲龍鳳竟然話想做到完約,係咪有病!

首頁

尾頁

跳至