嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問各位媽媽有咩方法train到bb介片片呢?我工人最近先有逗bb去廁所!但一逗就唔痾!我囡食家1歲2個月

回覆 ling6236 的帖子

Hello ling6236, 一般黎講BB到18-20個月左右便可以開始戒片,囡囡依家14個月可以再等佢大D先開始戒呀。 開始戒片要留意BB 幾時去大小便,盡量安排佢係o個個時間去廁所,等BB 減少整濕條片/減少著片,慢慢BB就會習慣架喇,另外臨訓前餐奶盡量調早少少餵,同BB 去左小便先訓覺, 第二朝BB 一起身就即刻同佢去小便, BB未必一下子就戒到片架,一般日頭成功戒到片,慢慢晚上就會自自然然戒到架喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:回覆+ling6236+的帖子Hello+ling6236,+一般

原帖由 Vivian@牛欄牌媽咪專線 於 14-02-24 發表
回覆 ling6236 的帖子

Hello ling6236, 一般黎講BB到18-20個月左右便可以開始戒片,囡囡依家14個月 ...
女兒已經三歲'仲未成功介到'問佢去廁所柯尿好嗎佢又話唔好'試過好多次無著片同佢講有尿尿就要同媽媽講但佢都係柯濕唔同我講'好擔心返學都介唔到片

複式洋房

回覆 mikibo 的帖子

same.

mikibo 發表於 14-2-28 03:50
女兒已經三歲'仲未成功介到'問佢去廁所柯尿好嗎佢又話唔好'試過好多次無著片同佢講有尿尿就要同媽媽講但佢 ...
Hello mikibo, 都明白媽媽嘅心情,不過有時咁細個小朋友可能唔識/唔敢同媽媽講想去廁所都可以理解的。留意囡囡大概幾耐去一次小便,到差唔多時間問完佢之後都試下帶佢去廁所試柯。戒片未必即刻可以戒到架,要慢慢黎,柯濕左記得盡量唔好鬧囡囡,佢唔開心/驚都會影響佢戒片進度架。一般5歲之前小朋友就會冇賴尿嘅情況,媽媽俾D信心囡囡,佢慢慢會適應到架啦,加油!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至