自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

你地點睇?

【 本 報 訊 】 老 竇 打 仔 招 惹 官 非 。 一 名 10 歲 男 童 , 疑 頑 皮 被 老 父 用 藤 條 訓 後 , 心 有 不 甘 報 警 求 助 , 警 員 接 報 到 場 , 將 涉 嫌 襲 擊 引 致 他 人 受 傷 的 父 親 拘 捕 , 男 童 則 送 院 檢 驗 。
報 警 男 童 姓 林 ( 10 歲 ) , 與 67 歲 父 親 、 母 親 及 兩 名 兄 姐 , 同 住 觀 塘 油 塘 華 塘 樓 一 單 位 , 其 父 已 退 休 。 家 人 稱 林 童 為 孻 仔 , 所 以 甚 得 愛 護 , 但 林 常 恃 寵 生 驕 , 非 常 百 厭 , 又 喜 「 駁 嘴 」 。

「 佢 知
打 999 」家 人 表 示 , 父 親 對 他 的 成 長 十 分 緊 , 由 於 他 頑 皮 好 動 , 父 親 不 時 被 激 至 大 怒 , 向 他 責 罵 甚 至 「 藤 條 炆 豬 肉 」 , 每 次 被 打 他 都 有 向 母 親 及 兄 姐 投 訴 , 今 次 打 999 報 警 , 其 姐 也 覺 驚 奇 , 她 說 , 「 佢 睇 電 視 知
求 救 要 打 999 , 但 估 唔 到 第 一 次 打 呢 個 電 話 , 就 報 警 拉 老 竇 。 」
昨 午 1 時 許 , 兩 父 子 在 家 中 , 懷 疑 男 童 「 唔 聽 話 紮 紮 跳 」 , 其 父 發 脾 氣 向 他 指 摘 , 但 他 當 父 親 的 訓 話 為 「 耳 邊 風 」 , 其 父 於 是 拿 起 藤 條 向 他 鞭 打 及 用 手 搣 面 , 懷 疑 他 心 有 不 甘 , 其 後 趁 父 親 不 察 , 打 電 話 向 警 方 報 案 。 警 方 接 報 到 場 , 林 父 始 知 兒 子 將 事 鬧 大 , 警 員 將 父 子 帶 返 觀 塘 警 署 , 由 於 林 童 身 上 有 藤 條 痕 , 警 方 將 他 送 院 檢 查 , 林 父 則 涉 嫌 襲 擊 他 人 造 成 身 體 受 傷 被 捕 , 稍 後 將 准 以 保 釋 候 查 。
小辣椒

伯爵府

魅力王子

:-| :-| :-|

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

問題家庭, 個老豆67歲, 個仔10歲, 可能係風流的代價? (估)
?

原文章由 若離 於 07-7-23 00:01 發表
你地點睇?

【 本 報 訊 】 老 竇 打 仔 招 惹 官 非 。 一 名 10 歲 男 童 , 疑 頑 皮 被 老 父 用 藤 條 訓 後 , 心 有 不 甘 報 警 求 ...

民房

原文章由 moonychan 於 07-7-23 00:04 發表
問題家庭, 個老豆67歲, 個仔10歲, 可能係風流的代價? (估)
?

又未必既,老人家都有呢種需要架...最近睇單新聞個阿怕用鏹水淋佢老婆下體單新聞,講個阿伯係果晚同老婆交歡完....唔好以為老人家就唔需要呀

小辣椒

子爵府

:-| ]
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

依家D小朋友唔可以亂咁打架...你估以前咩!比阿媽打都唔敢走開呀!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

?-( ?-( ?-( ?-(

等待驗證會員

?-( ?-( ?-(

子爵府

呢單唔算得係咩,話晒都真係比個老豆打…

上次有單,兩姊妹好似唔滿意個老豆,夾埋報警屈佢老豆(唔記得咩原因)咪仲離譜

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大宅

原文章由 若離 於 07-7-23 00:01 發表
你地點睇?

【 本 報 訊 】 老 竇 打 仔 招 惹 官 非 。 一 名 10 歲 男 童 , 疑 頑 皮 被 老 父 用 藤 條 訓 後 , 心 有 不 甘 報 警 求 ...

伯爵府

甘都得呀~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實我覺得..依家個社會過度保護小朋友..搞到佢地個個都經唔起錯敗...重有好多都冇乜腦咁?-(

洋房

原文章由 月希 於 07-7-23 10:27 發表
其實我覺得..依家個社會過度保護小朋友..搞到佢地個個都經唔起錯敗...重有好多都冇乜腦咁?-(

agree:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋房

子爵府

牛年勳章

講真吖,我都有打架,唔聽話,有比警告,再話多兩句都唔改,我就會打.
依家呢個政府,成日都話要保護兒童,佢地有冇準則?边D要保護.
講真,做父母連自己嘅仔女都唔打得,唔鬧得?咁...用勸,獎勵同鼓勵方式,有幾多人會受?就算受,轉頭又係咁....唔怪得依家咁多人唔生.

大宅

只係依家D小朋友識搵新途徑唔想比人打..

男爵府

我都覺得現在好難教小朋友,樣樣方法都唔做得.
原文章由 Nymph_ 於 07-7-23 12:23 發表
講真吖,我都有打架,唔聽話,有比警告,再話多兩句都唔改,我就會打.
依家呢個政府,成日都話要保護兒童,佢地有冇準則?边D要保護.
講真,做父母連自己嘅仔女都唔打得,唔鬧得?咁...用勸,獎勵同鼓 ...

首頁

尾頁

跳至