自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

睇完電視新聞又睇報紙, 真係好不滿呢個咁既趙莉莉, 憑乜野佢咁短時間內咁肯定冇人失職? 希望個獨立調查可以深入了解真相, 睇到呢個女人咁快實牙實齒話冇人需要負責,我覺得好不滿!

院方速反駁 允設調查小組2007年7月22日
廣 告
【明報專訊】陳煥色婆婆入院期間跌斷股骨,接受駁骨手術翌日突然死亡,瑪嘉烈醫院昨面臨死者家屬指控七宗罪,瑪嘉烈醫院兼九龍西醫院聯網行政總監趙莉莉,昨晨在陳婆婆逝世短短4小時內,完成會見死者家屬、向有關醫生及護士了解事件、查閱死者病歷等,然後迅速召開記者招待會反駁指控。
醫生到場時間 兩個版本
掌握一定資料後,趙甫開始便將事件定性為「不涉及醫護人員疏忽,院方不會有人因事件而停職」,又直言,陳婆婆的死主要是因為「突發原因」,繼而對於家屬的7項指控逐一反駁。
趙否認有護士不慎令婆婆跌斷骨,無人隱瞞「真相」,聲稱昨晨7時發現婆婆病危時,已有當值醫生立刻展開救治,而主診醫生亦於8時55分趕至施救,並非如家屬所指的9時55分,而陳婆婆病危首3小時並非無醫生急救,對於醫護人員態度惡劣的指控,趙則承認,「相信有人說話語氣重了一點」,但她認為「不足構成態度不佳」。至於事件的詳細經過,趙則表示「短時間內無法就每分鐘發生何事向大家交代」,並承諾應家屬要求,委派中立人士成立獨立調查小組調查事件經過。
家屬與院方對事件中關鍵細節說法南轅北轍,甚至連事發經過的時間表也大有出入,種種疑問,可能要留待數星期後發表的調查報告,才可能水落石出。

小辣椒

水晶宮

如果:
「短時間內無法就每分鐘發生何事向大家交代」
又會:委派中立人士成立獨立調查小組調查事件經過
咁即係未完成調查啦!又有咩可能已經肯定無人出錯,無人需要負責?

複式洋房

原文章由 方方媽媽 於 07-7-23 00:19 發表
如果:
「短時間內無法就每分鐘發生何事向大家交代」
又會:委派中立人士成立獨立調查小組調查事件經過
咁即係未完成調查啦!又有咩可能已經肯定無人出錯,無人需要負責?

係啦, HA 好少講野咁決斷, 多數都係話調查中, 唔發表咁 ga ma ~~
不過 HA 好多時做野都係咁 ga la, 好少咬得入 ~~
但我就唔係好信姑娘真係見死不救既, 可能係 call 左醫生, make 左 phone order 咁lor ~ 姑娘都係跟指示做既 ~

男爵府

我都唔信醫生姑娘會見死不救
都唔信個婆婆按鐘後會無人理佢

大宅

原文章由 若離 於 07-7-23 00:10 發表
睇完電視新聞又睇報紙, 真係好不滿呢個咁既趙莉莉, 憑乜野佢咁短時間內咁肯定冇人失職? 希望個獨立調查可以深入了解真相, 睇到呢個女人咁快實牙實齒話冇人需要負責,我覺得好不滿!

院方速反駁 允設 ...

伯爵府

我覺得係醫院問題....
老人科唔同我地平時入個D~
佢地D MANNER真係好惡~

首頁

尾頁

跳至