母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我想問下有冇媽咪用過兩隻泵?我用咗freestyle好耐好好用,不過見到好多人話spectra好用又平。
我想買多套泵番工司用,因為有房,電源不是考慮重點,我想知s1/2的performance 會唔會比freestyle好?

大宅

引用:我想問下有冇媽咪用過兩隻泵?我用咗freest

原帖由 吉蒂小豬 於 14-02-24 發表
我想問下有冇媽咪用過兩隻泵?我用咗freestyle好耐好好用,不過見到好多人話spectra好用又平。
我想買多套 ...
S2我冇用過,不過我有用過M1同freestyle,我覺得spectra好用啲,
1. M1力度較大
2. M1引奶陣mode對我較有用
3. M1機身雖然較freestyle大,但唔重,
4. M1比freestyle靜好多
5. freestyle有時會好似冇力咁,原因好多時係黃色塊membrane套得唔好導致漏氣,M1就冇呢個問題,
6. M1配件比medela平,如果係買多部來講,M1好抵用
7. Freestyle舊電比M1耐用,叉一次電我可以泵7-8次,每次20-30分鐘。但M1我泵4次30分鐘已得返1格電。
8. M1冇mon,睇唔到泵咗幾耐,只可靠佢泵三十分鐘自動停知佢泵了三十分鐘
9. 個人認為freestyle spare parts麻麻哋,泵奶時跌咗嘢側身執返,一定倒瀉奶,而且啲奶易入返條喉,M1冇呢2個問題。
10. 配件上,freestyle用料較紮實,M1感覺上啲膠喇叭及接駁喉較輕身同冇咁厚身。(未至於會好易爛)

我買M1時都有睇過S2,見佢嘅配件同M1一樣,估計係力度同引奶陣mode有分別,其他大致相同。

大宅

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+14-02-24+發表我

原帖由 ling121933 於 14-02-24 發表
S2我冇用過,不過我有用過M1同freestyle,我覺得spectra好用啲,
1. M1力度較大
2. M1引奶陣mode對我較有用 ...
我用緊spectra m1, 少少補充和疑問

2. M1引奶陣mode對我較有用👈點引奶陣?

5. freestyle有時會好似冇力咁,原因好多時係黃色塊membrane套得唔好導致漏氣,M1就冇呢個問題,👈我會用swing喇叭駁m1機,用spectra鴨咀,是可通用的。咁用swing喇叭時就冇左呢個問題。我都覺得呢個membrane 裝唔實好麻煩
6. M1配件比medela平,如果係買多部來講,M1好抵用
7. Freestyle舊電比M1耐用,叉一次電我可以泵7-8次,每次20-30分鐘。但M1我泵4次30
. M1冇mon,睇唔到泵咗幾耐,只可靠佢泵三十分鐘自動停知佢泵了三十分鐘

大宅

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+14-02-24+發表我

1. M1力度較大

5. freestyle有時會好似冇力咁,原因好多時係黃色塊membrane套得唔好導致漏氣,M1就冇呢個問題,👈我會用swing喇叭駁m1機,用spectra鴨咀,是可通用的。咁用swing喇叭時就冇左呢個問題。我都覺得呢個membrane 裝唔實好麻煩

6. M1配件比medela平,如果係買多部來講,M1好抵用👈不過要g, 麻煩d

8. M1冇mon,睇唔到泵咗幾耐,只可靠佢泵三十分鐘自動停知佢泵了三十分鐘👈spectra 9+有mon

大宅

我都想買部spectra M1黎用,不過在哪個網買?同埋香港有無門市有售咽爬過文都唔見有jm話有門市

大宅

引用:我都想買部spectra+M1黎用,不過在哪個網買

原帖由 salty_peko 於 14-02-25 發表
我都想買部spectra M1黎用,不過在哪個網買?同埋香港有無門市有售咽爬過文都唔見有jm話有門市 ...
香港暫時應該係得baby power有得買,另外就係yahoo買水貨。

禁止訪問

回覆:salty_peko 的帖子

珍珠宮

1. M1力度較大
唔該晒
係咪m1轉雙喉後都夠力?
可唔可以用freestyle 喉播入m1?我見有媽咪咁做,如果可以我可以用番medela parts

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+ling121933+於+14-02-24+發表

原帖由 正太2011 於 14-02-25 發表

M1應該同freestyle/ swing一樣有個stimulation mode引奶陣

大宅

引用:Quote:原帖由+ling121933+於+14-02-24+發表

原帖由 吉蒂小豬 於 14-02-25 發表
唔該晒
可唔可以用freestyle 喉播入m1?我見有媽咪咁做,如果可以我可以用番medela ...
我試過得丫

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+14-02-25+發表唔

原帖由 ling121933 於 14-02-25 發表
我試過得丫
Thanks!

大宅

ling121933 發表於 14-2-25 07:57
香港暫時應該係得baby power有得買,另外就係yahoo買水貨。
噢IC,咁baby power果隻就係原裝正貨,不是水貨? 同埋其實係咪應該生左之後先訂部機都未遲?

大宅

S1 同 S2 有乜分別?係咪都係醫院級?

珍珠宮

引用:S1+同+S2+有乜分別?係咪都係醫院級?

原帖由 ariessy 於 14-02-25 發表
S1 同 S2 有乜分別?係咪都係醫院級?
如果冇記錯s1同2 function 一樣但s1可叉電同貴啲

大宅

引用:Quote:原帖由+ariessy+於+14-02-25+發表S1+

如果冇記錯s1同2 function 一樣但s1可叉電同貴啲
有叉電好d喎,s1 大約幾錢呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+14-02-25+發表如

原帖由 ariessy 於 14-02-25 發表
有叉電好d喎,s1 大約幾錢呀?
咁大部機應該好少出街用,如屋企用就唔駛差電啦

大宅

引用:我都想買部spectra+M1黎用,不過在哪個網買

原帖由 salty_peko 於 14-02-25 發表
我都想買部spectra M1黎用,不過在哪個網買?同埋香港有無門市有售咽爬過文都唔見有jm話有門市 ...
bbcare都有,可以去代理度買,油麻地有
不過香港買係單泵。1480

大宅

引用:Quote:原帖由+正太2011+於+14-02-25+發表我

M1應該同freestyle/ swing一樣有個stimulation mode引奶陣
Massage mode?

大宅

唔該晒
可唔可以用freestyle 喉播入m1?我見有媽咪咁做,如果可以我可以用番medela ...
可以。條喉同swing一樣

大宅

唔該晒
我單泵時用massage mode 3度(共5度), 雙泵時用泵mode 1度(共5度)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊