嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello, I am new here. 請多多指教.
請問有人試過手指水可以可以戒了啜手指嗎?
last nite, my 1 yr old bb girl 試了 but she continued 啜手指
and sleep.
Does this mean 手指水對她唔會有用?

大宅

我上次買只手指水講明好似係3yrs以上才可以用的. 手指水好苦o架. 應該可以o架.

原文章由 austina 於 07-7-24 15:04 發表
Hello, I am new here. 請多多指教.
請問有人試過手指水可以可以戒了啜手指嗎?
last nite, my 1 yr old bb girl 試了 but she continued 啜手指
and sleep.
Does this mean 手指水對她唔會有用?
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

搽咗手指水都啜手指因為你搽得唔夠多, 但搽得多他就會嘔, 反胃, 你有無自己試過, 真是苦都不得了, 我試完後即刻狂飲水都成口苦味, 要成功一定要好狠心, 我就失敗咗了,

大宅

手指水有用嗎?

1 year 時 ~ 不成功 (因為唔夠狠心)
1 year 3 months 時 ~ 成功 (哭足一星期(晚間),好心痛)

大宅

原文章由 kaka121205 於 07-7-25 14:11 發表
1 year 時 ~ 不成功 (因為唔夠狠心)
1 year 3 months 時 ~ 成功 (哭足一星期(晚間),好心痛)

kaka: 請問成功時係咩時間搽? 晚間飲奶後? 搽how many times? My bb sleeps before she finishes her milk at night and she sucks her thumb when she is sleepy and after the milk to sleep. 晚間 sleep 轉身時都啜.....我試了2晚, she did not cry but continues to suck, but 半夜都有哭.

大宅

其實係啜手指到乜野程度有需要同佢搽呢?? 會點可以分佢係牙痕而咬手指定係心癮而啜?

大宅

acpurples:

牙痕 係會bite other things and not serious, but 心癮而啜 usually 會啜到sleep, and when sleepy and tired. Nothing can replace it. During the night when bb turns or half awake, also 啜手指 back to sleep. If you take it out, bb will cry.

大宅

冇咩用...搽完一陣又啜手指

別墅

I agreed that 一定要好狠心, i also failed.

[ 本文章最後由 caspar_mama 於 07-7-26 17:30 編輯 ]

大宅

手指水有用嗎?

austina,
Sorry 剛看到你的message,我已回覆pm給你啦﹗
我仔仔在1year 3個月時成功戎0左食手指,剛成功的那幾天當佢手指放在嘴邊想食時,就會想一想,然後放下手望住我0地笑。不過佢成功到而家已經4~5個月,隻手指仍然有個"怎"係度。

複式洋房

咁究竟手指水可否給1歲半 baby呢?? 我都想知哦! 我驚佢遲d啜到shou 牙呀!!!點都要試下

大宅

where can I buy?
Is it safe?

大宅

荷花 and Mannings

首頁

尾頁

跳至