在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說自己失而復得,做依份工差不多二個月,本來我職責係跟單,點知最近公司最高領導人,有重病,要放長假,算喇!當幫下人,需要幫佢做埋會計及admin 一點工作,如訂購公司用品、入票、TT申請、綱上查帳等等,唔好唔記得,我仲有本來職責,上星期時我代見左個客,有講到一d要求,我做的部份,自己就記著下次做比佢囉,有一部份係講要求包裝,唔係我做的,我因常外出,唔記得馬上話比同事聽,直至今日先諗起,我係錯,遲左三日講,今日見個貨包左,好在如客要求,不用再包,點知……我比人鬧到飛起,話個客一向都係咁包,唔駛我講、唔駛我管佢做野,你做好你既野喇!我回應:我遲講係我不對,請你明白,我無時間管你,我唔知以前個客係點要求,只係我去見左個客,客人有講要求,我只盡責任話番比有關同事知,別無用心,大佬!我忙都成日ot,(依間公司無人ot,準時就走),我都想盡快做好返屋企湊仔喇,得鬼得閒管你咩?我唔係唔開心,只係覺得無奈,下次應該點同佢溝通,唔會令佢誤會呢?再下次我仲應唔應該去代見客呢?知既野仲應唔應該講呢?

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

男爵府

回覆:Bo-Bo 的帖子

覺得自己做得對就好,同事之間做事好難去滿足他人想法,總之對得住公司,做自己對的。

大宅

你問心無愧, 就算啦 ! 唔好再放係心, 做好自己就算啦 !

大宅

回覆:無奈

今日依位妹妹仔同事,一早返黎就辭職,我更加無奈,令其他同事更覺我是罪人

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

Bo-Bo 發表於 14-2-27 11:18
今日依位妹妹仔同事,一早返黎就辭職,我更加無奈,令其他同事更覺我是罪人

...

你 d 人要咁諗你既, 無論你點做都會咁諗你.
你地會唔會寫 meeting minutes 的? 如果會, 寫低後 send 一份畀佢, 講明裏面有提到 packing 部份, 佢鐘意就睇, 唔鐘意就唔好睇啦

大宅

引用:Quote:Bo-Bo+發表於+14-2-27+11:18+今日依

原帖由 cheesecakemagic 於 14-02-27 發表
你 d 人要咁諗你既, 無論你點做都會咁諗你.
你地會唔會寫 meeting minutes 的? 如果會, 寫低後 send 一份 ...
公司無要求寫

禁止訪問

回覆:Bo-Bo 的帖子

大宅

引用:你做得對的!唔好理他!萬一無講,有咩wok

原帖由 amy.li 於 14-03-01 發表
你做得對的!唔好理他!萬一無講,有咩wok米入你數!?
但講左就比人鬧,仲要玩辭職,全世界可憐佢,我變成罪人。

首頁

尾頁

跳至