跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家今年會點樣選校, 比 d 意見.

民房

選校意見

本人幼稚園老師,每到9月都係高班家長煩惱既日子.其實放鬆一點,先觀察你既小朋友既個性,係要活動教學,定係坐定定聽書都得?因為上到小學同幼稚園比較真係好唔同.你幼稚園有冇安排到小一體驗活動?可以問問老師佢到小學既表現.同埋問問小朋友喜歡邊一間小學.呢點都好重要,因為佢鍾意間學校,讀得開心!
你住屯門邊到?有d心水學校過你!pm我丫!

複式洋房

我往龍門居.

別墅

Hi, 油畫老師

我都想知,可以PM 比我嗎,我住在屯門碼頭的。

大宅

我住景峰..附近.

請pm...我..thx

大宅

原文章由 油畫 於 07-7-27 12:54 發表
本人幼稚園老師,每到9月都係高班家長煩惱既日子.其實放鬆一點,先觀察你既小朋友既個性,係要活動教學,定係坐定定聽書都得?因為上到小學同幼稚園比較真係好唔同.你幼稚園有冇安排到小一體驗活動?可以問問老師佢到 ...

油畫老師:
我囡囡雖然唔係K3, 但新搬來屯門, 都想了解定屯門區小學,
請p.m我可以嗎?我住卓爾居

[ 本文章最後由 sophyma 於 07-7-28 14:33 編輯 ]

子爵府

油畫

請pm我

複式洋房

油畫老師:

我都想知呀, 可否pm給我

大宅

本人幼稚園老師,每到9月都係高班家長煩惱既日子.其實放鬆一點,先觀察你既小朋友既個性,係要活動教學,定係坐定定聽書都得?因為上到小學同幼稚園比較真係好唔同.你幼稚園有冇安排到小一體驗活動?可以問問老師佢到 ...

我都好想知呀, 請你pm給我吧!
tks.

子爵府

油畫老師,我都想知,可否 PM 比我,thanks !

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

Please check PM
Thanks a lot

民房

人家分享小一選校意見

其實咁多位家長,你地都可以公開分享下選校既心得丫!我都係從老師既覺度去,提供一些方法去選校,都有幾個重點要留意!不過,現在我趕住出去,今晚回來再傾.

民房

小一選校

其實我既意見都係自己既睇法,並不代表全部!最重要係你同寶寶既睇法.

選校時要注意以下幾點:
1. 要清楚該校既教學模式,老師既教學態度,校風! (我鼓勵家長去心水學校走幾次,可以結識下讀緊既家長,問問她們該校既老師如何,觀察下學生返學,放學既品德) 品德好重要,比成績叻更重要!:loveliness:
2. 最好唔好離家太遠,因為返全日已經好攰,仲要舟車勞動,小寶寶會超級攰 (小一仲好細,幾歲人仔咋)
3. 屯門有幾間較受歡迎既小學,不分先後( 蒙恩,青松,莊啟程,何日東,鄭任安 ) 因為好多家長問,so講俾大家聽下啦!
4. 最最最重要既事,要同你寶寶商量,看看他喜歡哪一間.

以下教育局小學概欖網址,可以入去check下
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

複式洋房

住龍門居千萬不要貪近揀附近個間小學,因它的校風.....

洋房

校風?

咁校風如何?小朋友品德ok嗎?

[ 本文章最後由 娟娟ma 於 07-8-2 16:31 編輯 ]

大宅

me too.......
原文章由 z555z555zhk 於 07-8-1 14:04 發表
住龍門居千萬不要貪近揀附近個間小學,因它的校風.....
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 alvinchanmama 於 07-8-2 23:51 發表
me too.......

me three

洋房

本人幼稚園老師,每到9月都係高班家長煩惱既日子.其實放鬆一點,先觀察你既小朋友既個性,係要活動教學,定係坐定定聽書都得?因為上到小學同幼稚園比較真係好唔同.你幼稚園有冇安排到小一體驗活動?可以問問老師佢到小學 ...

油畫老師:

可否pm給我?

thx.

首頁

尾頁

跳至