跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

我女女 AM ~ Bear Class

還有否其他家長,可以一齊傾吓...

子爵府

小女讀PM session... nice to meet you

係呢.. 妳買晒校服未呀??

別墅

小魚媽,

好開心見到你,我哋好耐冇聯絡了,原來你都改變主意轉過來讀,因早前聽你話會留番係 Think,這樣就好了可以多個人傾吓...唔知 ads,cat-house是否都會讀呢? 我上星期已買齊校服了,你會否坐校車,我住屯門是全職媽媽,所以我本想自己帶返學,但前幾天常試返學路程及時間,法覺原來要行比較多路,我怕行到返學校門口已經腳軟,如果坐校車可以直接到門口,但我又怕危險,現在都 15/16...?-(

子爵府

dorothymui:

以我所知.. abs個囝都係讀ESF, 但cat_house就放棄左呀~ 其實我都係last minute先放棄Think, 決定讀ESF咋, 希望我選舉無錯啦

我都仲未買校服呀, 應該呢兩星期要抽一抽時間去做啦

講番校車.. 我就覺得更係要坐啦, 長遠落去若果自己帶, 大人辛苦小朋友仲辛苦, 話晒搭校巴一程車由屋企門口搭去, 坐到學校門口落車舒服好多:loveliness: 妳屯門幾點上校巴呀?

我個女都要坐校巴呀, 我住係美孚入少少, 問過Kwoon Chung如果跟今年校車schedule的話, 我係尾站上車, 真係好好彩呀, 希望今年都會咁鋪排啦

係呢.. 妳入ESF係咪一心想直升埋佢地既Primary呀??

別墅

你都講得對,搭校車會好些,我都問過 kwoon chung在屯門上車要 7:30 or 7:45車程大約45分鐘到學校,我想可能開頭一兩個月自己帶返學,等佢適應左新學校後再轉搭校車。

你都係快些去買校服好,因為那裡地方很細,又有其它學校的學生來買校服試身很唔方便,我當日有4個人買校服已經差d要在門口試。

其實你無選錯學校,我都係因為諗住上佢地的小學才選讀的,還有我聽人講,如果唔係直升自已考入佢地小學會比較困難 ,所以都係早d入無咁煩。

子爵府

dorothymui:

大約一個鐘頭車程由屯門出到青衣其實都ok啦:) 以我所知搭校車係停係學校門口架, 係特別准許停泊個隻, 即使搭taxi都要行兩步呀~ 所以長遠計都係搭校巴安排會好D 同埋開學頭2星期Kwoon Chung好似可以比大人跟車, 日後就唔可以比大人跟架啦, 所以要視察校巴情況呢方面妳都要唸清楚呀

至於買校服我無唸住帶埋個女去試呀, 我都係一心唸住自己去買, 唔岩先拎去換 係呢.. ESF係咪都要買黑皮鞋既呢?? 除左白飯魚以外, 仲有咩鞋要買呀??

另外, 我一心都係target入ESF Primary, 問心到而家都唔太喜歡佢既幼稚園 主要係太細, playground及課室走動地方實在太少, for 3-5歲小朋友實在唔係好ok 不過佢好一個字有PRIORITY入番小學已足夠令我動心, 所以我先withdraw THINK.....
同埋我識個朋友佢為左自己個女入ESF Primary, 做好晒所有準備,排左晚通宵隊, final都要waiting, 佢幾傷心呀, 然後出左好多封求位信, 都要等到Grade 2先可以有位比佢插呀, 佢個年幾痛苦呀 :( 所以我真係好驚唔敢搏呀, 雖然唔一定入到, 但都要搏間大機會既幼稚園去讀囉 希望呢兩年大家小朋友都會學習愉快啦

別墅

吾好意思咁遲先回覆,唉.....我部豬腦壞鬼咗昨天才整好,我聽買校服裹的人講都係黑鞋及白飯魚,但我另外買了件雨褸,校服店職員講件衫吾係咁防水,如要坐校車就最好買是用來識別學生的所以我都買了,你也可以考慮。

就是因為怕日後入小學要再傷神,所以才讀 ESF 幼稚園,其實我都吾係太喜歡個校社,我覺得空氣吾流通又冇窗開怕容易病,光線陰, 要上落樓梯,要自已去廁所(不會定時帶學生去要自發),茶點是自助形式自己想吃就自取自飲(沒有人會叫先洗手又係自動自覺),但沒法只有這樣才可以直上小學,為有自己跟緊些。

子爵府

下...... 自助形式吃茶點?? 咁c緊啦, 我個女實行無軀無束大吃大喝 佢之前番nursery, 係食完再添又添再添.... 係我麻煩老師最多添多轉唔好再比佢食... 然後佢無野食會搵野做, 走去餵同學食野, 同學仔唔食佢會夾硬逼餵, 所以佢茶點堂係一日最輕奮既環節.. 呢回真係弊加火

另外.. 培養自主獨立都係ESF既特色, 我反而好鍾意去toilet係小朋友自己出聲去, 好過限時限刻要人排隊去喎

其實我之前同妳一樣呀, 剩係唸ESF衰既一面, 有捱兩年既感覺, 但自從withdraw THINK之後, 我開始欣賞佢美好既一面啦
絕對同意佢校舍細, 走動位置太少, 同埋要上落樓梯都係佢乞人憎既地方 但ESF始終係國際學校表表姐, 起碼training小朋友有自己一套, 最少唔會好似機械人咁逼出黎 我好想自己小朋友有主見, 自主, 獨立, 有自我思想同判斷, 呢D都係我地需要欣賞ESF既地方.. 加上佢地幼稚園教學方法都好富趣味呀, 我相信小朋友會好開心
最重要係由小習慣ESF教學模式, 上到中小學唔駛重頭適應過~ 佢地而家只得兩歲大半人仔, 適應能力特強, 所以唔水太擔心學校點去toilet, 點食茶點?? 遲D番到屋企唔係妳要好好管教佢, 係妳個女會話比妳聽: 『我要去toilet會自己出聲, 唔駛提或叫我去呀, 媽咪

係呢.. 妳個女之前有無番緊nursery架??

別墅

我個女都有讀nursery,我下學期才入學只是返了半年,但覺得好多方面都有進步沒有白比學費

上星期收到校車公司的行車路線,我是第一站上車尾二下車,要7:15 a.m.上車約一個鐘先到學校,咁...比唔比奶佢食好呢?

子爵府

dorothymui:

番左半年nursery都唔駛太擔心自理問題啦

另外.. 7:15 a.m.上校巴又真係好早喎, 咪要6:30起身?? 比奶佢飲又怕佢中途去toilet, 唔比又無野到過肚好似唔係咁好.. 一係cut D奶量囉

複式洋房

ESF Kinder

Dear both,

My boy (Alpha) is also going to the ESF-TY in the morning "Bear Class" and he is also October 2004 baby.

He has attended a full session yesterday and I think he
loves the kinder and today he woke-up at 7:00am and
asked me to take him to school.

I hope he will enjoy his school life and so do your babies!

Maybe we can see each other later in the school activity,

cheers,
AlphaMaMa

子爵府

AlphaMaMa:

Nice to meet you

小女昨日都正式番full day session呀.. 佢都好喜歡學校呀, 最後仲唔肯上校巴番屋企添呀

Bear Class係咪係upstairs架??

複式洋房

yoyobb,

Yes, Bear class is upstairs. Which class does your little angel belong to?

After attending the full session with Alpha, I am impressed by the experienced class teacher and I think our children will enjoy kinder life in ESF.

Are you little angel going to ESF on next Monday? Alpha will be back to school on Mon, Wed & Fri and I will go with him as I am now working on a part-time basis.

Nice to meet you !

cheers,
AlphaMaMA

子爵府

AlphaMaMa:

小女Destiny就讀whale class-pm呀 佢係番next tue & thur, 所以時間同Alpha完全唔夾添 我都只係昨日請左昨日一日假陪佢番學咋, 下星期係姐姐帶呀:cry:

另外... 我都好滿意學校及老師既安排同帶領呀, 確係very good 暫時睇過一日鬆D都好多方面欣賞佢地呀... 無論帶領新生投入, 課堂既編排, studio time隨小朋友意願去做事... etc 所以相信小朋友都會好快適應及愛上番學呀

係呢.. 妳有無留意學校既K2生?? 尤其帶領K1生個幾位, 表現好mature, 好照顧及樂於幫助新生, 都只係大一年真係有感意外

男爵府

踩場及搭訕..

"小女Destiny" 好新鮮
另, Destiny係讀full day 架??

原文章由 yoyobb 於 07-8-31 11:17 發表
AlphaMaMa:

小女Destiny就讀whale class-pm呀 佢係番next tue & thur, 所以時間同Alpha完全唔夾添 我都只係昨日請左昨日一日假陪佢番學咋, 下星期係姐姐帶呀:cry:

另外... 我都好滿意學校及老師既 ...

子爵府

原文章由 維尼bb 於 07-8-31 13:14 發表
踩場及搭訕..
"小女Destiny" 好新鮮
另, Destiny係讀full day 架??

嘩~ 見到妳個大名居然回應呢個topic, 實估到妳針對我踩場啦... 果然係呀下

我知Destiny好新鮮 但係學校範圍撞到Destiny都唔該咁叫佢呀.. 我特別通知埋Anson都係咁叫Destiny架啦 :lol :lol

另.. Destiny讀下午半日.. 仲有咩想知呀??

複式洋房

yoyobb,

If you don't mind, my English typing is much faster than my Chinese typing.

I agreed with you that the way ESF welcome new K1 kinder is very good and the big sister / brother are very smart. I hope next year both Destiny & Alpha will be helpful & smart big sister / brother !

Will you arrange any Chinese tutorial class for Destiny? My only reservation in making decision to let Alpha attend ESF was "Chinese" as I affaird Alpha will be very resistance to Chinese. Although I plan to let Alpha study ESF primary but having good standard of Chinese is still very important.

May be we share later how to encourage our babies to learn Chinese.

子爵府

AlphaMaMa:

exactly.. 妳同我最終決定揀ESF唯一既擔心係一模一樣

Destiny之前讀nursery, 佢係特別有興趣認中文字, 可以講佢未講好野, 已經讀及認到好多字。自決定將來走國際學校路線後, 對中文學習更執著.. 再決定是否就讀ESF就更懊惱呢點~ 怕佢會浪費左已學懂既中文及個份興趣, 怕佢會冇進步之餘, 仲反退步。

近月見過兩位ESF中學生既中文功課, 見到之後我既反應係 好surprise原來佢地既中文不至於我想像中咁差, 而且仲識打埋速成 據佢地所講.. ESF既Chinese係有好大優勢去學中文, 反而非Chinese係會吃力D... 佢地既基本書寫絕對係ok無問題架

再加上唸通左... 要繼續ESF升學, 有好英語係佢學習既基本條件, 所以決定呢兩年幼稚園生涯想Destiny集中火力去習慣及學好用英語~ 閒時自己先再培養下佢對中文學習既接觸及興趣... 希望我無唸錯啦:loveliness: :loveliness:

日後真係要多多交流及指點一下呀

P.S. 我當然唔mind妳打英文啦

別墅

yoyobb,

終於輪到我返 full day session,今日我好緊張,我用左你教我的方法給一半奶給女女飲,好在全程都無要求去厠所,直是大吉大吉(吾好意思用左你的囗頭襌 tim... ) 等我報告吓今日的情况先,佢都好鍾意學校,由其係唱歌部份十分投入,起初我還擔心佢會唔 習慣,現在我都可以放心了。

AlphaMaMa,

好高興見到你:loveliness: ,原來我哋係同一班同學,那日係就可以互相交流吓,我女女 (Betsy) 很容易辨認的是一名大隻妹留有一頭長曲頭髮,下星期返 Tue & Thu 我哋返的日子不同冇得相見 tim :cry: ,希望再下一個星期會有機會見啦....

**** 不過今日返學發生了一件事,我唔知點教 Betsy 下次再遇到這些事程應該點做,請你哋指教吓,事原 Betsy 在玩玩具時被其它小朋友搶了及又給另一位用手打她肚部,她只會大哭,第一次我教她同老師講,但下次遇到都是大哭,那應該點做好呢?

[ 本文章最後由 dorothymui 於 07-8-31 15:55 編輯 ]

子爵府

dorothymui
Betsy咁陰公比人蝦呀:( :(

我會教佢千祈唔好喊, 因為喊係解決唔到問題~ 應該即時stop個位曳同學, 同個曳同學講『唔好搶我野, 因為我玩先, 要佢排隊等或者唔好打我etc』 然後一定即時要同老師講

不過番學比小朋友搶下野, 推撞下係少不免, 要教佢好好處理真係好緊要~ 比人蝦又唔好, 蝦人又唔好... 我自己好喜歡帶佢去冒險樂園波波池係場外觀察下佢同其他小朋友點相處?? 然後教多D佢點處理問題咁囉

首頁
12345...9

尾頁

跳至