2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

當年大女7-8個月試左叉燒包的包就敏感,而家細女已發現南瓜同菠菜都敏感,剛比牙仔餅又敏感,好辛苦,好慘,佢仲嚴重過呀女,仲要已經飲豆奶,慘

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

swkmc 發表於 14-3-1 22:30
當年大女7-8個月試左叉燒包的包就敏感,而家細女已發現南瓜同菠菜都敏感,剛比牙仔餅又敏感,好辛苦,好慘 ...
咁真係要事事小心!!

子爵府

回覆:swkmc 的帖子

我囝七個月又係食咗bb餅敏感,你大女大咗會唔會好啲,無咁易敏感?你bb敏感會有咩反應?

大宅

回覆:ctsang1006 的帖子

我大女大左食物敏感少左,但濕疹變成好嚴重,最新細女番茄都敏感,而家日日菜心瘦肉粥!
奶粉佢食愛兒素,其實佢食到大便好硬,試過每日一餐思敏兒,但佢唔肯食,而家唔知食邊隻奶好!

大宅

回覆:ctsang1006 的帖子

敏感會成身成頭出一撻撻,非常痕,好眼訓,但訓唔到,好辛苦

子爵府

我囝囝都有濕疹,你細女幾大?我而家好驚比新嘢佢食,前日試咗叉燒包啲包真係敏感,已經好少好少都唔得

男爵府

回覆:食物敏感

明白你,我大女係牛奶、果仁、芝麻和魚敏感,也常爆發濕疹。細仔好d,飲牛奶冇事,但對魚都敏感。

別墅

回覆:食物敏感

我個仔又係有濕疹,魚同蛋都好似敏感咁,食完塊面有紅色點點。。。好難攪。。。

大宅

我個女之前已經試過食雞(街市買既本地雞),無事。到尋日食吉之島買既冰鮮雞,係講明唔落antibiotic 既泰國雞,食左3 幾個鐘就出左風“難“,食2次都係咁。所以應該個種雞有問題,容易敏感d,各位小心。

大宅

MommyPanel勳章

我個仔食親蕉晚上都嘔... 之前醫生說好少人對蕉敏感, 可以過3 個月再試. 點知昨日食左少少香蕉合桃蛋糕 (自裝), 又嘔了. 醫生說可以再大些才試...

大宅

我剛聽完一個媽媽會攪既食物敏感講座,講者話食物敏感有時介某種食物一排後,等致敏原係身體清晒先慢慢再試過。不過上次講到要介清一種食物都係幾大既挑戰。有d食物敏感可能3-5歲會自己無事。上次講者係個營養師,佢係醫院入面專醫敏感既部門工作。

首頁

尾頁

跳至