論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

同埋點樣到事發後即炒唔洗賠一個月呢?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

大宅

點防止工人借貸或做擔保, 同埋, 點樣到事發後即炒唔洗賠一個月呢?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

大宅

咁樣可唔可行呢?

[1] 點防止工人借貸或做擔保: keep 起份 contract 正本, 只給copy

[2] 點樣到事發後即炒唔洗賠一個月呢: 有人教喺張合同上寫明 - 一發現便即炒及不用一個通知

有冇人試過???

複式洋房

(1)
僱主無權keep工人合同正本,初到步她們或者肯, 但放假同其人工人交流完, 幾個月後會用不同藉口叫你比番佢,

(2) 勞工處話佢地去借$或做擔保人不是嚴重過失, 所以要炒要陪足

香港法例係保障外傭多過僱主, 所以d bun 妹熟過我們

原文章由 leeleelumlum 於 07-7-30 15:29 發表
咁樣可唔可行呢?

[1] 點防止工人借貸或做擔保: keep 起份 contract 正本, 只給copy

[2] 點樣到事發後即炒唔洗賠一個月呢: 有人教喺張合同上寫明 - 一發現便即炒及不用一個通知

有冇人試過???

別墅

記住, 無論你認為炒工人個理由幾充分都好,
唔補比佢就一定要有個心理準備比佢告,
到時你要有時間, 心血同佢地死過...

至於contract/passport keep唔keep得已有mami答左你,
咩情況下可以唔補就可以睇勞工法例,
但到底係邊個有理就要睇個官點判...

原文章由 leeleelumlum 於 07-7-30 12:41 發表
同埋點樣到事發後即炒唔洗賠一個月呢?

大宅

好.....心淡...

原文章由 ellieku 於 07-7-30 16:36 發表
記住, 無論你認為炒工人個理由幾充分都好,
唔補比佢就一定要有個心理準備比佢告,
到時你要有時間, 心血同佢地死過...

至於contract/passport keep唔keep得已有mami答左你,
咩情況下可以唔補就可以睇勞工法 ...

複式洋房

唔好意思, 我想問問如果工人借左錢或做擔保人, 僱主會有什麼麻煩??

男爵府

原文章由 amazing9870 於 07-7-30 22:59 發表
唔好意思, 我想問問如果工人借左錢或做擔保人, 僱主會有什麼麻煩??

如果工人唔還錢or走佬, 僱主會被搔擾, e.g. 電話, 收數信, etc.

複式洋房

最怕嚇死下一個賓妹, d 收數佬以為佢先係欠債個個

民房

借錢及做擔保的工人問題在香港有極多
因此希望有人可以說出建議的方法及對策
始終無僱主想有事

大宅

原文章由 kinmom 於 07-7-31 11:48 發表
最怕嚇死下一個賓妹, d 收數佬以為佢先係欠債個個

應該下一個黎時,之前個D已經ok哂啦∼

首頁

尾頁

跳至