想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我見好多GM POST問量體溫一事,本人在此方面有少少心得,想同大家分享。

用邊種探熱針好?

我本身用過耳探,電子,水銀探熱針。感覺都不及一支15蚊水銀好,

原因,電子好多時用開都會有失靈情況,而且我試過一次過探二支同牌子 model電子探熱針再加耳探,但可以溫差不同。

要準確性 check體溫記錄,用探熱針最好用同一支來做準則。

咩時間量體溫最準?

最好在每天起床時未打開被果一刻探 (trips: 每晚洗乾淨支探熱針放在枕頭邊早上申出小手放入口即可。 (盡可能不要做太大動作 ,影響資料準確性。

好難睇水銀線?

水銀針起初買反黎真係好難判斷到個水銀線位, << 呢個就要經驗, 所以頭幾日可作試驗性質。

點解我支水銀針買反黎唔識落?

Fing 水銀針,要一下下 fing 先會落。

買反黎的水銀針有D 不易Fing. 可能工應商存貨太耐。 水銀不常郁就會停留著。 所以要花D 心機, 當然我有買過支水銀探熱針反來,好易 fing ,可能係牌子問題,呢點我都不太清楚。

這小我小小分享, 希望讓大家多點了解。

如大家覺得此 post 好, 請大家多 推推, 讓更多GM 分享。

大家一齊努力,加油!!

禁止訪問

引用:我見好多GM出+POST問量體溫一事,本人在此

大宅

回覆:分享各種探熱針用後心得。

子爵府

同意只要用住同一支就得,我反而覺得唔使準確得好緊要,量體溫都只係一個參考,唔使太介懷
我量左大半年,只係想知道個Patten,仲會反映身體情況

別墅

momo01 發表於 14-3-3 17:14
同意只要用住同一支就得,我反而覺得唔使準確得好緊要,量體溫都只係一個參考,唔使太介懷
我量左大半年, ...

我起初都係用電子探,但用用下無電。。換電後。 short左。。真係激死我,之後我再用另一支電子探。哇!! 同我之前排卵後體溫相差好遠。好煩。究竟係我體質問題定支電子探問題,

水銀好處只要你唔打爛去,係可永恆通用的。 同埋比較穩定。

大宅

回覆:ck81129 的帖子

有冇水銀針有少數點後兩個位?

別墅

請水銀探熱針放口幾耐先得?

禁止訪問

引用:有冇水銀針有少數點後兩個位?

禁止訪問

引用:同意只要用住同一支就得,我反而覺得唔使準

禁止訪問

別墅

龜龟亀 發表於 14-3-3 18:07
有冇水銀針有少數點後兩個位?

可以答你無,要自己睇。 我量數溫只係追到去0.5位數做單位。 e.g. 36.75 <<<因為當你睇慣水銀位時有時會睇到 78之間,我就會用0.05做單位了。

別墅

Buyez 發表於 14-3-3 18:58
同意毛毛觀點!

好多jm要求小數點後兩個位,但其實,排卵前同排卵後要相差0.3度以上先ok,根本唔需 ...

同意,我本人都覺得唔需要睇到溫度計兩個位,因為數值太細,意義不大。

別墅

MICKYMINNIE88 發表於 14-3-3 18:36
請水銀探熱針放口幾耐先得?

最好探足一分鐘,不過我試過探35分鐘,分別溫度都係一樣。

大宅

我都係用水銀針, 會探3mins左右
而家見到水銀去到2個數字中間, eg. 36.5同36.6
我會自己因返佢大概係咩位, 再作佢係36.55, 36.58咁
我諗水銀針應該係最準既方法
電子野我會怕佢係唔係short左, 特別係有時某一日既體溫係會突然高左或者低左

別墅

keepsecret 發表於 14-3-4 12:04
我都係用水銀針, 會探3mins左右
而家見到水銀去到2個數字中間, eg. 36.5同36.6
我會自己因返佢大概係咩位, ...

係呀,我試過用到支電子探 short左,因為探口位要用水洗,可能濕到水同埋用左半年。跟住轉用第二支電子探溫差差好遠,激死我,

仲有,我見方間有D for女性探體溫,賣成二百幾蚊,嘩!! sor啦,千期咪中計。都係果句,電子野一short左,無晒 record .

我見咁多GM問,先同大家分享,唸清楚用電子探的必要性。

別墅

引用:Quote:MICKYMINNIE88+發表於+14-3-3+18:36+

原帖由 ck81129 於 14-03-04 發表
最好探足一分鐘,不過我試過探3同5分鐘,分別溫度都係一樣。
吾該曬你既分享

別墅

呢排我浸埋疆水(),促足血液循環,量體溫又覺得今次cycle高左

別墅

Day 25體溫系36.75,系米屬於低?沒機會了?

別墅

MICKYMINNIE88 發表於 14-3-6 08:29
Day 25體溫系36.75,系米屬於低?沒機會了?

其實人人平均體溫都唔同架, 不過我知道要宮暖先可著到床,所以我地要介冰凍飲野,同飲多D暖疆茶, M 後會日日飲疆茶,做下柔軟運動。咁著床機會就會大D

別墅

引用:Quote:MICKYMINNIE88+發表於+14-3-6+08:29+

原帖由 ck81129 於 14-03-06 發表
其實人人平均體溫都唔同架, 不過我知道要宮暖先可著到床,所以我地要介冰凍飲野,同飲多D暖疆茶, 我M 後 ...
多謝你回答~天天疆茶你吾怕燥熱 ?

首頁

尾頁

跳至