論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請教自我心情處理…

屋企兩個仔(歲半+三歲),我自已一月啱啱因形勢所迫(之前我阿爸阿媽幫手,而家冇咗呢兩個重要人物),局轉做FTM。呢兩個月嚟嘅感覺係,冇工人我一定會超級勁辛苦,而呢個工人(仲有兩個月就用完一個約,亦會再續)到而家啲廣東話都係聽得明我講嘅一半,講得明我三成。至於點解再續,因為so far都真係算乖,溝通盡量用body language搭夠。

而我近呢一個禮拜唸住試吓放手俾佢搞掂兩個仔一般起居飲食(咁我又可以做返嘢),但係我個感覺係好想複製多兩個我出嚟搞好過!可能畢竟工人個身份問題,佢覺得冇理由喝、鬧、打我個仔…,但係我兩個仔(又唔知係咪因為係仔)唔用「武力鎮壓」係頗難處理。於是…飯又唔係好食到,瞓覺時間又亂晒大籠,另外,當然電視機教得多嘢過佢。

我係咪其實應該疊埋心水做FTM,由得工人做基本清潔、家務就算??我想做嘢嘅主要原因係:
1. 重拾自我價值
2. 嘗試過兩個月FTM生活,我自問未做到喺屋企可以勁教佢哋嘢,所以又唔覺得我嘅用途係十分大
3. 放工返屋企嘅心情反而好過全日喺屋企,全日喺屋企個人真係好癲。而我覺得咁樣對兩個仔都未必有好處。

多謝睇晒成個情況,請賜教

大宅

我好明,我都唔鍾意全日對住小朋友。 但你個人的情況,真係攪唔掂兩個。 佢地兩個係咪全班,同埋要轉個醒少少工人。當然轉工人要睇彩數。

tammylemon  真係冇乜勇氣轉工人,聽太多唔好嘅case,風險好似好大…

兩個仔:三歲嗰個返AM,歲半嗰個全日喺屋企 -_-  發表於 14-3-4 00:08

大宅

回覆 tammylemon 的帖子

我自問都係唔可以做FTM, 我諗我會顛。 而家放工番屋企同佢哋玩下,大家都好開心。
如果你個工人係乖嘅,同佢續約都好,乖嘅工人難求呀!咁你就要試下認真train 下佢點樣湊掂兩個,始終之前有你爸母幫手,而家一下子改變左,其實小朋友同姐姐都要時間適應。我覺得首先你要將亂晒籠嘅時間調較番,清楚話比工人知個schedule, 跟佢一排,佢有心做嘅係會認真學,到時你先試下慢慢放手,再諗返工嘅野。

tammylemon  thank you so much   發表於 14-3-4 00:09

男爵府

回覆:tammylemon 的帖子

我工人剛走了,等新工人五月到,我兩個小朋友同你的差唔多大,而家我一揍二,接管所有家務,初期有點辛苦,而家算係適應了,屋企乾淨左,小朋友開心左,關係更親密,所有野都係正面,只係時間上要管理得好好,一定做得完

tammylemon  wow!!! 你好叻!!!!

其實如果我真係冇工人又可能係另一個story,我而家始終都叫做有得抖吓氣(懶慣咗…),厭惡性嘅清潔類又俾晒工人做,又唔願真係自已做返晒… (我都覺得我好似係「又要馬兒好,又   發表於 14-3-4 00:15

首頁

尾頁

跳至