跳至

首頁

尾頁

大宅

假設2歲半小朋友半夜高燒39至40度唔退,食左藥都冇效,大家會安排入屯門醫院定出去乇9龍入私家醫院?小朋友已經買保險

男爵府

回覆:發高燒唔退

除咗高燒之外仲有冇其他嘢唔妥?如冇抽根或其他問題,俾d暖水佢飲,沖喛水涼,用退熱貼,最後都唔得用埋塞肛藥,都唔得就睇情況啦,我自己就唔會帶BB去屯院急症,除非真係好嚴重到一入去即同你睇嗰種緊急情況,否則等5、6個鐘,都天光可以睇C家門診了,如有買保險去C家急症好過,不過如果冇床位,冇得留院好似唔知有冇得claim

大宅

回覆:tinygreenbean 的帖子

高燒可能出玫瑰疹呀!

伯爵府

引用:假設2歲半小朋友半夜高燒39至40度唔退,食

原帖由 tinygreenbean 於 14-03-04 發表
假設2歲半小朋友半夜高燒39至40度唔退,食左藥都冇效,大家會安排入屯門醫院定出去乇9龍入私家醫院?小朋友 ...
不過通常咁細過睇急証,一定喺快架!

大宅

叻叻勳章

打比相熟醫生,或打比agent,叫佢安排下!
一係就即刻入屯門急症室!

大宅

如果under 6 個月bb , 急症才會緊急處理, 我個仔試過6 個幾月, 分流完(佢問bb 係唔係剛過6 個月)等左幾個鐘都無得睇, 直止我個仔出哂診就即call 醫生睇...我個仔試過燒到40 度一樣唔收入院, 又試過收左入院要入隔離病房, 如果入私家要住隔離病房都會好貴, 如果比得起就無所謂! 以我個人經驗, 屯院a&e 醫生睇彩數, 但兒科醫生就好好

侯爵府

正常買左保險、托經纪揾定好既兒科醫生、之後確定左有床位先再去睇!

伯爵府

引用:如果under+6+個月bb+,+急症才會緊急處理,+

原帖由 灝灝媽咪 於 14-03-04 發表
如果under 6 個月bb , 急症才會緊急處理, 我個仔試過6 個幾月, 分流完(佢問bb 係唔係剛過6 個月)等左幾個鐘 ...
我小朋友都小學,上次踏單車,手落地,唔知喺咪斷骨。都唔洗等,分流咗就睇得。

男爵府

引用:Quote:原帖由+灝灝媽咪+於+14-03-04+發表如

原帖由 kiki523 於 14-03-04 發表
我小朋友都小學,上次踏單車,手落地,唔知喺咪斷骨。都唔洗等,分流咗就睇得。

...
通常見血係快啲架

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kiki523+於+14-03-04+發表我

原帖由 包包黃 於 14-03-04 發表
通常見血係快啲架
或者拒見我好緊張啦,小朋友又好驚咁嘅樣啦我小朋友冇流血,跌親手踭位,另一隻手台住,分流完立即見醫生,立即照X光,照完跟首再返醫生房,再打石膏,前後真喺一個鐘到搞掂。可能我果曰唔多人啦!

男爵府

一定唔會去屯院,你一係去搵間24小時睇左先,擔心既就去荃灣廣安吧

別墅

回覆 tinygreenbean 的帖子

如果你住屯門.建議去屯門醫院睇急診.我個女4歲半,前幾日燒到39.8,都系吃左退燒藥都唔退,下午3點去急診,派左去緊急,大約排一個鍾有得睇,拍埋片,上到房都係5點,即刻安排去抽鼻涕同痰去化驗,夜晚抽埋血,一個下午咩都做哂,我覺得OK啦,去出面睇私家,我覺得啲效率都未必咁高.屋企人去替換又唔方便.不過夜晚系度果個比較辛苦,只有凳子坐.不過通常都系1-2晚.查左冇特別問題,觀察穩定左佢會叫你請假返屋企,弟日朝早再去見醫生.

別墅

引用:回覆+tinygreenbean+的帖子如果你住屯門.建

原帖由 anniewang 於 14-03-05 發表
回覆 tinygreenbean 的帖子

如果你住屯門.建議去屯門醫院睇急診.我個女4歲半,前幾日燒到39.8,都系吃左退燒 ...
Anniewong, 請問妳小朋友上次高燒入院是否沒大礙便讓妳出院?是什麼原因發高燒?其實想問問大家什麼情況下才決定看醫院急症?

大宅

引用:假設2歲半小朋友半夜高燒39至40度唔退,食

原帖由 tinygreenbean 於 14-03-04 發表
假設2歲半小朋友半夜高燒39至40度唔退,食左藥都冇效,大家會安排入屯門醫院定出去乇9龍入私家醫院?小朋友 ...
私院晚上好似唔一定有兒科醫生standby 門診,要打電話問清楚先

別墅

比個例子你,我仔仔上年11月4歲,撞到前額流左好多血,call 埋白車送入屯門醫院急症室,冇諗到要等成5個幾鐘先至見到醫生,後再等約1個鐘先至聯針同攞藥!

別墅

siumanma 發表於 14-3-9 19:01
Anniewong, 請問妳小朋友上次高燒入院是否沒大礙便讓妳出院?是什麼原因發高燒?其實想問問大家什麼情況下 ...
醫院會觀察到小朋友冇燒,先比出院,但係如果穩定,會比小朋友放假返屋企,隔日朝早去見醫生.我小朋友是燒左好多日未退,之後突然間高燒,就近去咗急診

別墅

wupigpig 發表於 14-3-9 23:18
私院晚上好似唔一定有兒科醫生standby 門診,要打電話問清楚先
私家一般跟醫生,所以下下都要打電話問自己的醫生.但係醫生唔係成日係醫院.有急時上來反而覺得唔方便.我感覺私家醫院只係租床位租設備比醫生,服務見人見智吧.

別墅

引用:Quote:siumanma+發表於+14-3-9+19:01+Annie

原帖由 anniewang 於 14-03-11 發表
醫院會觀察到小朋友冇燒,先比出院,但係如果穩定,會比小朋友放假返屋企,隔日朝早去見醫生.我小朋友是燒左好 ...
請問燒了多少天還未退?

別墅

siumanma 發表於 14-3-12 11:09
請問燒了多少天還未退?
一個星期

首頁

尾頁

跳至