烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左個STAUB 蜂巢鍋, 用左黎煎蛋餅, 不過D 蛋就痴左入個蜂巢窿道.
我浸左好多次, 都洗唔淨.....想知....其實可唔可以用刷刷佢, 之前加油去養佢呢??
(我見Lodge 可以用刷刷佢)

如果可以就好啦....

另外我都有個 28 CM 大鍋, 次次煲完野, 個水位上位置都留左好多渣 (乾左)
如果以官網要求, 我係要放成 5-6 L 水先可以浸得到果D 位..... 好浪費食水........

水晶宮

回覆:STAUB (蜂巢鍋+大圓鍋) 清洗

倒熱水落去煲滾焗一陣,用蒸汽溶化啲渣

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

54heima 發表於 14-3-4 12:11
倒熱水落去煲滾焗一陣,用蒸汽溶化啲渣
..............溶唔到.............試過啦........!

大宅

回覆:grimpoteuthis 的帖子

Me too. 太煩,用梳打水煲過,都好難甩。 巳收埋左

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

grimpoteuthis 發表於 14-3-4 11:26
買左個STAUB 蜂巢鍋, 用左黎煎蛋餅, 不過D 蛋就痴左入個蜂巢窿道.
我浸左好多次, 都洗唔淨.....想知....其 ...
Sales 亞姐教, 落水入鍋煮滾後, 放一陣, 用毛巾仔包住筷子頭, 捽下 d 窿就得

grimpoteuthis   咁要一個個窿慢慢了.....返去試下先...  發表於 14-3-5 10:19

子爵府

BK Milk勳章

grimpoteuthis 發表於 14-3-4 11:26
我浸左好多次, 都洗唔淨.....想知....其 ...
凍水煲熱佢, 浸下佢
之後用牙刷刷下啦, 乜都甩啦
點解煎蛋餅唔用鑊走去用蜂巢呢???
staub你要夠晒熱先用, 就唔痴底架喇

大宅

番茄仔 發表於 14-3-5 10:10
凍水煲熱佢, 浸下佢
之後用牙刷刷下啦, 乜都甩啦
點解煎蛋餅唔用鑊走去用蜂巢呢???

我....怕刷壞佢, 所以問下....因為SALES 個時話...就咁用 HOT WATER 沖個煲就得嘛...
煎蛋餅用蜂巢鍋....只係因為....個SALES 話唔痴底....而且佢個SIZE 剛剛好....所以.. 中左伏...

蜂巢鍋就係呢個啦....

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

grimpoteuthis 咁要一個個窿慢慢了.....返去試下先... 發表於 2 分鐘前

其實我覺得唔難洗喎

仲有你係咪未熱好個鍋就落料 ? 之前我都用到忟, 痴到亞媽都唔認得, 原來一定唔可以急, 個鍋要熱到出白煙, 再落油煮滾, 有油紋就收細火一陣, 先好落料, 仲有唔好心急即反, 總之一個字 "慢", 慢功出細貨

grimpoteuthis  可能真係太急, 星期六日試過, 好似真係好D ! THANKS !   發表於 14-3-10 10:32

大宅

回覆:grimpoteuthis 的帖子

唉,我煮完唔記得識火,濃晒。 試過晒熱凍水,牙刷,梳打,無用。要逐個用指甲去清,人都傻,再煲野仍在,根本好難甩

grimpoteuthis   係呀......其實我都用過軟毛牙刷, 不過唔成功....  發表於 14-3-5 10:49

子爵府

BK Milk勳章

grimpoteuthis 發表於 14-3-5 10:24
我....怕刷壞佢, 所以問下....因為SALES 個時話...就咁用 HOT WATER 沖個煲就得嘛...
煎蛋餅用蜂 ...
用軟毛牙刷唔怕的
我用蜂巢都唔會煎底架
同埋有漬都係浸浸煲下熱水就得架喇

大宅

番茄仔 發表於 14-3-5 10:41
用軟毛牙刷唔怕的
我用蜂巢都唔會煎底架
同埋有漬都係浸浸煲下熱水就得架喇 ...

其實之前已經浸左一個星期, 日日開火煲一煲佢,
之後用軟毛牙刷 ....都仲係有小小積..... (係我太潔癖?)
但上網見.... LODGE 可以直接用個刷刷, 想知佢得唔得....

唉.....見大家話要好熱同好慢去煮...咁...我再試下啦...可能真係我用得唔太好...
因為我都奇怪點解好多人都話個蜂巢鍋好用, 但我就有小小怕左佢咁.......

子爵府

BK Milk勳章

grimpoteuthis 發表於 14-3-5 11:07
其實之前已經浸左一個星期, 日日開火煲一煲佢, 之後用軟毛牙刷 ....都仲係有小小積..... (係我太潔癖? ...
我唔敢用第d刷喎
或者你繼續用佢, 用用下d漬可能會唔見晒
記得煲一定要夠熱先用

大宅

番茄仔 發表於 14-3-5 11:10
我唔敢用第d刷喎
或者你繼續用佢, 用用下d漬可能會唔見晒
記得煲一定要夠熱先用 ...

另外.....仲有一個……..低能小小嘅問題….

就係其實佢係唔係要落好多油先用到GA .

即係….因為佢有D 窿窿, 一落油, D 油就會停留左係陪份窿窿道….

LONG 黎LONG 去, 都去唔曬所有窿窿…..???

除非落好多油就無呢個問題….

定.....唔通要用個油掃上油? 定係噴油??……??

….其實應該點攪呀??

子爵府

BK Milk勳章

grimpoteuthis 發表於 14-3-5 11:21
另外.....仲有一個……..低能小小嘅問題…. 就係…其實佢係唔係要落好多油先用到GA . 即係….因為佢有D 窿 ...
我只係平時咁落油咋, 搖勻佢咪係囉
冇特別落多
同埋我好懶, 冇咩點養鍋的

男爵府

我初初用個陣真係好有心機去養鍋,又用熱水去洗,又好好心機整,後尾諗諗吓,咁貴買佢返黎又要服侍佢,淨係洗佢d孔都洗成半粒鐘,咁辛苦把鬼,後尾識用之後就燒熱佢再加油再加熱到出煙先用,痴底已經唔
嚴重,但有時都會有野痴住,但我已經無心情同佢慢慢沖洗慢慢浸佢,而係用刷刷佢嘞,個刷係10元8塊個d,開頭都驚佢花,但睇佢d料9無理由咁化學,心諗,花左就由佢,以後唔駛再用or 心思思再買staub ,點知...超級勁爽囉! 諗返之前要1個個孔咁洗,真係浪費時間呀!

yikmeim  我都係,我現在抱住貴買平用的心態,
反而覺得越用越好用。  發表於 14-3-13 08:15

男爵府

引用:Quote:番茄仔+發表於+14-3-5+11:10+我唔敢

原帖由 grimpoteuthis 於 14-03-05 發表
要用油掃掃ga

grimpoteuthis  你係唔係用矽膠掃? 我好底能咁買左個毛毛掃, 結果成日掉毛...  發表於 14-3-10 10:33

男爵府

引用:Me+too.+太煩,用梳打水煲過,都好難甩。+

原帖由 candydoraemon 於 14-03-04 發表
Me too. 太煩,用梳打水煲過,都好難甩。 巳收埋左
用刷刷佢啦!

男爵府

我會落少少洗精精輕力擦,再用水浸天光

grimpoteuthis   哦 !!  發表於 14-3-10 10:34
:-D

大宅

我炒粉痴底就用熱水倒入烽巢浸一晚,第二日放工返嚟食完飯先洗,萬試萬零

grimpoteuthis    發表於 14-3-10 10:34

首頁

尾頁

跳至