2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

搵下先~
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

禁止訪問

回覆:donnaho7 的帖子

複式洋房

回覆:有冇鑽石山區媽媽

hihi 我係官塘區

男爵府

我係第一胎
7W4
聽日去照閃閃喲~~~

你地邊間醫院呀?
我係QE

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

複式洋房

我都係qe ^^ 都係新丁媽。。預產期4/10

大宅

我住黃大仙,第二胎,廣華

2012/12/29 巳誕下寶貝囡      . 34 週出世只得2.2KG. 加油呀!!  

男爵府

大家照左閃閃未呀~~~?

複式洋房

日左啦!!^^好感動

男爵府

shekpoko 發表於 14-3-6 18:08
日左啦!!^^好感動
我今日先照呀, 希望照到.....成日都好擔心

複式洋房

唔好甘擔心,放鬆心情同bb見面啦^^

大宅

星期四照左,照到啦!
依家等oscar

2012/12/29 巳誕下寶貝囡      . 34 週出世只得2.2KG. 加油呀!!  

男爵府

尋日照左,好唔開心,只係照到胎囊
原本計係7w5,醫生話得4-5周,暫時胎囊有1.2cm...
佢都話有少少唔肯定...
叫我10日後再去照多次,話到時應該會見到

其實我地私下計番dodo日,又的確係4-5周的
不過我擔心既係,點解醫生仍然會話係偏細呢?
嘜唔係佢地應該更清楚,如果我last m係12/1,應該唔會真係7w既咩??

anyway,而家心情都唔係太好....

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

引用:尋日照左,好唔開心,只係照到胎囊原本計係

原帖由 donnaho7 於 14-03-08 發表
原本計係7w5,醫生話得4-5周,暫時胎囊有1.2cm...
佢都話有少少唔肯定. ...
我last m 15/1, 上星期三(26/2)去家計會照應該係剛6wk,當時都預左未有閃閃,只係想confirm宮內孕&唔係空心胎,點知照出黎胎囊係1.22x1.39cm,有胎心,電腦計出黎係屬於4w3d既size,醫生話可能我遲排卵所以細左1-2wk,但其實我有用紅d check排卵,係day 17排,而且最後dodo日期係day 19,點計都應該有5w幾… 醫生就話細左1-2wk唔覺得有問題,叫我過兩星期再check,到時如果有大到有心跳就無事… 我而家都好擔心…

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

引用:尋日照左,好唔開心,只係照到胎囊原本計係

原帖由 donnaho7 於 14-03-08 發表
佢都話有少少唔肯定. ...
用last m計其實一定唔準,因為呢個計法係assume你cycle係28日+day 14排卵,所以用last m計只係估算,醫生計edd都係計照出黎既size再定。假設你cycle係35日,咁用last m計係7wk, 但實際係day 21先排卵,咁照出黎就會係6wk。
如果知道邊日排卵會準d,排卵當日就係2w,之後再數,所以你可能係遲排卵所以先"細左"
我而家擔心自己就因為我即使用排卵日計都仲係細1wk…

大宅

都叫你唔好諗咁多架啦,你冇話佢知你估計遲排卵佢點知呢?佢冇可能睇得返你幾時排架嘛,只能當你係準時排卵咁睇,咪會話偏細囉

男爵府

babiekumi 發表於 14-3-8 15:15
我last m 15/1, 上星期三(26/2)去家計會照應該係剛6wk,當時都預左未有閃閃,只係想confirm宮內孕&唔係空心 ...
我都係,大家一齊擔心吧

男爵府

而家盡可能就唔好太唔開心吧~

盡量做下d開心野囉

洋房

回覆:有冇鑽石山區媽媽?

黃大仙,第一胎~ 10/20QE

各位媽媽,加油呀!

複式洋房

BK Milk勳章

我都廣華呀~預產10月12....
不過應該早產多...因為係孖b...

大宅

HELLO 我 live in perth. ,第4胎~ edd10/20
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

首頁

尾頁

跳至