單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我都係時候搞離婚,有二個小朋友,可以分到佢的PENSION嗎?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我都係時候搞離婚,有二個小朋友,可以分到佢

原帖由 Macusmama 於 14-03-05 發表
我都係時候搞離婚,有二個小朋友,可以分到佢的PENSION嗎?
要等佢退休時先有得分錢兼法官大人肯批比你落釘之餘重要樓主無再婚先分到 pension.

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

dordor1207 發表於 14-3-5 17:59
要等佢退休時先有得分錢兼法官大人肯批比你落釘之餘重要樓主無再婚先分到 pension.

不過我會問律師,因我朋友也是有這CASE,都有PENSION分...我不會再婚,為了子女...
...

侯爵府

我既 CASE 係無得分 PENSION, 法官唔批比我落釘

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

dordor1207 發表於 14-3-6 10:43
我既 CASE 係無得分 PENSION, 法官唔批比我落釘
點解呢?因為咩原因呢?因PENSION都係ASSET...

侯爵府

Macusmama 發表於 14-3-6 10:49
點解呢?因為咩原因呢?因PENSION都係ASSET...

唔知噃... 我當時無出席聆訊, 所有要求寫哂一蚊贍養費, 養仔錢 & 要求落釘響 PENSION...

法官響我缺席下判囉.. 我要求養仔錢同我減半, 一蚊同落釘就唔批...

我唔知O個位高高在上既法官諗咩, 可能諗我既條件一定搵到更好既另一半O卦.. 再嫁就無架啦, 同埋知我一定會搵到更多既錢... < 或者呢O的係佢自己既諗法... 我呢三年過得咁苦, 真係好多謝O個位法官既合理判決~~

大宅

回覆:dordor1207 的帖子

合理判決?
四月份到我喇!巧驚呀!

Macusmama  你OK的,因你老公肯比...  發表於 14-3-7 15:31

侯爵府

shan6 發表於 14-3-6 15:37
合理判決?
四月份到我喇!巧驚呀!

人人既 CASE 唔同, 無得比較既... 驚來都無用...

我咪努力比O的賤人睇囉.. 到時我發左達使鬼靠O個少少錢咩... 到時隻賤精死鬼左要分錢要我同隻大陸雞溝通分錢??? O個陣我有得分就奇呀... 我相信O個舊錢應該唔會等到 55 歲退休架啦.. 好快隻大陸雞殺死隻雞虫分錢啦..

Macusmama  一定有報應的...我信...  發表於 14-3-13 11:22
Macusmama  我都相信...  發表於 14-3-7 15:32

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

dordor1207 發表於 14-3-6 11:50
唔知噃... 我當時無出席聆訊, 所有要求寫哂一蚊贍養費, 養仔錢 & 要求落釘響 PENSION...

法官響我缺席下 ...
下,有既咩?我當年無人話我知既。
唔怪得果死佬咁順攤俾30個我啦。

Macusmama  咩叫30個?  發表於 14-3-13 11:22
不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:Quote:shan6+發表於+14-3-6+15:37+合理判決

原帖由 dordor1207 於 14-03-06 發表
人人既 CASE 唔同, 無得比較既... 驚來都無用...

我咪努力比O的賤人睇囉.. 到時我發左達使鬼靠O個少少錢 ...
呢對賤男女都唔會有好結果啦!多多,妳要加油呀!

大宅

dordor1207 發表於 14-3-6 17:07

我咪努力比O的賤人睇囉.. 到時我發左達使鬼靠O個少少錢 ...

應該可以計去到離婚o個刻既總值除2,但往後d日子就無得分。
我都有攞我d公積金同保險現值黎計,但我個ex要計我60歲總total 個官就話佢唔o岩
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

侯爵府

chowqv 發表於 14-3-7 00:23
下,有既咩?我當年無人話我知既。
唔怪得果死佬咁順攤俾30個我啦。

你都好丫... 有得收番 30 個... 我.... 一個仙都分唔到

侯爵府

jocola 發表於 14-3-7 09:19
應該可以計去到離婚o個刻既總值除2,但往後d日子就無得分。
我都有攞我d公積金同保險現值黎計,但我個ex要 ...

唔理點計啦, O個陣攪離婚佢有排都未退休, 我唔知點計總之就法官話唔批我落釘囉... 我而家唔會O徙錢請律師打官司再爭取... 只要佢未被毒死, 我個仔每個月準時收錢就得... O個少少錢當係比我個仔買玩具, 食壽司.. 之但係佢要我仔幫佢"買水", 叫佢慳O的啦... 有便宜仔幫佢送終就夠...

Macusmama  咁佢比幾多贍養費你?  發表於 14-3-13 11:24

侯爵府

shan6 發表於 14-3-7 00:38
呢對賤男女都唔會有好結果啦!多多,妳要加油呀!

大家都要加油...

大宅

個人理解,PENSION係日後嘅事,對現時照顧小朋友沒有太大的幫助.(除非好快退休)

法官處理"分身家"情況,都要睇好多野,包括你和前配偶的收入和支出,各自的資產,以及以往是否有欠債.

你係律師搞?還是其他?

Macusmama  我係揾lawyer搞...  發表於 14-3-7 15:39
Macusmama  佢仲有八年退...  發表於 14-3-7 15:38

複式洋房

回覆:jocola 的帖子

請問你結咗婚幾多年?搞離婚要分埋公積金同保險??

大宅

引用:請問你結咗婚幾多年?搞離婚要分埋公積金同

原帖由 adsaru2116 於 14-03-07 發表
請問你結咗婚幾多年?搞離婚要分埋公積金同保險??
我想你是問我吧?
十年

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

男爵府

Macusmama 發表於 14-3-5 13:30
我兩年前搵法援攪離婚,好彩派俾我個律師好好,幫我計到佢盡,我離婚時冇嘢做只湊小朋友,律師幫我申請同ex打嘅律師費由ex退休時嘅pension分俾我時再扣,所以釘咗佢pension,要佢退休時30日內要申報

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

dordor1207 發表於 14-3-7 15:10
你都好丫... 有得收番 30 個... 我.... 一個仙都分唔到
佢唔俾,我咪唔離囉。大不了我直闖佢寫字樓同佢阿頂講,作為紀律部隊,返大陸……
唔佢一世唔使升。佢又要面,點可能俾我發神經,搞大件事。當時住緊宿舍,正正係隔離,我一時高興玩自殺,白車入去,佢仲大件事。

不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

引用:Quote:dordor1207+發表於+14-3-7+15:10+你

原帖由 chowqv 於 14-03-08 發表
佢唔俾,我咪唔離囉。大不了我直闖佢寫字樓同佢阿頂講,作為紀律部隊,返大陸……
唔佢一世唔使升。佢又要 ...
唔係件件廢柴都想升職既,我嗰件最好一世做廢柴都唔好升佢。

不過,佢而家破左產升咩丫

首頁

尾頁

跳至