興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見呢度多數講Tamron,係咪呢個牌子價性比高D呢?可唔可以具體咁講下唔同副廠既比較?

[ 本文章最後由 junkone 於 07-8-2 19:52 編輯 ]

子爵府

原文章由 junkone 於 07-8-2 16:05 發表
我見呢度多數講Tamron,係咪呢個牌子價性比高D呢?可唔可以具體咁講下唔同副廠既比較?

在工聯會上攝影時個導師講過, 以日本鏡來計, 如果 Canon and Nikon 係100分, Tamron and Sigma 就豈馬都有95分, Tokina同另外一隻就差d.

最靚的鏡始終係德國鏡, such as ZF, Schnider, Leica etc.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Tamron, 在十幾年前, 未有自動對焦鏡頭時, 真係一代名廠 (副廠計), 比 sigma 好好多
當時tamron 同一支鏡頭, 可以用在不同牌子機種上, 只須買一個adaptor 就ok

到左數碼年代, sigma 比較進取, d 鏡既出 HSM (USM, AFS), 又出 OS (IS, VR), 銷量亦比 tamron 好

而家 tamron 至出 AFS 同VR 類似功能之鏡頭, 的確係比較遲

男爵府

唔知點解, 大部份副廠鏡的外型硬係冇原廠鏡咁靚, 唔明點解佢地唔做靚d, 好似我呢亭孚淺既新手揀鏡頭, 除左睇成象, 規格, 變型, 紫邊, 抗耀光呢d之外, 唔多唔小都會睇埋支鏡個款卦?

大宅

如果Tamron同Sigma都有差唔多評價,點解呢度多數講Tamron,但好少人講Sigma呢?

原文章由 軍魁星 於 07-8-2 22:11 發表

在工聯會上攝影時個導師講過, 以日本鏡來計, 如果 Canon and Nikon 係100分, Tamron and Sigma 就豈馬都有95分, Tokina同另外一隻就差d.

最靚的鏡始終係德國鏡, such as ZF, Schnider, Leica etc.

大宅

連你"呢亭孚淺既新手"都睇成象, 規格, 變型, 紫邊, 抗耀光呢d,咁如果唔識睇以上四點,淨睇review既,係唔係"超級高人"?:-( :-( :-(

原文章由 嘿嘿 於 07-8-3 03:20 發表
唔知點解, 大部份副廠鏡的外型硬係冇原廠鏡咁靚, 唔明點解佢地唔做靚d, 好似我呢亭孚淺既新手揀鏡頭, 除左睇成象, 規格, 變型, 紫邊, 抗耀光呢d之外, 唔多唔小都會睇埋支鏡個款卦?

子爵府

原文章由 junkone 於 07-8-4 00:06 發表
如果Tamron同Sigma都有差唔多評價,點解呢度多數講Tamron,但好少人講Sigma呢?

Tamron 都係得近年新出的 A09 and A16 較多人買, 再過仲有支90mm macro. 此外其餘都較少聽. Sigma 有 30/1.4, 18-200, 10-17. 不過呢度就真係少d人用.

Tokina 有支 12-24 都多人買, 不過呢度現在無, 以前 chloepapa 有一支.

男爵府

咪又係dchome睇番黎...好多師兄都話review信唔過...
原文章由 junkone 於 07-8-4 00:09 發表
連你"呢亭孚淺既新手"都睇成象, 規格, 變型, 紫邊, 抗耀光呢d,咁如果唔識睇以上四點,淨睇review既,係唔係"超級高人"?:-( :-( :-(

大宅

但係Tamron Di-II 係數碼機專用,如果上full frame咪唔用得返?

原文章由 軍魁星 於 07-8-4 02:16 發表

Tamron 都係得近年新出的 A09 and A16 較多人買, 再過仲有支90mm macro. 此外其餘都較少聽. Sigma 有 30/1.4, 18-200, 10-17. 不過呢度就真係少d人用.

Tokina 有支 12-24 都多人買, 不過呢度現在 ...

版主

用到, 不過有成象圈

大宅

咁會唔會比較適合習慣裝鎖匙窿既人

原文章由 chloepapa 於 07-8-4 12:26 發表
用到, 不過有成象圈

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Canon 係唔得既
講開睇review, 好似我哋一般人, 冇可能會唔使錢可以每支鏡攞來試, 只有參考啲雜誌同網頁做既review, 做呢啲review 既都係商業機構, 難免會受商業原因(包括廣告商,自己budget) 左右,所以只可用來參考,不能盡信.

原文章由 chloepapa 於 07-8-4 12:26 發表
用到, 不過有成象圈

版主

clpapa,
我只知canon 係 EFS 鏡頭唔可以用在 FF 機種上, 但 tamron 都唔可以咩 ?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EF 同 EFS 個mount 位唔同, 進入機身深度亦唔同, 我相信副廠一樣會跟咁做.

原文章由 chloepapa 於 07-8-4 13:33 發表
clpapa,
我只知canon 係 EFS 鏡頭唔可以用在 FF 機種上, 但 tamron 都唔可以咩 ?

子爵府

用到, 不過有成象圈

以 Nikon 而言, DX 鏡通常以最wide的一端 x1.5 的 range 就無成相圈. 例如 17-55, 用 17x1.5 - 55 (即26-55) 就唔會有成相圈. 不過都唔洗太擔心, 因為從個viewfinder可以見倒有無成相圈, 唔會影完出來先知.

複式洋房

原文章由 軍魁星 於 07-8-4 02:16 發表

Tokina 有支 12-24 都多人買, 不過呢度現在 ...

騰龍仲有枝 A05 都幾堅下!

佢枝 90mm macro,有唔少人認為已經超越原廠鏡既品質!

我有個影左好多年相既朋友話揀副廠鏡如果同焦段同光圈同價錢,就應該揀騰龍唔揀 Sigma!

Sigma 有樣野出名,就係 "甩皮"
D2X, N24-70/2.8, N35/1.8, Tokina 12-24/4
Sigma DP2

男爵府

17-55好似話24打後冇成象圈, 不過我冇得試!

原文章由 軍魁星 於 07-8-4 17:33 發表

以 Nikon 而言, DX 鏡通常以最wide的一端 x1.5 的 range 就無成相圈. 例如 17-55, 用 17x1.5 - 55 (即26-55) 就唔會有成相圈. 不過都唔洗太擔心, 因為從個viewfinder可以見倒有無成相圈, 唔會影完出來先知.

洋房

副廠我有支 Sigma 12-24mm 4.5-5.6

雖然光圈細 D , 但貪佢可以用係 FF ,
影 snap 同 風景正係一流 !!

不過Sigma 鏡, 色溫會偏暖, 就唔係太多人習慣, 但用落數碼問題不太...
原廠, 騰龍都無 lee 個問題..

[ 本文章最後由 powercatfish 於 07-8-5 15:00 編輯 ]
做個好仔、好老公、好爸爸!

別墅

原文章由 Mintpepper 於 07-8-5 01:42 發表

騰龍仲有枝 A05 都幾堅下!

佢枝 90mm macro,有唔少人認為已經超越原廠鏡既品質!

我有個影左好多年相既朋友話揀副廠鏡如果同焦段同光圈同價錢,就應該揀騰龍唔揀 Sigma!

Sigma 有樣野出名,就係 ...

我其實心郁郁想買85�1.4,但看過t記支90mm macro,平好多但pq相當好,雖然比唔上85�1.4,但都好好好利,你覺得係咪 ?
Lincoln BB

子爵府

原文章由 Lincolnmama 於 07-8-5 20:12 發表

我其實心郁郁想買85�1.4,但看過t記支90mm macro,平好多但pq相當好,雖然比唔上85�1.4,但都好好好利,你覺得係咪 ?

買完 t 記, 個心又繼續yuk下yuk下, 過多兩個月, 又再蝕多幾百去買 85/1.4.

首頁

尾頁

跳至