跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問你地覺得粥仔有益定糊仔有益呢?

因為蔬菜如果煮得耐,就會無晒維他命(or少好多),咁煮粥仔要煮到綿就要煮幾耐下.咁係咪無晒營養?糊仔加奶加攪碎左的蔬菜�蔬果�肉落去就食得.唔須要太耐又可以保持營養,不過人地話糊仔加左化學成份,又好似無乜有益咁  你地點睇啊ops:" /> ops:" />
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

個人認為糊仔係營養方面係齊全d,不過d材料就係化學野囉,,自己仔煮的粥仔材料要幾新鮮都有,但係大部份營養仲留係舊肉度,,禁細個比肉又比唔到幾多,,所以好難比較,, 我都係主要打菜蓉撈糊仔比個女食,,,btw,小叭好得意, 好似好大個錦,,

大宅

所以我站時都係主要菜蓉(3-4款)撈糊仔加奶粉俾小叭食.
p.s.欣欣對眼睛好大啊.好得意

原文章由 fannylki 於 07-8-2 17:35 發表
個人認為糊仔係營養方面係齊全d,不過d材料就係化學野囉,,自己仔煮的粥仔材料要幾新鮮都有,但係大部份營養仲留係舊肉度,,禁細個比肉又比唔到幾多,,所以好難比較,, 我都係主要打菜蓉撈糊仔比個女食,,,btw,小叭好得 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 fannylki 於 07-8-2 17:35 發表
個人認為糊仔係營養方面係齊全d,不過d材料就係化學野囉,,自己仔煮的粥仔材料要幾新鮮都有,但係大部份營養仲留係舊肉度,,禁細個比肉又比唔到幾多,,所以好難比較,, 我都係主要打菜蓉撈糊仔比個女食,,,btw,小叭好得 ...

我都唔知邊樣有益d, 但糊仔始終係精製食物, 化學野, 我覺得係比父母有個alternative, 唔得閒煲粥, 就可以用米糊, 方便快捷. 如果米糊都係用米做, 咁我用米煲粥咪一樣囉.

因為我係全職媽咪, 所以一開始都係煲粥比囝囝, 遲d我會轉用糙米煲tim. 而蔬菜我就係未煮之後用刀chop爛佢, 到d粥差不多煲好先放落去, 搞一陣間就熄火, 所以d營養應該唔會流失好多.

,

子爵府

可能糊仔全面d,但粥仔有愛多d,所以bb被愛d,就食好d,哈哈我會buy愛心粥粥(我個人睇法

大宅

畀面勳章

無錯,粥仔材料要幾新鮮都有(仲有愛心~),
只要有方法去整, 營養唔會流失好多
糊仔點都有d化學成份,始終差少少!
so 我 buy 粥仔!

[ 本文章最後由 motakmo 於 07-8-2 23:00 編輯 ]

大宅

我個小b一開始係食米糊, 食咗1個月米糊, 濕疹開始嚴重又冇便便, 睇咗2個醫生都只係俾搽藥膏, 後來轉睇另一個醫生, 佢叫我用糙米做米糊, 小b濕疹同腸胃都好咗, 以我個小b例子睇, 現成糊仔唔係好合適佢.

男爵府

我個b都有濕疹架, 醫生都叫我比有機糙米佢食, 依家我工人用糙米+其他米/豆+淮山/百合/陳皮/粟米..etc 煲粥, 另外用blender blend菜, 之後蒸熟...食之前加埋一齊就食啦...醫生仲話食齋好過食肉, bb食植物蛋白質好o的...

你點樣用糙米做米糊呀?! pls share

p.s. 仲有黃豆, 豆腐都好有益, 唔好食大魚, 食細細條o既好o的, 一星期最多食3次魚...唔知係唔係濕疹b先唔好食咁多魚呢...

原文章由 CreamBlue 於 07-8-4 18:01 發表
我個小b一開始係食米糊, 食咗1個月米糊, 濕疹開始嚴重又冇便便, 睇咗2個醫生都只係俾搽藥膏, 後來轉睇另一個醫生, 佢叫我用糙米做米糊, 小b濕疹同腸胃都好咗, 以我個小b例子睇, 現成糊仔唔係 ...

[ 本文章最後由 baby_yuyu 於 07-8-4 18:52 編輯 ]

大宅

用水浸糙米1個鐘, 用blender打細d米, 然後煲1個鐘.

魚係容易引起敏感, 你可以俾bb嘗試吓, 如果食咗d濕疹嚴重咗就唔食得住. 仲有中醫話淡水魚唔好食, 因為對濕疹唔好.

因為我有濕疹, 我知道自己唔可以食邊d食物, 我都一樣暫時唔會俾阿仔食住.

原文章由 baby_yuyu 於 07-8-4 18:50 發表
我個b都有濕疹架, 醫生都叫我比有機糙米佢食, 依家我工人用糙米+其他米/豆+淮山/百合/陳皮/粟米..etc 煲粥, 另外用blender blend菜, 之後蒸熟...食之前加埋一齊就食啦...醫生仲話食齋好過食肉, bb食植物蛋白質好 ...

[ 本文章最後由 CreamBlue 於 07-8-6 13:14 編輯 ]

大宅

我都仲未俾小叭食過肉類o野啊. 魚都未俾啊. 我想請問你俾乜魚bb食啊?

原文章由 baby_yuyu 於 07-8-4 18:50 發表
我個b都有濕疹架, 醫生都叫我比有機糙米佢食, 依家我工人用糙米+其他米/豆+淮山/百合/陳皮/粟米..etc 煲粥, 另外用blender blend菜, 之後蒸熟...食之前加埋一齊就食啦...醫生仲話食齋好過食肉, bb食植物蛋白質好 ...

大宅

8個月BB有濕疹可以食糙米?

[quote]原文章由 CreamBlue 於 07-8-4 22:01 發表
用水浸糙米1個鐘, 用blender打細d米, 然後煲1個鐘.

魚係容易引起敏感, 你可以俾bb嘗試

大宅

其實都唔知點叫做食物敏感, 小叭食白菜仔時兩邊面就出左一粒粒紅色. 今次食蕃茄, 佢成個背部紅色一粒粒咁. 但我唔知道佢係熱定係敏感, 不過都打算停食蕃茄先

原文章由 fionabc510 於 07-8-12 00:29 發表

[quote]原文章由 CreamBlue 於 07-8-4 22:01 發表

魚係容易引起敏 ...

男爵府

好媽媽勳章

i give "wan"魚心, cuz' the bones are big. it is easier to take the bones out.
meat, i buy "lum" meat as the "pork man" suggested. actually if you go to the market and ask the ppl there, they are very willing to tell u what are suitable for bb.

remember to blend the meat first but not over-cook it. otherwise the meat will be very "tough" and not easy to eat.

i use "鄧盅" to"鄧" congee for bb. ppl said it's healthier and i think it is easy to handle cuz' i don't hv to look at the fire.

[ 本文章最後由 XOGOGO 於 07-8-13 00:28 編輯 ]

大宅

係西醫教我用有機糙米, 食咗2個星期, 濕疹有改善.

原文章由 fionabc510 於 07-8-12 00:29 發表

魚係容易引起敏 ...

大宅

我睇書話蕃茄都算係比較容易引起敏感食物之一, 可以遲少少先食.
原文章由 fion2504 於 07-8-12 10:40 發表
其實都唔知點叫做食物敏感, 小叭食白菜仔時兩邊面就出左一粒粒紅色. 今次食蕃茄, 佢成個背部紅色一粒粒咁. 但我唔知道佢係熱定係敏感, 不過都打算停食蕃茄先

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 CreamBlue 於 07-8-12 21:58 發表
我睇書話蕃茄都算係比較容易引起敏感食物之一, 可以遲少少先食.

好多書都話9個月後先好食蕃茄.
,

大宅

o icic..... 原來係啊媽對小叭唔好:-( :-(

原文章由 CreamBlue 於 07-8-12 21:58 發表

男爵府

CreamBlue,

my baby also seems not ok with 現成糊仔~ I tried Nestle & Healthy Times.. he got rash on his face for both. . :(

now I just stop giving him 現成糊仔 la.

原文章由 CreamBlue 於 07-8-4 18:01 發表
我個小b一開始係食米糊, 食咗1個月米糊, 濕疹開始嚴重又冇便便, 睇咗2個醫生都只係俾搽藥膏, 後來轉睇另一個醫生, 佢叫我用糙米做米糊, 小b濕疹同腸胃都好咗, 以我個小b例子睇, 現成糊仔唔係 ...

大宅

我個仔好鍾意蕃薯糙米粥, 有營養又健康, 你都可以試吓啦.

原文章由 eshiro 於 07-8-13 11:09 發表
CreamBlue,

my baby also seems not ok with 現成糊仔~ I tried Nestle & Healthy Times.. he got rash on his face for both. . :(

now I just stop giving him 現成糊仔 la.

男爵府

女女都成日食蕃茄, 冇事喎...

首頁

尾頁

跳至