少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

阿仔16歲, 話要做M記唔返學, 返來叫我簽家長同意書, 都唔知點算, 大家有無試過?

民房

回覆 ShermaneWong 的帖子

這些問題真令人擔心!唉,e+的細路真難教……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

點解丫?佢學校返得唔開心?
有冇問下佢原因?
16歲即係中幾?
其實重有3個月都SUMMER...
叫佢SUMMER先去做M記..試左先...

不過我諗..佢未必係真心想去M記做..
佢應該只係唔想返學又知自己冇學歷冇能力...
除左M記唔知自己重可以做乜

Pororokid  係囉,平時係咪無咩自信呀  發表於 14-7-15 20:28

禁止訪問

回覆:阿仔要做M記唔返學, 點算

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有個姪仔16歲時都有做part time(好似都係M記),1年左右發覺少咗時間玩,所以就唔做揀繼續返學,你試下比佢做pt先,過埋暑假再傾再決定。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家D細路吾捱得, 講就大下無敵。我仔17歲過年前幫個同學屋企人手做侍應, 仲話日日都要返, 未必可以同我地去拜年。點知做左半日, 返來話好辛苦, 跟住都無再去。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:阿仔16歲,+話要做M記唔返學,+返來叫我簽家

原帖由 ShermaneWong 於 14-03-05 發表
阿仔16歲, 話要做M記唔返學, 返來叫我簽家長同意書, 都唔知點算, 大家有無試過? ...
而家d细路真係唔識諗,16歲只係 S4 頂多S5.冇學歷第日點揾食?出黎點同人競爭?雖然唔係話唔得但條路真係好難行,仲要係男仔第日點養家?……唉!或者真係未受過苦都唔識開竅,將來後悔先會懂珍惜!
樓主會唔會兒子冇乜零用錢用令佢想早d揾錢?有冇了解佢為咩原因?學業成績不佳還是根本不願返學?如果真的冇心向學,或者幫佢揾d專門技能學。如果只係想搵錢就更加要佢明白冇學歷冇技能更加難揾食,或者試吓叫佢繼續返學,星期六、日、假期先去pt.睇吓佢點睇?做父母的確好心痛但條路係佢自己揀,迫都迫唔黎,唯有多溝通盡量引導佢。
Good Luck !

Zen    發表於 14-3-6 11:03

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

都係錢作怪啦..

用戶要求終止服務

ShermaneWong 發表於 14-3-5 20:41
阿仔16歲, 話要做M記唔返學, 返來叫我簽家長同意書, 都唔知點算, 大家有無試過? ...
話佢知退學好容易,但退左就無晒後著. 不如試下假期做兼職,體驗打工生涯後再作決定.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

民房

16歲仔,唔大唔細,聽出面d朋友講多過你講啦!
做阿媽嘅,當然唔簽,想佢讀多d書,考大學,將來揾到錢,生活好lol。

民房

回覆 月希 的帖子

阿仔平日成日同同學、朋友到外面打街機,唉!屋企有電腦online games都話唔夠好玩。
成日話唔想返學,e+等到16歲,可以做M記揾錢,開足工有幾千蚊,夠佢吃喝玩樂,
講極佢都唔聽,唔知点教,真係激死人。

男爵府

熱血勳章

回覆:阿仔要做M記唔返學, 點算

讚同jm們的講法,勸他可否只做星期六、日和假期,退左學想讀返就難啦!同佢一齊睇下D專業課程,如建造業訓練局、地鐵九巴學徒、水吧、飽餅入門課程、髮型設計、水電技工、……吾讀書都去學下其他手藝,裝備下自己,16歲還有時間學野,同佢傾下,楼主加油!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

ShermaneWong 發表於 14-3-6 11:59
回覆 月希 的帖子

阿仔平日成日同同學、朋友到外面打街機,唉!屋企有電腦online games都話唔夠好玩。
就佢話想退學去做M記...捉佢坐定定同佢分析下..佢依家既處境..人會長大的.唔係一世只吃喝玩樂...
如果佢咁著急成長要返工唔返學,要自由扮大人...係有代價的...
現實D同佢LIST出所有佢可能遇到既問題,
佢唔係學生,屋企冇必要包佢衣食住行的..
佢係M記搵果幾千蚊,,,夠佢食唔夠佢住,夠佢住又唔夠佢去玩...

想要識得真正自由地吃喝玩樂,請先努力讀書,搵到好工....
將來有錢有時間...自己真係鍾意點都得

prettyoni  totally agree!   發表於 14-3-14 18:19

大宅

佢好等錢駛喎, 做住PT先囉...6月考埋試..做2個月FULL TIME先再睇下..
記得要佢係一星期返足6日, 1 日休息...因為你要揾錢玩樂.我諗過咗1個月佢應該怕咗
最重要係比佢知, 做人唔係為一時揾到幾千去開心玩樂就可以, 今日炸暑條, 唔通10年後都係炸暑條? 小朋友未認清現實者, 比佢辛苦下都好..

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

引用:回覆+ShermaneWong+的帖子反叛期...+難教.

原帖由 mary_ma 於 14-03-06 發表

反叛期... 難教.
我都想聽下,5可以pm我

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

大宅

我也想要,可否PM給我。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至