想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

之前喺香港分別喺兩個醫生度做左共5次IUI,每次醫生都話排卵情況唔錯,老公子都OK,但結果每次都失敗收場! 之後醫生又話我有粒好細嘅cyst, 同埋可能有子宮內膜異位,叫我不如做腹腔鏡,咁我就去左做啦! 做完醫生又話叫我驗下卵巢功能,點知結果AMH係0.3x,我立時跌入谷底而且決定去做IVF! 經過一輪上網搵資料後決定去台灣做! 首選當然係大家熱講嘅"老劉"啦! 不過去完睇佢,可能佢style同我唔夾,我完全唔buy佢果套囉! 可能佢係一個好有經驗嘅醫生,但我唔覺得佢有heart對病人囉! 首先我想了解下個療程,就準備左一d問題打算問佢,但佢嘅答案竟然係話喱d問題我自己上網都搵到答案唔需要問佢,我果下真係O晒咀囉! 跟住就話我喱個AMH指數係接近停經,成功率可能得20%,仲講左d負面嘅野,直頭就打左我入十八層地獄!!! 之後就匆匆話開始療程,趕左我出去同姑娘約時間喇! 佢俾我嘅感覺係佢覺得我喺香港黎得搵佢,一定會幫襯佢,所以根本唔需要同我解釋咁多野:evil::evil: 由於感覺太差,所以我結果係冇開療程走左!! 之後我就再去睇另外一個台灣forum熱講嘅醫生,佢係北醫內嘅"寶醫師",一見到佢嘅感覺係好warm,全程面帶笑容好耐心咁同我分析我嘅情況,仲係咁叫我地講唔洗擔心,我嘅情況只係小兒科,佢一定可以幫我地成功有自己嘅bb! 睇完佢我嘅心情都好番好多,亦都即時決定開始療程! 當我開始療程醫生幫我照超聲波時,醫生話其實我嘅情況唔算太差,都有1x粒卵泡,仲鼓勵我話佢有信心今次成功率好高! 結果我成個療程我都好輕鬆面對,其間驗左好幾次血,跟住醫生會調整藥量,總之醫生叫我做咩就做咩,最後我成功抽左10粒卵,植入左2粒B grade嘅胎! 除左植入之後嘅第3-5日著床關日我有訓床唔周圍走之外,平時就同老公出街行下食下咁:lol 但係植入後一個星期我嘅驗血報告指數突然好差,醫生即刻幫我打兩支安胎針,之後我就如常吃喝玩樂! 跟住再過多一個星期就番去驗孕,當我同老公坐喺度發緊呆等報告之際,醫生突然走黎我地面前話"你懷孕了!" 果下我仲唔信,直至入去見醫生佢俾驗血報告我睇我先識開心 今日我嘅bbs已經係17週喇! 今次我好好彩咁植入兩粒中兩粒,我真心覺得搵個啱自己嘅醫生好緊要! 我本身其實係緊張大師,之前每次療程嘅時侯,我都會勁上網睇資料,又會不停比較自己同其他人嘅用藥方法,又會覺得會唔會人地個方法好d等等等等....但係今次喱個醫生真係令我完全放心,佢又會成日俾好多正能量我,所以成個療程我都好輕鬆,幾乎冇上黎bk睇過咁滯,總之醫生叫我做咩就做咩啦! 我覺得放鬆心情真係對療程有幫助,所以各位姊妹真係唔好怕麻煩,去睇多幾個醫生,搵個可以令自己安心嘅醫生先好開始療程,唔好淨係聽人講邊個好就去開始療程! 希望大家都搵到個適合自己嘅醫生而且bb快快黎啦! 加油!!!!

waMe  :gung::hei:  發表於 14-3-13 23:09

別墅

引用:之前喺香港分別喺兩個醫生度做左共5次IUI,

原帖由 Cherry1022 於 14-03-05 發表
之前喺香港分別喺兩個醫生度做左共5次IUI,每次醫生都話排卵情況唔錯,老公子都OK,但結果每次都失敗收場! ...
恭喜你

複式洋房

回覆:台灣IVF分享 (不過有D長...希望唔好介意!)

Thanks for sharing !!congrats !

我想問你呢,除了跟醫生treatment 外,你有否食咩?做運動等等?

大宅

我只係有食GNC嘅DHEA咋! 我上網見啲人話AMH低食喱個有幫助,所以我食左三個月先開始療程!運動只係得閒喺屋企跳下鄭多燕咋:loveliness: 另外植入後盡量補充蛋白質,每日一隻蛋&滴雞精!其餘都同平時一樣冇特別食咩!

禁止訪問

大宅

原帖由 Cherry1022 於 14-03-05 發表
之前喺香港分別喺兩個醫生度做左共5次IUI,每次醫生都話排卵情況唔錯,老公子都OK,但結果每次都失敗收場! ...
請問你幾多歳?

別墅

回覆:Homebb 的帖子

恭喜恭喜

請問整個療程幾錢同埋要留台幾日呀

大宅

Homebb 發表於 14-3-6 13:09
請問你幾多歳?

大宅

hopeho 發表於 14-3-6 13:59
恭喜恭喜

請問整個療程幾錢同埋要留台幾日呀
Thanks 我今次做左長療程會貴少少,連埋雪胎費用大概共十六萬台幣,但我見其他人大概十二三萬左右就攪掂!另外因為我本身台灣有地方住,所以我完成晒成個過程先番㴝!但一般情況應該係可以去兩次,第一次stay2-3曰,第二次stay大約一個星期!

大宅

回覆:Cherry1022 的帖子

16萬台幣,港紙多少錢

大宅

jogodbaby 發表於 14-3-7 11:38
16萬台幣,港紙多少錢
大約四萬港澳

大宅

Cherry1022 發表於 14-3-5 22:55
恭喜恭喜

大宅

多謝分享呀~~~

大宅

請問預約會唔會等好久…?

複式洋房

恭喜你呀!
多謝你既分享呀!很鼓舞
我做IVF失敗左一次, 仲有雪胎係仁安, 諗住放埋D雪胎唔得就去搵台灣寶醫師!

大宅

BabeGogo 發表於 14-3-13 01:19
請問預約會唔會等好久…?
Book就唔難book! 不過每次都要等差不多一個鐘!

大宅

引用:Quote:BabeGogo+發表於+14-3-13+01:19+請問

原帖由 Cherry1022 於 14-03-13 發表
Book就唔難book! 不過每次都要等差不多一個鐘!
我國語超級有限公司,咁會唔會唔係咁方便,溝通唔到,係咪要係香港上網約咗先架,可以pm資料我嗎?唔該哂

禁止訪問

回覆:台灣IVF分享 (不過有D長...希望唔好介意!)

大宅

回覆 Cherry1022 的帖子

弓起弓起呀我都係台灣ivf,黎緊呢個cycle開針,佔下孕氣先

大宅

恭喜哂,咁咪平香港一半?
可否pm寶醫師d資料给我?謝謝

首頁
12345...8

尾頁

跳至