婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我照左ct,無腫瘤同骨無事,骨醫話可能關節或拉傷左,做物理治療可以減輕,咁12月時個零兩個星期做一次物理治療同一日食兩次止痛藥都還可以。期間除左呢啲痛都會成日拎到我想去大便,所以照ct睇下條腸有無事。
到左2月因為有時間同埋物理治療師建議我一個星期做兩次治療,咁個痛就開始密左,去到追藥食同訓唔到既地步,骨醫就叫我照埋MRI,睇下係咪神經線傷。
咁幾個星期我停左物理治療就睇中醫,醫師話我係無血到,所以痛同痺,針灸左三次。針個陣都好鬆既,但晚上又痛返⋯
你地話我應該點算⋯

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我照左ct,無腫瘤同骨無事,骨醫話可能關節

原帖由 chows 於 14-03-06 發表
我照左ct,無腫瘤同骨無事,骨醫話可能關節或拉傷左,做物理治療可以減輕,咁12月時個零兩個星期做一次物理 ...
我舊年係腰痛兩邊大脾外側麻痺,照過x-ray,骨冇事。再照埋 MRI,係壓到神經線。我睇咗4次針灸推拿,托賴冇咩大礙。

chows  係!!你可以介紹比我嗎?
我而家痛苦難當  發表於 14-3-6 23:02
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

回覆:盤骨痛,尾椎痛,pat pat兩邊同大脾都好酸⋯

別墅

回覆:chows 的帖子

而家點呀妳?我同妳情況差唔多,都唔知睇咩醫生。

大宅

引用:我照左ct,無腫瘤同骨無事,骨醫話可能關節

原帖由 chows 於 14-03-06 發表
我照左ct,無腫瘤同骨無事,骨醫話可能關節或拉傷左,做物理治療可以減輕,咁12月時個零兩個星期做一次物理 ...
你試下用spa機呀,應該會幫到你的

大宅

回覆:koala727 的帖子

我都仲係咁,真係神經線痛,醫生話只有靠游水幫手加強返肌肉⋯同埋開止痛藥比我止藥,起碼唔好影響生活,因為越唔郁就越衰⋯超慘呀

別墅

回覆:chows 的帖子

妳係咪生完BB冇耐,我生完4個月就係好似妳咁樣痛,又有想去大便感覺,妳照腸有冇事呀?

大宅

我係生完細路開始痛,不過生左成兩年啦,近呢半年超痛。
我又係成日急大便要去廁所,去完用完力就痛左,都唔知係因為成日大便攪到痛定係因為痛所以成日急。不過我照過腸係無事既

大宅

同埋我已經做左10次針灸,兩個月物理治療,一次推拿⋯

禁止訪問

大宅

回覆:chanping72 的帖子

醫生話我係神經線痛

洋房

回覆 chows 的帖子

可能係脊骨壓到神經線而引起問題!因為西醫分得好仔細,一part一part咁睇個身體,可能忽略左!
你可以去睇睇脊醫,好多問題都同脊骨有關,睇睇安心d!

禁止訪問

大宅

我也是腰椎有問題,我找到醫師用手法和整脊的方法幫我治療,我覺得效果不錯

大宅

引用:Quote:chows+發表於+1-4-18+16:41+醫生話我

原帖由 chanping72 於 14-04-19 發表
我幫你問過我脊醫,佢話有得醫。
有無脊醫介紹呀?我都有痛

複式洋房

我之前都像你咁樣pat pat好緊很酸,同腰部和尾骨也痛,因為我運動過量。經朋友介紹有一個中醫,不用針灸不用吃藥,做左一次感覺松左一半,密左做左五放松很多了,之后可以一個月一次都冇問題了,

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我係生完細路開始痛,不過生左成兩年啦,近

原帖由 chows 於 14-04-18 發表
我係生完細路開始痛,不過生左成兩年啦,近呢半年超痛。
我又係成日急大便要去廁所,去完用完力就痛左,都 ...
你一日去幾多次便便啊?

大宅

回覆:htts 的帖子

成5,6次呀

禁止訪問

大宅

引用:Quote:smallbe+發表於+14-4-21+09:09+有無

原帖由 choi1939 於 14-04-25 發表
已 PM 你。
收唔到丫,可以再send一次嗎?

首頁

尾頁

跳至