自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

我小朋友快三歲,唔鐘意個陣會用手打人(主要係我同c6)
頭先又發生啦,因為佢無端端發脾氣,我忍唔住打左佢隻手幾下,紅左!我好肉痛好自責我其實試用過唔同嘅方法,講其他嘢分散注意、好惡咁話佢、都係唔得
我可以点呀?有無人可以教下我呀!
**我知道体罰唔好,唔好再插我啦!

子爵府

2011至尊種植勳章

引用:我小朋友快三歲,唔鐘意個陣會用手打人(主

原帖由 MC(TIGER) 於 14-03-07 發表
頭先又發生啦,因為佢無端端發脾氣,我忍唔住打左佢 ...
我唔會插你,仲支持你,因為我唔認同只講道理係work。適當既體罰係必需

longlokma  agree 等佢知比人打係有幾痛  發表於 14-3-7 05:17
lamwater2302  Agree  發表於 14-3-7 02:44
阿枝  同意  發表於 14-3-7 02:31
catherine1994  同意!  發表於 14-3-7 02:26
kidcute  認同  發表於 14-3-7 00:33

大宅

回覆:好嬲又好肉痛呀!

好唔聽話時我都會以打黎罰小朋友
我細時都係有被打的

子爵府

引用:Quote:原帖由+MC(TIGER)+於+14-03-07+發表

原帖由 bebesoky 於 14-03-07 發表
我唔會插你,仲支持你,因為我唔認同只講道理係work。適當既體罰係必需

...
認同適量體罰,以前我地係比阿媽打到飛起啦,

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由+MC(TIGER)+於+14-03-07+發表

原帖由 bebesoky 於 14-03-07 發表

...
同意
當講道理唔得個陣,施以適當體罰係一個選擇

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

我其實都同意有体罰但最怕罰完佢自己又肉痛
同佢講完轉頭佢又唔記得

侯爵府

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+14-03-07+發表我

原帖由 alaneva 於 14-03-07 發表
認同適量體罰,以前我地係比阿媽打到飛起啦,
我都係俾媽媽打到飛起喔

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我小朋友快三歲,唔鐘意個陣會用手打人(主

頭先又發生啦,因為佢無端端發脾氣,我忍唔住打左佢 ...
就係你太唔忍心,你小朋友先咁放肆,我覺得如果當用盡方法都教唔掂講唔聽,適當地體罰係需要,仲要大大力打,要有威嚇性,打完佢唔驚跟本無意思

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

打在兒身痛在母心。不過你諗下,家下唔教,將來佢唔止手仔紅左。

不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

原帖由 susi1024169 於 14-03-07 發表
就係你太唔忍心,你小朋友先咁放肆,我覺得如果當用盡方法都教唔掂講唔聽,適當地體罰係需要,仲要大大力打 ...
其實我已經好大力,手都紅埋(我隻手都痛呀)
但佢都係咁!宜家佢一有呢個動作我就提醒佢隻手痛囉,希望佢記得啦!

大宅

回覆:MC(TIGER) 的帖子

唔好打,佢會認為你都係同佢一樣,用打嚟表達不滿(你不滿佢發脾氣),只會更加加重佢“不滿就打”嘅行為。

當然,每個小朋友表現不一,只有你先知用咩方法對佢最好,少少紅左你就心痛,你一定好鍚佢,不過為左佢情緒控制,無論你用咩方法都要持之以恆,唔好失敗一兩次又俾佢嘅行為重蹈覆轍,總有一招可行的。

上網搵下改善孩子不良行為嘅方法,兩夫婦揀最適合小朋友的,所有照顧者一定要一齊進行,否則小朋友好精咁搵人蝦㗎,希望幫到你,加油!

大宅

罰佢企埋一邊,之後唔好理佢,由佢喊/叫,知錯先好返嚟同你講對唔住。
小朋友最驚係大人唔彩佢。

侯爵府

引用:唔好打,佢會認為你都係同佢一樣,用打嚟表

原帖由 littlesiupui 於 14-03-07 發表
唔好打,佢會認為你都係同佢一樣,用打嚟表達不滿(你不滿佢發脾氣),只會更加加重佢“不滿就打”嘅行為。 ...
边有唔錫自己小朋友嘅父母呢,哈哈
我都係希望改善佢嘅壞行為,我都有諗過我打佢其實佢又係學我!但係同佢講好多好多次,佢都依然係咁!我會努力搵最好嘅方法教佢
如果大家有良方請提供

侯爵府

引用:罰佢企埋一邊,之後唔好理佢,由佢喊/叫,

原帖由 Crystalcc2000 於 14-03-07 發表
罰佢企埋一邊,之後唔好理佢,由佢喊/叫,知錯先好返嚟同你講對唔住。
小朋友最驚係大人唔彩佢。

...
呢招我都有試過,佢係喪喊咁跟住我,佢都有用打呢個動作對我,但我無理佢,最後我要佢同我講sorry我先啋返佢!最耐試過45分鐘喔!
*係咪用呢招好過打呢?

littlesiupui  yes,要堅持  發表於 14-3-7 02:24

大宅

我細仔細個都好喜歡打人同搣人(不過果對象通常係呀哥),但我係佢打人一下,我打佢一下(打完有講解有溝通)佢搣人一下,我又搣佢一下(都係有講解有溝通)
其實講道理係一定要,淨打成效唔長久。
果時我打完佢/搣完佢。第一句都問佢,痛唔痛?再問佢有冇唔開心?問佢知唔知道點解會受到甘既對待?你鍾唔鍾意人地咁對你?
而我會同佢講,當你打人同搣人覺得自己開心啲時。其實人地就係感受緊你頭先感受到既痛。你都唔喜歡媽媽咁對你,你覺得人地喜唔喜歡你咁對佢?如果你覺得係會唔喜歡既時候,當下次你想咁做。就要諗下咁做會有咩後果。
之後我會比其他解決方法比佢,例如被人蝦,同屋企人/老師講。想發脾氣,唔好郁手,可以大聲講一句我好嬲去表達。

當然啦,咁樣做唔係即刻有成果。要好持續性去做。因為佢地係小朋友,唔可能完全忍到去跟一啲溫柔啲既方法表達自己。連大人都唔得。咁當見到佢有忍讓過,之後先進一步發洩就唔會打既。而係直接跳去溝通果part,傾計。

雖然我唔知你小朋友岩唔岩咁教。不過我細仔而家都改善左。好少再用打人黎發洩脾氣。

littlesiupui    發表於 14-3-7 02:25

侯爵府

引用:我細仔細個都好喜歡打人同搣人(不過果對象

原帖由 花偶 於 14-03-07 發表
我細仔細個都好喜歡打人同搣人(不過果對象通常係呀哥),但我係佢打人一下,我打佢一下(打完有講解有溝通)佢 ...
謝謝分享,請問你小朋友當時大約幾歲?

伯爵府

有幾多個阿媽係無打過仔㗎

大宅

引用:Quote:原帖由+花偶+於+14-03-07+發表我細仔

當時大約兩歲多啲啲,我諗應該有兩歲半左右。
而家(細佬3歲半)雖然兩兄弟都有玩打交,進而演變成真打。但好少再單方面由呀哥承受哂。見到佢地發生不愉快事件,都識得用溝通解決。而唔係單純你打我一下,我又還手打你一下咁。
兩面都聽到過,會識講‵我好嬲呀,而家唔同你玩,你同我sorry先呀。′咁應該證明左,雖然果時我選擇佢打人一下,我打返佢一下。但其實之後既溝通會更入腦,識得應用返出黎。唔會比佢感覺到我果下打佢,係學習緊佢發洩情緒。
所以我覺得淨講/淨打,都係冇用。要加埋黎用成效會好啲。

禁止訪問

回覆:MC(TIGER) 的帖子

大宅

引用:Quote:原帖由+花偶+於+14-03-07+發表我細仔

其實三歲小朋友已經開始明白因果關係,樓上jm嘅方法係想佢明白對方感受,都係改善方法之一。不過唔一定“做過賊先知做賊唔啱”~等佢情緒冷靜左,可以用說話去代表,例如:嘩,媽咪真係好痛,你係我最錫嘅人,你打我我真係好唔開心,如果有人咁打你你會有咩感受?

如果小朋友唔受落,可以用另一啲方法,例如拎走一啲佢鐘意嘅嘢~如因為佢打媽咪而今日冇茶點食,無論佢點發脾氣都唔俾佢食,要佢知道做錯事係有後果的

首頁

尾頁

跳至