在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好想呻下

我果team只有一個同事part住我加一個manager,我做左一年多已經轉過兩個partner。每次同事辭職又未請到人既情況下,我就要一個人做兩個人既工作,今次要頂兩個月先有新同事返工。

最近一個月仲要比左一個好重要而花時間既project比我跟進,manager話係老闆assign我去跟,所以我無say no,亦吾敢say no。果個project既內容可以好專業,我亦吾係做開果個範疇,無特別事時都仲可以handle,但一有事我根本無甘既知識去解決,而且講緊既銀碼好大。

近呢兩個月,一星期OT幾日,最遲12點走,有時就9點幾。每日朝早9點踏入公司就無停手做足10幾個鐘,我真係好攰好攰好攰!好想辭職,但好掙扎,又拿吾定主意,唉!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

走...最大問題係工作所須要到嘅專業知識, 已經係你掌握以外, 如果只係加量, 加OT, 我會死頂, 我都有類似經驗, 老鼠拉龜, 夾硬做完, 比人挑釁, 吃力不討好...

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

瑪瑙宮

您 D 同事轉得咁快 =

呢度唔好做
出面有環境

您都邊做邊搵, 您個情況等人用, 要搵人點會搵唔到, 大把人揀, 等咩人要兩個月, 個 HR 唔知點做野. 這公司不值留戀.

大宅

引用:走...最大問題係工作所須要到嘅專業知識,+

原帖由 catfitfit 於 14-03-07 發表
走...最大問題係工作所須要到嘅專業知識, 已經係你掌握以外, 如果只係加量, 加OT, 我會死頂, 我都有類似經 ...
無錯,有事求救無援,外地同事未必即刻答到,但個客就不斷催催催(點解個客吾直接搵老闆呢!?)
我每日都好擔心爆鑊,少少事就好緊張

大宅

引用:+本帖最後由+Nancy20090615+於+14-3-7+10:2

原帖由 Nancy20090615 於 14-03-07 發表

您 D 同事轉得咁快 =
同事轉得快都有原因既,因為我地team manager 吾係一個容易相處的女人,好多事佢都吾滿意。基本上全公司同事都比佢數過,而其他同事都怕左佢,有咩事都係搵我幫手先,但我manager就話我好幫同事。其實我做會計,好多資料都要同其他同事溝通,一定無可能同同事關係差囉!

關係請人,請人係由我manager負責,佢都比我一齊去interview,質素其實真係好差,有兩個我同manager都覺得ok既,但我manager偏向遲D先report duty既新同事,所以confirm請佢仲要等多一個月

點解我下吾定決心走,係因為呢度一年有幾個月bonus,我出去真係搵吾返

大宅

花紅多,但你很辛苦,自己行量吧....等錢用就挨下,如用錢無壓力就另找一份吧.....

大宅

引用:花紅多,但你很辛苦,自己行量吧....等錢用就

原帖由 sallyhohoho 於 14-03-07 發表
花紅多,但你很辛苦,自己行量吧....等錢用就挨下,如用錢無壓力就另找一份吧..... ...
我無家庭無小朋友,但我一樣無學歷(只有high dip)。辭職既代價除左無左幾個月bonus外,我無信心搵到而家既人工。

唉!或者呻下就繼續做,做到崩潰先辭職啦

禁止訪問

回覆:catgugu 的帖子

首頁

尾頁

跳至