想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

LuyiuLady 發表於 14-3-19 17:34
好好成績呀,咁多粒受精卵!
我E2係好高,但醫生真係無講任何野,我又唔知原來E2高係唔做得運動,所以療程中 ...
係呀, 有咁多粒受到精真係好彩. 不過受精只係第一步, 希望佢地可以捱得過考驗吖!其實我都唔係好搞得清楚「E2高」同「唔好做運動」有咩直接關係.. 哈.. 之前問護士, 佢就話係驚我有積水.. 不過我諗你行山都唔算「劇烈運動」啦. 最緊要係你自己個人無覺得唔舒服咁就得!

趁放胎前做多啲運動都啱, 血氣運行啲~

大宅

一般第一次IVF放幾多個胚胎好?

男爵府

改造人 發表於 14-3-19 21:59
係呀, 有咁多粒受到精真係好彩. 不過受精只係第一步, 希望佢地可以捱得過考驗吖!其實我都唔係好搞得清楚「E ...
jm,你d胚胎最後點呀? 靚嗎?

男爵府

starlight123 發表於 14-3-20 00:03
一般第一次IVF放幾多個胚胎好?
無定架,如果年紀細過30,胚胎靚靚的話,醫生通常建議放一個

複式洋房

回覆 LuyiuLady 的帖子

我想問點樣先有靚胎呀?你有無食 D 咩做 D 咩?因為我得 2 粒 GRADE 2,醫生猛問我係咪食過補品食過藥食中藥咁...

男爵府

引用:回覆+LuyiuLady+的帖子我想問點樣先有靚胎

原帖由 lamheliga 於 14-03-25 發表

我想問點樣先有靚胎呀?你有無食 D 咩做 D 咩?因為我得 2 粒 GRADE 2,醫生猛問我 ...
吓,中藥補品都唔可以食㗎? 有咩影響呢?

可以飲雞精嗎?飲雞精聽講真係快長卵喎。

男爵府

引用:回覆+LuyiuLady+的帖子我想問點樣先有靚胎

我想問點樣先有靚胎呀?你有無食 D 咩做 D 咩?因為我得 2 粒 GRADE 2,醫生猛問我 ...
只抽得2粒,係咪等緊放胎呀?

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 11:16

GRADE 2都唔差啦!
我無食咩補品呀,食多左生果蔬菜同蛋,仲有每星期行一次山!

複式洋房

回覆 CLK66 的帖子

我個醫生係叫我咩補品中藥都唔好食,食 organic 自己煮,我無特登買 organic,因為返工而屋企附近超巿都無 organic 賣,叫我唔好出街食。

不過我話我咩都無食,只係食 folic acid 同 centrum,centrum 係後來先食因為佢要我食菜湯減肥,我 d 朋友話怕我唔夠營養所以叫我食,我都係臨抽蛋前一個禮拜先有食。

複式洋房

我等陣就去放胎囉,心情有 d 緊張。

男爵府

引用:Quote:改造人+發表於+14-3-19+21:59+係呀,+

原帖由 LuyiuLady 於 14-03-25 發表
jm,你d胚胎最後點呀? 靚嗎?
哈,雖然一開始咁鬼多粒,但成功分裂去到第五日嘅得番16粒,其中有大概四五粒都靚,好理想。感恩中!希望下個月放胎順利!同你一齊過版

複式洋房

我原本抽到 11 粒,但得 3 粒 fertilize 到,其他唔用得, 3 粒裡有 2 粒 grade 2,1 粒 grade 2-,醫生原本唔同我放,因我有 OHSS,但情況係咁,依家決定要放。我可以做都做晒,聽天攸命...

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 12:20

我等陣就去放胎囉,心情有 d 緊張。
放鬆心情啦! 開開心心等放榜!等你好消息呀!

男爵府

改造人 發表於 14-3-25 12:20
哈,雖然一開始咁鬼多粒,但成功分裂去到第五日嘅得番16粒,其中有大概四五粒都靚,好理想。感恩中!希望下 ...
16粒好好成績啦!恭喜你!

我M COME左喇! 希望下個月PERIOD正正常常咁黎啦!
齊齊過版呀

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 12:22

我原本抽到 11 粒,但得 3 粒 fertilize 到,其他唔用得, 3 粒裡有 2 粒 grade 2 ...
ohss...放完胎要食多d蛋白質同飲多d水!

lamheliga    發表於 14-3-25 12:57

複式洋房

多謝,大家齊齊過版!

男爵府

引用:回覆+LuyiuLady+的帖子我原本抽到+11+粒,

我原本抽到 11 粒,但得 3 粒 fertilize 到,其他唔用得, 3 粒裡有 2 粒 grade 2 ...
OHSS都要今個月放嗎?希望你一切順利

複式洋房

因上個禮拜抽完蛋醫生同我吊左2支蛋白,我無再谷,原本都唔預我放胎但胚胎醫生同佢都建議我直接做唔好雪,話我粒蛋質素差雪完解凍返都唔用得。所以突然間要衝去攞藥塞預備今次放胎。我係第一次做IVF, 期間好多嘢變卦,好大壓力,但最後發覺其實世事好變幻無常,好多嘢其實無得預計,所以大家都要放鬆心情。
放完胎囉返緊屋企,等陣瞓返覺,我最鍾意就係瞓覺。

男爵府

引用:回覆+CLK66+的帖子因上個禮拜抽完蛋醫生同

因上個禮拜抽完蛋醫生同我吊左2支蛋白,我無再谷,原本都唔預我放胎但胚胎醫生同佢都建 ...
嘩,你放完胎呢7-10日要好好休息,希望馬到功成,追個馬仔

男爵府

引用:Quote:改造人+發表於+14-3-25+12:20+哈,雖

原帖由 LuyiuLady 於 14-03-25 發表
16粒好好成績啦!恭喜你!

我M COME左喇! 希望下個月PERIOD正正常常咁黎啦!
yeah yeah!! 我都星期六M到左,哇,血崩咁,從來未試過流量咁多,d排卵針真係谷到恆!
我M到左而家已經開始食緊避孕藥喇,等下一次月經可以計好timing三周後再黎,再籌備放胎。你醫生無比避孕藥你食咩?

首頁

尾頁

跳至