自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

SS0303 發表於 14-3-7 11:09
有冇諗過行開吓?
或去吓旅行?
我地結左婚唔係好耐,半年到,之前11月去左馬代honeymoon
而家短期內唔會去住(主要係我剛轉工無假)

我無左佢,可能生活仲過得輕鬆一點,佢係我心目中係個大細路(佢大我6年)
好多野都無計劃,無諗好長遠,當初唔係我幫佢計劃好迫佢儲錢
結婚所有支出無可能係我地2個自己搞掂,而家結左婚都唔見佢有咩改變(我意思係對於將來/生bb)
佢個人係果d諗到想做咩就做咩ge人,無咩諗後果

我可以話係佢全部(除左打機),因為佢好小朋友,屋企人佢一d都唔在乎(前post有講)
所以由拍拖開始佢都對我好好,所有時間都比哂我,可能而家一齊住,日日見
反而傾計時間仲小左,講到尾大家價值觀有d唔同

點解要一齊,佢拍拖時都唔係咁,到我發現大家方向唔一致時已經係準備緊結婚
籌備婚禮時大家意見好多唔合,亦嘈過無數次,最後我無勇氣悔婚就嫁左比佢
而家講真係有後悔....不過已經太遲

男爵府

引用:Quote:py0412+發表於+14-3-7+10:59+唔通咩

原帖由 joetreemo 於 14-03-07 發表
樓主, 你C6機癮咁深, 我係你, 我會為佢祈禱.
奉耶穌基督之名, 驅趕佢既機癮.

伯爵府

引用:其實如果你番外家住一排分開下得唔得?佢根

原帖由 beautymama2013 於 14-03-07 發表
其實如果你番外家住一排分開下得唔得?
佢根本當左你係第二個阿媽,咩都take care哂就哂佢,但你係佢老婆啊 ...
其實我唔想我爸媽,6299擔心我,一直以黎同c6既唔好野我都無同我爸媽講,所以唔想搬返娘家,我明白你意思,的確我認同唔俾大d教訓我c6,佢真係會原地踏步,唔會改,但唔代表我會一直忍佢,我一直俾機會佢,但暫時未見到佢知驚,我會再考慮下應該點做

伯爵府

引用:Quote:py0412+發表於+14-3-7+10:54+有咩辦

原帖由 queenieltt 於 14-03-07 發表
因為我曾經係沉迷打機既人 而我老公又係鐘意打機 所以我好明沈迷同被忽略兩種感覺
不過我老公就好d,我鬧 ...
明白,多謝你分享

伯爵府

引用:Quote:py0412+發表於+14-3-7+10:59+唔通咩

原帖由 joetreemo 於 14-03-07 發表
樓主, 你C6機癮咁深, 我係你, 我會為佢祈禱.
奉耶穌基督之名, 驅趕佢既機癮.
我之前係信基督既,我會一試,thanks

珍珠宮

畀面勳章

py0412 發表於 14-3-7 10:27
話說我琴日起身好唔舒服,喉嚨痛好咳
返到公司whatsapp c6,佢即時覆話好忙wo,晏d先同我傾
(其實我知道佢 ...
唔好煮飯, 佢問你點解唔煮, 你覆佢『好忙』, 但攞住手機起勢打. 以牙還牙!!!
見你一獲打你一獲

大宅

我C6都係成日機不理手,我會出聲話佢或者唔睬佢。
樓主都太好人啦,如果佢掛住打機唔食飯, 我會收晒碗唔俾佢食。

但樓主又唔好諗得太偏激覺得後悔同你C6結婚,你都有提到佢對你好好, 俾D時間佢可能佢會有改善呢!!

伯爵府

queenieltt 發表於 14-3-7 11:15
同埋樓主 沉迷打機有一個好重要既原因,就係現實覺得不快樂,所以要去虛擬世界搵快樂,你地平時生活係咪好 ...
都幾悶,日日都係返工,放工返屋企,壓力我唔知佢
因為佢係公司都算係管理層,工作上聽佢講幾開心
反而有壓力果個係我,不過同佢講佢都唔會明....

不過我覺得打機係佢唯一樂趣同寄託,所以暫時我都係勸佢

伯爵府

Sand8148 發表於 14-3-7 11:21
咁你6299唔話佢嘅咩, 一D都唔尊重老婆嘅人真係要唔要都罷
有,不過c6同6299關係好差,所以6299話佢,佢根本唔會聽入耳

Sand8148  唉...咁你真係要好好同佢傾吓, 同佢講你成日都咁會影響感情  發表於 14-3-7 11:37

伯爵府

lamyungyu 發表於 14-3-7 11:31
唔好煮飯, 佢問你點解唔煮, 你覆佢『好忙』, 但攞住手機起勢打. 以牙還牙!!! ...
呢個方法唔work,因為我同6299住,我又要帶飯
所以佢唔食,我地都要食,不過佢唔食都無所謂
佢一直都係打機緊要過食飯

lamyungyu  咁玩失蹤!! 得唔得?>  發表於 14-3-7 12:09

子爵府

樓主, 你以前信基督的,

試下將你的婚姻交托, 神必拯救你的婚姻.

py0412  嗯,我會試下...  發表於 14-3-7 11:45

伯爵府

POSM 發表於 14-3-7 11:31
我C6都係成日機不理手,我會出聲話佢或者唔睬佢。
樓主都太好人啦,如果佢掛住打機唔食飯, 我會收晒碗唔俾 ...
我有出聲話,亦試過唔彩佢,佢好1,2日,之後又係咁
其實我都想收碗唔比佢食,不過因為99負責洗碗,佢又好就c6
次次都話裝起去等佢得閒先食,所以我想收都唔得,我99好寵c6

係,c6對我其實都幾好,不過嫁比一個人都係想佢照顧下我
但而家半年了,我新工作做得唔開心,佢知道原因之後每次都係叫我唔好做LO...
遲職LO,但佢唔明白我係想佢開解下我,還有好多事我覺得佢都係唔願意改變下
例如:返娘家食飯(佢成日都話我迫佢返,佢根本唔想返)
又例如係適當時候做適當的事,好似我婆婆出殯叫佢唔好打機(呢點我希望我唔提佢,佢都識做)
一d我認為係常識,基本的事佢都做得唔好,令我身心好疲倦

Cutemom0808  你老公係一個自我中心既人  發表於 14-3-7 12:01

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:有咩辦法令c6唔再打機??

替你辛苦,嫁著個鍾意打機的老公

公爵府

py0412 發表於 14-3-7 11:44
我有出聲話,亦試過唔彩佢,佢好1,2日,之後又係咁
其實我都想收碗唔比佢食,不過因為99負責洗碗,佢又好就 ...

唉, 咁根本你就唔應該同佢結婚, 你真係要諗諗囉, 你離婚而家再搵過個都未遲
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

別墅

回覆:py0412 的帖子

問題係佢覺得無問題,反而佢覺得係你問題,人係無法被改變

禁止訪問

引用:話說我琴日起身好唔舒服,喉嚨痛好咳返到公

珍珠宮

shareholder 發表於 14-3-7 11:07
無得解決, 只能接受, 有好多野唔到你控制

點解要接受?愛打機多過愛老婆,一齊有乜意思

伯爵府

shareholder 發表於 14-3-7 11:53
唉, 咁根本你就唔應該同佢結婚, 你真係要諗諗囉, 你離婚而家再搵過個都未遲 ...
真係要行到呢一步....我個心都好亂...

伯爵府

zzziva 發表於 14-3-7 11:54
問題係佢覺得無問題,反而佢覺得係你問題,人係無法被改變
係,好多野都係我覺得有問題,佢唔覺得自己有問題
佢覺得我唔需要對6299好,因為我係同佢結婚而唔係同6299結婚
佢覺得我嫁左就唔使成日返娘家(1星期1次都叫成日),因為佢覺得嫁左就係屬於佢
佢覺得我病左,佢問候我都幫唔到我,因為佢唔係E生

好多野我都覺得佢諗法好另類,但我偏偏要接受,因為人係唔會咁容易改變

公爵府

py0412 發表於 14-3-7 11:59
真係要行到呢一步....我個心都好亂...
咁你一係一直忍落去, 期望佢有一日會改變, 但接受佢好大可能一世都係咁

一係就同佢離婚囉, 咁樣你都可以望返見你自己的將來, 記住, 你是無辦法改變別人的, 亦唔應該改變別人, 每個人都選擇自己的人生點樣行
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁
12345...9

尾頁

跳至