自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

Cutemom0808 發表於 14-3-7 11:58
點解要接受?愛打機多過愛老婆,一齊有乜意思
我都有咁GE諗法,點解佢唔覺得有問題就要我接受
一齊真係有咩意思....淨係日日見,日日訓埋一張床,但無交流,好似陌路人咁...

大宅

py0412 發表於 14-3-7 11:44
我有出聲話,亦試過唔彩佢,佢好1,2日,之後又係咁
其實我都想收碗唔比佢食,不過因為99負責洗碗,佢又好就 ...
唉~我C6有時都係咁。佢會同我返娘家食飯或者出席男家OR女家親友飯局, 但當一有時間,佢就會玩電話。唔一定係打機, 可能係上網又或者睇片、睇漫畫。我都好唔鍾意佢咁樣,因為我覺得好唔尊重人。鬧左佢都係咁,我每次都會話佢。不過情況都係差唔多。有時我會學佢,特別係同99,62食飯我都會好似佢咁玩電話,唔理其他人。如果佢話我,我會同佢講: 我學你之嘛, 乜你都覺得有問題咩?! 嘿!
不過自從阿女出左世之後情況係好左D,因為阿女好痴佢,搞到佢都時間玩電話。

伯爵府

shareholder 發表於 14-3-7 12:05
咁你一係一直忍落去, 期望佢有一日會改變, 但接受佢好大可能一世都係咁

一係就同佢離婚囉, 咁樣你都可以望 ...
你同C6關係係點??? 都係接受佢一世都係咁?
我信人會改變,不過睇下係咩事,以前佢係一個食煙又唔會儲錢GE人
而家都介左,每個月定期會儲錢,時間同決心可以證明一個人
不過打機係未可以放棄真係唔知, 人係可以選擇自己行GE路
C6決定同我一齊,就要改變,唔想GE分開都係一件好事,佢自己選擇

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:zzziva+發表於+14-3-7+11:54+問題係

原帖由 py0412 於 14-03-07 發表
係,好多野都係我覺得有問題,佢唔覺得自己有問題
佢覺得我唔需要對6299好,因為我係同佢結婚而唔係同6299 ...
樓主,睇過你之前d post,你老公真係好另類你老公雖然細個唔係同父母住,你老公有無了解過點解父母唔可以1齊住?就算點都好,佢依家都同父母住啦,仇人咩?愚孝係唔好,但唔孝順嘅囝囡就1定唔係好人,你老公咁對父母,對老婆都好極有限啦

現階段千萬唔好有bb,有左你仲煩!我突然諗起母親的抉擇個廣告,「個女仔係元旦日生b後對住大班記者提問,個𡃁仔老公竟不問不聞係門口打機」

公爵府

py0412 發表於 14-3-7 12:12
我信人會改變,不過睇下係咩事,以前佢係一個食煙又唔會儲錢GE人 ...
我c6個 case 無你個咁嚴重, 尚可以接受囉

py0412  明白  發表於 14-3-7 12:25
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

wasting his life

男爵府

py0412 發表於 14-3-7 11:02
無架,果時會打機,但唔會好似而家禁風狂,就算同佢出街,佢一樣機不離手,最重要係佢身邊同事,表哥都一齊 ...
我覺得唔可能令佢完全唔再打, 呢個期望唔合理亦唔人道,而家問題係太over, 連日常生活都影響埋,
我自己同老公都有打機, 有時都會一齊打埋某局先開飯,
因為而家d game好多限時活動, 多數都係晚飯時間打大概一個鍾,
miss左就唔會再有得打, 所以好多時會同朋友約埋一齊打。

但當然咁樣唔係代表咁大個人可以完全冇分寸,
如果你已經試過黑面, 或者開口鬧都冇改善情況,
會唔會試下用另外一個角度, 比如扮關心下佢玩乜,
每晚咩時間有特別活動, 會唔會中間有break可以食飯先之類,
男人好多時都受軟唔受硬, 一味黑面佢地唔會聽, 唯有用下軟功。

不過講開又講, 如果佢真係要打機, 就唔好去守夜喇,
做人起碼要尊重場合, 人人都咁傷心, 你係到打打殺殺大動作咁玩,
不如自己係屋企玩夠佢喇

伯爵府

POSM 發表於 14-3-7 12:12
唉~我C6有時都係咁。佢會同我返娘家食飯或者出席男家OR女家親友飯局, 但當一有時間,佢就會玩電話。唔一定 ...
我都係一樣,每次返娘家佢都係就食飯先到,而且係會一路食一路打
我媽份人無咩所謂,所以唔會話佢,但我每次都好勞氣,而家話佢都唔會聽
我唔想好似佢咁對6299/男人的人,因為就算我真係咁,C6都唔會覺得有問題
加上我覺得任何時候做GE野都要適可而止,所以食飯我係唔會拎個電話出黎

而家未有小朋友,C6好恨有個女,佢話個女出左世一定會做個好爸爸
不過另1樣野係佢淨係中意女,如果係仔,佢真係會唔理佢
而家未有佢都咁樣,重女輕男,有左係仔,我會覺得對佢唔住
所以佢唔改變佢觀念,我唔會同佢生小朋友住

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:shareholder+發表於+14-3-7+11:07+無

原帖由 Cutemom0808 於 14-03-07 發表
點解要接受?愛打機多過愛老婆,一齊有乜意思
真係睇到 o 咀, 咁都接受……

公爵府

py0412 發表於 14-3-7 10:27
話說我琴日起身好唔舒服,喉嚨痛好咳
返到公司whatsapp c6,佢即時覆話好忙wo,晏d先同我傾
(其實我知道佢 ...
其實佢一日唔醒覺,一日都唔會唔打!仲要係你越唔比佢打佢越想打!
所以你只要兩條路,一係就接受!一係就分開!

我老公都係一個勁打機既人!我開始時接受唔到!我會話佢!唔知係唔係壓力越大反抗力越大!佢打得越來越勁!最後我選擇接受!我有得佢打!

說真的如果打機對於你來講是無法接受的事,咁早日分開可能係好事!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

py0412 發表於 14-3-7 12:18
我都係一樣,每次返娘家佢都係就食飯先到,而且係會一路食一路打
我媽份人無咩所謂,所以唔會話佢,但我每 ...

咁你自己都要為自己打算, 佢一直係咁, 你一直都唔生仔, 你過35歲就高齡產婦, 你一直等, 都可能最後得個桔, 但如果離婚, 你仲有時間同另一個人組織家庭
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

伯爵府

細芝麻 發表於 14-3-7 12:13
樓主,睇過你之前d post,你老公真係好另類你老公雖然細個唔係同父母住,你老公有無了解過點解父 ...

佢點會唔知點解6299細個唔同佢一齊住呀,因為工作,又無人湊先至比左佢姑媽湊大
我覺得佢細個唔明,大個都應該要明白,雖然對6299未必對佢地係仇人
不過真係一點孝順之心都無,我對6299仲好過我C6對佢地(所以6299好中意我)

佢對佢父母唔好,間接覺得我都唔應該對佢父母好,更加唔明點解我對我爸媽好
係,佢係唔孝順,不過佢又唔係對我唔好,不過好多事上我唔可能認同佢(包括佢對6299態度)
我係未真係揀錯左.....

生小朋友暫時唔會,因為真係要解決好某D問題先,我明白生BB係一個責任

大宅

py0412 發表於 14-3-7 12:18
我媽份人無咩所謂,所以唔會話佢,但我每 ...
咁真係要諗清楚!!! 如果唔係樓主你就要湊多一個。其實仔、女都係自己既兒女。一樣都要愛鍚嘛~我C6 0個諗如果係仔既就可以同佢一齊打波、打機

男爵府

引用:Quote:原帖由+beautymama2013+於+14-03-07+

原帖由 py0412 於 14-03-07 發表
其實我唔想我爸媽,6299擔心我,一直以黎同c6既唔好野我都無同我爸媽講,所以唔想搬返娘家,我明白你意思, ...
其實我同你情況差唔多,c6又係打機打到痴哂線,我都成日話佢,又係一兩日就打回原形
我早兩日好平靜同佢講,我話我有諗過帶埋阿b番阿媽度住,冇我地喺度你鐘意打到死都得啦,我都唔想理啦,你最好揾定第二個女人坐我個位啊,不過應該都係好一排,你仲係咁嘅樣都冇人頂得你順啦
跟住佢就扮哂野話:冇人頂得我順架啦、得你頂得我順啊
其實我唔介意佢打機,因為係人都有自己興趣,但如果沉迷到咩都唔理我就會出聲,咁依家佢都叫佢好番少少
同埋我好少真係嘈得犀利,通常都係話/單打下佢,eg:不如我番工你湊仔啦,咁我放工又可以打機,唔洗番嚟理你,食完野就訓,唔會幫你湊仔,你病我都唔會理你架,你自己做哂d野,我就攤喺度訓話知你死啦
講完佢都知自己有幾衰架啦,唔洗嘈,男人同細路一樣,鬧就有無謂自尊心走出嚟,咁講就話到佢冇聲出又知衰,睇下幫唔幫到你啦

侯爵府

我老公都係, 但係我已經死左心, 冇理佢
其實個個都中晒毒, 唔係呢隻GAME就係個隻GAME
真係冇計

男爵府

引用:Quote:原帖由+py0412+於+14-03-07+發表其實

原帖由 beautymama2013 於 14-03-07 發表
其實我同你情況差唔多,c6又係打機打到痴哂線,我都成日話佢,又係一兩日就打回原形
我早兩日好平靜同佢講 ...
同埋你地冇仔女,真係揾日放假出去揾節目玩下,揾番拍拖嘅感覺,咁先長久
唔似我多左阿b,去街都要就佢唔去得遠

侯爵府

依家兩公婆都冇話題, 佢一開口就打機點點點

伯爵府

py0412 發表於 14-3-7 12:12
我信人會改變,不過睇下係咩事,以前佢係一個食煙又唔會儲錢GE人 ...

我覺得逼佢收機, 話佢提佢都無用, 要佢自己覺得有問題 / 唔好意思先會改到.

e.g. 佢話打埋機先出黎食飯, 就開佢房門, 全家都唔食, 佢出黎大家先開始食,
唔黑面唔鬧唔話佢做咩咁遲, 等佢無機會發圍, 下次又係咁, 你地就再等佢!

e.g. 你婆婆喪禮時, 如果佢又打機, 你唔好出聲話佢, 你地有無用殯儀agent ?
雖然有D 怪, 但可以行埋一邊叫 agent 出聲同佢講收機, 呢D 情況外人講一句, 可能好過你講十句!

唔知呢兩個方法work 唔work,
但佢一下子改好無可能, 或者試下逐樣KO 佢先~

加油呀!

伯爵府

Mikor 發表於 14-3-7 12:15
我覺得唔可能令佢完全唔再打, 呢個期望唔合理亦唔人道,而家問題係太over, 連日常生活都影響埋,
我自己同老 ...
佢果隻GAME真係有限時,不過我覺得個限時太長,講緊係下午1點-9點半
無可能果段時間咩唔做,我唔係想佢完全唔打機,正等如我都唔可以唔上BK
我明大家各自有自己興趣,我只係想佢明白可唔可以適當時候唔打呢
真係OVER得太緊要,多次影響我情緒,食飯果到等唔到佢,因為我仲同6299住
只可以我叫佢食,佢打完自己出黎食

其實我有時都會問下佢打緊咩,幾點開始打,佢又好開心答我
又成日有D咩抽都叫我抽,佢覺得我LUCKY D掛,不過軟硬我都試過

婆婆果到,佢都有心同我去GE,因為佢特登請左假,不過我多次同佢講到入到去唔可以打機架
如果你乖唔打,去完我就獎勵你(好似哄小朋友咁),咁佢都係話睇下到時點
因為明天下午1點-9點半要打國戰,我都想佢唔好去,不過佢唔會
因為佢知佢唔去, 我會嬲,我希望佢明白....

伯爵府

ume 發表於 14-3-7 12:22
其實佢一日唔醒覺,一日都唔會唔打!仲要係你越唔比佢打佢越想打!
所以你只要兩條路,一係就接受!一係就 ...
其實打機呢件事好似係導火線,我同佢之間仲有好多問題
如果佢係都堅持打到失去理智,唔太理我感受,我會選擇放棄
暫時我仲未因為打機同佢發生一場大爭執,而家我用緊懷柔GE方法對佢
始終我C6都係比較小朋友,太過硬佢唔會聽,不過過完聽日我會知道佢究竟仲尊唔尊重我

首頁
23456...9

尾頁

跳至