嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

29個月大囝囝今日睇左文詠基醫生,開頭只係諗住做小腸氣手術,但文醫生話囝囝包皮太窄,要做埋割包皮,依家我1516,係咪應該睇多個醫生呢?各位媽媽有冇類似經驗呀?有冇醫生可推介下呀?

大宅

回覆:Ricey107 的帖子

有小腸氣為何不去急症室呢,小朋友始終小心d,我朋友個仔兩歲幾去左急症室之後,就排期,很好彩好快就比到期,去威爾斯,仲係做埋微創,節省不少!

大宅

回覆:choicheukyin 的帖子

因為就係去過政府醫院,但醫生當時竟然診斷唔到,我地又信政府,後來覺得唔妥,我地先去私家,前後令我地遲左成年先知小朋友有咁既情況……再等政府排期都唔知排到幾時……作為媽媽我自己都好自責,點解當時唔睇私家呢?

大宅

如果有疑慮,不如問多個醫生意見,楊重光教授都係位好好既兒科外科醫生

別墅

回覆:小朋友割包皮同小腸氣手術,邊位醫生好呀?

可以搵葉錦輝醫生

大宅

回覆:朱地 的帖子

唔該哂呀,楊教授太貴了,實在afford唔起,決定睇埋葉錦輝醫生拎advice

別墅

葉醫生好好!

複式洋房

葉錦輝好好, 收費兩萬幾,仁安做,可以claim保險

大宅

Ricey107 發表於 14-3-7 17:15
29個月大囝囝今日睇左文詠基醫生,開頭只係諗住做小腸氣手術,但文醫生話囝囝包皮太窄,要做埋割包皮,依家我15 ...

請問點様發見BB有小腸氣架? 會了解多D留意下自己個BB, thx

子爵府

顧國偉都ok

大宅

回覆:TY-mama 的帖子

其實係見到仔仔陰囊有一邊時大時細,大既時候成個波仔咁架

大宅

Ricey107 發表於 14-3-16 14:07

thx for your sharing

大宅

我仔係一個月大時發現有小腸氣,係政府排期到六個月大有得做,係微創,好快好返

男爵府

引用:其實係見到仔仔陰囊有一邊時大時細,大既時

原帖由 Ricey107 於 14-03-16 發表
咁明顯政府都診斷唔到?

大宅

回覆:cvpigpig 的帖子

因為佢時大時細,每次去政府或健康院同姑娘醫生講時,我個仔都係正常,但有經驗既醫生憑呢點已經會知咩事,可惜我遇到既唔夠經驗,我只可以話唔好太信政府,有事就搵多個私家醫生問下

大宅

引用:因為佢時大時細,每次去政府或健康院同姑娘

原帖由 Ricey107 於 14-03-18 發表
因為佢時大時細,每次去政府或健康院同姑娘醫生講時,我個仔都係正常,但有經驗既醫生憑呢點已經會知咩事,可惜 ...
我小朋友10個月時發現有小腸氣,搵楊教授做微創手術,住咗一晚,埋單6萬,之後覆診楊教授話小朋友有包皮過短同過窄,要再做包皮重整手術,果時我嬲到爆,點解之前做小腸氣手術前冇留意呢個問題?估計手術費連住院要再俾多9-10萬,之後我就轉咗睇文詠基,答案差唔多,但手術費連住院6萬。因我心有不甘,所以我再去睇多一個醫生,但唔再睇兒科外科,反而睇兒科專科,我去咗一個好出名嘅兒科度睇,佢一睇就話乜都唔洗做,3歲前嘅小朋友個啫啫未發育,佢暫時睇唔到我個小朋友有包皮過窄過短問題,小朋友到5-6歲仲有問題先需要正視,所以我而家乜都冇做!同時我亦去咗健康院睇過醫生,得出嘅答案同個兒科專科講嘅差唔多,仲話外科醫生想做成單生意,所以咁講!
我分享我嘅故事,係想同大家講,做決定時,要睇多幾個醫生(除睇兒科外科之外,亦可睇兒科專科),可能有唔同答案!
(我而家個小朋友14個月)

Kitcwy  完全同意係唔駛割!  發表於 14-9-14 22:18

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我都係呀!阿囝k1時小便痛之後睇家庭醫生又話佢過長叫佢割,我地無理。到最近k3又再小便痛去睇同一個醫生又叫割,阿囝本身包住未反到個頭出來,不過暫時見阿囝又唔係發得密,而且老公同舅父都話佢地細個都係咁反唔到,要大大下發育先反到嫁!
我都諗緊同唔同阿囝睇多個專科問下先,我見有bk媽話割左仲衰話未割,有d又話割多左到發育一扯起就痛,咁就慘啦

複式洋房

Dr Peter Yip did both on my son at the same time. Discharged in the same evening. Cost around $70K

大宅

回覆:alhkwok 的帖子

我都有類似既經歷呀!睇文醫生話要做小腸氣加割包皮,要九萬度,我老公同另一個朋友話細佬仔實係咁,大d再決定,但我又心大心細想搵多個醫生問,就搵左葉醫生,佢好好人,唔係想做成單生意就咩都講既醫生,佢就話小腸氣就要搞左先,包皮可再等大d先決定!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至