跳至

首頁
12345...27

尾頁

別墅

大家準備好未呀?
岩岩返學校攞完校服, 但唔記得要整濕大毛巾定細毛巾呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

整濕大果條呀!!

氣死我... 我頭先一機衫洗亞仔既校服, 洗完 D SOCKS, 內衣 及 運動衫 被 唔知係外套 定係 運動褲搞到藍藍地

我即時已經用漂白水漂返 D SOCKS 及 內衣, 係運動衫唔敢漂, 怕衫領 或 RAINBOW 織花漂到甩色

我真係好唔開心, 因為亞仔都未返學, D 衫就藍藍地 :-( :-( :-(

原文章由 daydaytse 於 07-8-5 16:04 發表
大家準備好未呀?
岩岩返學校攞完校服, 但唔記得要整濕大毛巾定細毛巾呀?

[ 本文章最後由 szeszes 於 07-8-6 00:23 編輯 ]

民房

各位靚媽咪
  你地好呀.我仔仔二歲啦,想請教下你地,迦南k1,每月加埋所有什費,半日全數幾錢呀.難吾難考?
通常要幾時開始0羅報名表?

多謝解答...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我地小朋友只係讀緊 N1 乍, N1 就 HK$1,800/月, 雜費就 HK$900/半個學期

K1, 佢地有學券支助既, 所以唔會太貴, 幾 $ 我就唔 SURE.

N1好易考, K1唔知

其實你可以網上遞交申請表, 之後會約你 INTERVIEW 時間

學校 WEBSITE http://www.cannan.edu.hk/

原文章由 四維妹 於 07-8-6 19:44 發表
各位靚媽咪
  你地好呀.我仔仔二歲啦,想請教下你地,迦南k1,每月加埋所有什費,半日全數幾錢呀.難吾難考?
通常要幾時開始0羅報名表?

多謝解答...

[ 本文章最後由 szeszes 於 07-8-6 20:47 編輯 ]

複式洋房

我都係今日返N1嫁,我1045時段,黃組,你地呢??

別墅

hi 各位媽咪, 我個女都係讀小西灣迦南n1, 不過就出年1月先開學, 預早同你地打聲招呼先, 我個女讀藍組.

水晶宮

我仔仔都係1045時段, 黃組, 唔知係唔係同我仔仔一組呢? 因為而家分開左2個課室上

同我仔仔果班, 就有一個成日喊同不停打 mami 既小朋友

我仔仔叫 "南南", 已經知道係同 daydaytse 仔仔同一個課室上課的 (heheheee, 最記得係食餅餅最快既一個), 而我仔仔就係食餅最慢, 同埋最抗拒唔去 VV 既一個.

原文章由 大宮松鼠 於 07-8-6 23:51 發表
我都係今日返N1嫁,我1045時段,黃組,你地呢??

複式洋房

原文章由 szeszes 於 07-8-7 21:01 發表
我仔仔都係1045時段, 黃組, 唔知係唔係同我仔仔一組呢? 因為而家分開左2個課室上

同我仔仔果班, 就有一個成日喊同不停打 mami 既小朋友

我仔仔叫 "南南", 已經知道係同 daydaytse 仔仔同一個課室上課的 ( ...

我yellow -5號課室呀!
:-P :-P

[ 本文章最後由 大宮松鼠 於 07-8-8 23:13 編輯 ]

別墅

Hi~~~
咁多位媽媽你地好呀!
南南媽, 你係咪第一日同南南返學果個呀?
浚浚真係失禮人喇, 係咁食餅餅, 南南唔肯VV咩? 不過浚浚都係今日先成功0係學校VV咋, 可能果個時段咁岩南南未急啦.
大宮松鼠, 你囡囡叫咩名呀? 我唔記得係幾號課室呀, 不過我地個班房得一個女仔咋, 佢剪短左頭髮架, 同你張相又唔係好似樣, 所以我都唔肯定呀.

唉~~~ 聽日佢地要自己返學喇, 我好擔心呀, 浚浚係勁痴身架, 聽日一定喊C佢囉! 好心痛呀~~~~

水晶宮

daydaytse:
係呀!! 我就係第1日帶南南返學既肥mami, 而第2日帶南南返學果個係褓姆, 第3日果個係褓姆囡囡........ heheheee, 係褓姆專登安排每天都由不同人帶佢返學既, 目的都係想南南將佢既痴身程度續日減退, 等佢明天就唔洗咁辛苦. (其實, 南南之前返 PLAYGROUP 時, 係完全唔痴身, 仲成日自己一個人去第2個課室玩既, 唔知點解到真正返學時, 佢就變得咁痴身, 可能係新環境吧!!!)

唉!! 南南既自理能力係勁差, 因為平時褓姆太過幫佢, 就連食餅餅都怕整 DIRTY 只手, 用杯飲水就仲差. 都係這些原因, 所以就要南南讀 N1 學習一下 D 自理能力及說話, 唔洗成日在家做少爺仔, 又工人姐姐, 又褓姆幫晒佢手.

而VV呢方面, 係唔關南南急唔急既關係, 只係佢一向都抗拒除褲, 細細個時, 有其他人在家, 都唔比人除佢條褲換片既, 只會比我, 南南爸及褓姆幫佢換乍, VV呢方面真係好難搞, 因為褓姆都由佢歲半大開始 TRAIN 佢, 佢都係一直好抗拒, 同埋令願唔 VV, 一直忍住唔去. 但係我知道南南生理上係可以介片, 不過就係過唔到心理既關口. (點解知道??? 因為南南滿月後, 晚上塊片係唔會濕既, 同埋佢可以忍住唔 VV, 忍足2-3小時都得)

係呀!! 明天一定喊C, 之後星期五就一定唔願返學, 在學校門口就喊定, 之後, 星期一仲利害, 因為放左2天假關係. (褓姆一定心痛C了)

複式洋房

原文章由 daydaytse 於 07-8-8 15:53 發表
Hi~~~
咁多位媽媽你地好呀!
南南媽, 你係咪第一日同南南返學果個呀?
浚浚真係失禮人喇, 係咁食餅餅, 南南唔肯VV咩? 不過浚浚都係今日先成功0係學校VV咋, 可能果個時段咁岩南南未急啦.
大宮松鼠, 你囡囡叫咩 ...

hi!我冧你暫時同我分開咗班。因為我係長頭髮同埋有馬尾榢。
另外我呢班大約有8個女子。不過下個月3號我地就同返埋一班嗱!

別墅

好在今日打風, 佢地可以免疫, 唔洗返學喇, 不過聽日就.............
南南媽, 點解會咁多人揍南南既? 又工人姐姐, 又褓姆, 不過你個褓姆聽落都好細心, 同好有經驗喎, 本地人揍真係唔同D, 我而家都煩緊工人問題呀, 舊果個走左, 新黎依個On居居, 都唔可以放心交浚浚比佢.
練習佢地自理, 我地真係要好忍得, 唔怕dirty先得, 浚浚自己食飯都係食到天一半地一半, 用杯飲野又飲到成身濕晒, 好彩有姐姐, 唔洗我做清潔咋!
南南又會怕除褲既, 佢怕醜呀? 哈哈~~~ 咁佢自己0係屋企肯唔肯VV呀? 南南有無D大佢少少既唐亞哥, 表哥果D架, 你帶佢睇吓哥哥去VV, 比佢學吓, 可能會好D架, 浚浚都係咁, 睇完唐亞哥VV後, 就次次去VV都自己話"學XX哥哥痾尿", 都多數痾得到架!

大宮松鼠, 咁你囡囡即係0係我地隔離班房喇, 第時都係同班同事喇, 你有無返工架? 你囡囡痴唔痴身架?

大宅

想請教各位有經驗媽咪,我個女宜家9個月多d, 都想比佢讀迦南既n1, 唔知幾時要入form同佢地會考d咩咖.

原文章由 daydaytse 於 07-8-9 10:25 發表
好在今日打風, 佢地可以免疫, 唔洗返學喇, 不過聽日就.............
南南媽, 點解會咁多人揍南南既? 又工人姐姐, 又褓姆, 不過你個褓姆聽落都好細心, 同好有經驗喎, 本地人揍真係唔同D, 我而家都煩緊工人問 ...
..

水晶宮

你可以試下在出年年頭入 FORM 啦!! 其實, 佢有網上遞交報名表既.... 之後, 會約你帶 BB 去 INTERVIEW

我仔仔 INTERVIEW 時 (2歲大), 因為我好遲先決定要仔仔返 N1, 只係觀察下仔仔既小肌肉活動, 即係砌積木, 同埋入形狀盒等等

N1 係唔會考小朋友會話對答既.

水晶宮

係呀!! 好彩打風乍, 咁就可以推多一天, 好似會對佢地好些, 因為明天是星期五, 返完學就放2天假, 可以比佢地開心下啦!!!

點解南南有咁多人照顧

其實工人姐姐係褓姆請既, 只係幫褓姆手做下家務, 而南南係唔比工人姐姐點佢既. 係呀!! 褓姆真係好有湊仔經驗既, 同埋好有心機及愛心, 最重要係.... 褓姆真係會教規矩, 同埋教佢好多野 (如數字, 英文字母...等等, 連點名時, 南南會舉手都係褓姆教佢)

由於我本身平日對南南既時間唔多, 放左工後, 晚上7時才接他回家, 最遲11時就一定要南南上床訓覺, 所以只有4個小時, 教唔到佢太多野, 多數陪佢睇下 DISNEY WORLD FAMILY 既 VCD, 同埋玩下玩具咁.

老實講, 因為我,老公及老爺都係日間要返工既人, 平日屋企唔會有大人在家, 所以唔放心南南日間時份只同工人姐姐一齊, 所以先令願搵本地褓姆湊南南. 如果, 有請工人當然會舒服些既, 起碼就唔洗做家務, 不過又怕工人 ON 居居, 搞唔點..... 而有褓姆就可以幫下手教下南南規矩, 讀書, 做功課...等等, 我就無咁辛苦.

其實, 南南唔肯自己食野及用杯飲水, 唔係我地怕 DIRTY, 要搞清潔, 而係南南自己本身怕 DIRTY.

南南既性格比較自我, 佢唔肯做既野, 就好難搞..... 南南一向都唔願意除褲 VV, 連咁有經驗既褓姆在1年前就開始幫佢介片, 一直都唔成功.

別墅

今日我叫左婆婆同浚浚返學呀, 都比我想像中順利, 老師話浚浚無喊呀, 不過而家好大雨, 佢地仲0係學校走唔到呀!

你地小朋友點呀?

水晶宮

今日由褓姆帶佢返學, 褓姆匯報.... 南南一入門口, 見褓姆唔係一齊入去, 就已經喊定, 老師拖佢手, 佢都唔比老師拖, 之後老師就抱佢入課室, 而褓姆在學校出面都聽到南南把聲, 因為南南一向都好少喊, 不過喊親都好大聲...... 而老師匯報話, 南南喊左一陣, 之後就唔出聲, 又唔睬老師, 又唔玩玩具, 老師叫左好耐.....最後先肯玩下玩具乍.

而南南放學時, 褓姆見到佢眼腫腫, 不過南南一見到褓姆就立即笑笑口, 同埋爹左褓姆一陣, 之後褓姆同南南講: 唔洗驚, 亞姨咪來接你放學返屋企, 係唔係? 但係南南不停拍心口話驚驚.

我諗南南唔係喊左好耐, 因為唔覺佢把聲有沙...... 因為次次南南喊得耐, 就會聲沙, 所以有時夜晚回家, 喊過..... 褓姆一聽南南把聲就知.

其他小朋友又如何呢?

[ 本文章最後由 szeszes 於 07-8-10 21:35 編輯 ]

複式洋房

原文章由 daydaytse 於 07-8-9 10:25 發表
南南媽, 點解會咁多人揍南南既? 又工人姐姐, 又褓姆, 不過你個褓姆聽落都好細心, 同好有經驗喎, 本地人揍真係唔同D, 我而家都煩緊工人問 ...

hi!我因為要返工,所以返學呢果工程由麻麻或爺爺負責。聽佢呀麻講今曰一d問題都無。返到學校門口就自己跟老師入咗班房,bye-bye都無講?可能佢以為呀麻仲係後面跟佢入班房。聽老師講玩咗一陣就開始揾呀麻,但係叫咗幾聲又無再揾繼續玩。最後去到放學都無問題,所以老師都叫贊吓佢。
但係佢唔知明天放假仲以為要返學,我拍佢『lau計』要返學就........:-( :-(

別墅

hi?-( ?-( ?-( 各位mami好呀!
我想我仔仔應該同大宮松鼠個女女一班la....我仔仔應該係最細粒最un果個law 今日麻麻帶仔仔返學,帶入班房時聽到szeszes你仔仔個班哭得好勁唔知就係咪南南呢 亞仔今日都無哭,但老師話佢唔食茶點同唔W,但都算OK la:-P 返ok我問佢玩mug佢就成日話玩車車,唔知係咪去左個活動室玩呢?請問你地有無買圍裙呀...重未有貨wor?

複式洋房

原文章由 bb1000 於 07-8-10 23:57 發表
hi?-( ?-( ?-( 各位mami好呀!
我想我仔仔應該同大宮松鼠個女女一班la....我仔仔應該係最細粒最un果個law 今日麻麻帶仔仔返學,帶入班房時聽到szeszes你仔仔個班哭得好勁唔知就係咪南南呢 亞仔今 ...

買咗2條,同一對黑鞋,不過未有貨。:tongue: :tongue:
仲有我個女應該係最高果個女仔。

[ 本文章最後由 大宮松鼠 於 07-8-11 00:07 編輯 ]

首頁
12345...27

尾頁

跳至