基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

每次的起心肝睇,唔夠幾頁就把持唔住...
從來唔中意睇書,要睇聖經就更加艱難,總係覺得悶,睇唔入腦,睇睇0下就雲遊太虛,唔知自己睇0左0的乜...
就算睇之前為此事祈禱,都係無幫助...點算...
唔明點解人地睇聖經睇到咁感動,咁有得著,我就完全投入唔到...0矣...

蝴蝶皇后  夠喇,yy,何必要影響其他人呢  發表於 14-3-9 20:47
yy-Fung  基督徒係咁架!?呵呵  發表於 14-3-9 17:53
christinetin  死開啦你:pppp:  發表於 14-3-9 12:16
yy-Fung  好多人係咁,不必自責  發表於 14-3-9 10:48

珊瑚宮

引用:+本帖最後由+大食媽咪+於+14-3-9+08:23+編

原帖由 大食媽咪 於 14-03-09 發表

無次的起心肝睇,唔夠幾頁就把持唔住...
你可以睇荒漠甘泉 無限定你某個時間睇晒聖經既

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

別墅

你可以聽聖經。另外,你正看那一卷?如一開始看創世記會很悶的。
可看新約或詩篇,每日1章。初讀可快速地看一次,讀不明也沒關係,
初讀不明是正常的,只要你有返教會和小組查經,你慢慢會明白多D。
記住,聖經是一生重覆再重覆看的書,每次重看也有不同的體驗,
聖經是一個寶藏,你用一個掘寶藏的心態去看,相信你會得著聖經中
的珍寶!
「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

大宅

引用:+本帖最後由+大食媽咪+於+14-3-9+08:23+編

無次的起心肝睇,唔夠幾頁就把持唔住...
我自己又係睇唔入腦,之後聽「粵語聖經」就好好多了,一齊加油

公爵府

回覆:睇聖經好辛苦...

先睇新約,再睇舊約

大宅

最近又的起心肝,睇紧路加福音,每日睇一章。點知bookmark跌咗出黎,我竟然可以一啲印象都無,完全唔记得自己睇到去邊。。。真令人氣餒

carolyn_le03    發表於 14-4-21 14:53

公爵府

引用:最近又的起心肝,睇紧路加福音,每日睇一章

最近又的起心肝,睇紧路加福音,每日睇一章。點知bookmark跌咗出黎,我竟然可以一啲印象都無,完全唔记得自 ...
路加福音有關耶穌小時候的事係根據聖母講述寫成,呢幾篇入面充滿住愛,文筆亦比較溫柔,睇得好舒服

珊瑚宮

引用:最近又的起心肝,睇紧路加福音,每日睇一章

最近又的起心肝,睇紧路加福音,每日睇一章。點知bookmark跌咗出黎,我竟然可以一啲印象都無,完全唔记得自 ...
我都未睇晒 慢慢隨步漸進

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

男爵府

回覆:大食媽咪 的帖子

我之前好似睇唔明。後來買了新約的和合本。有標題,睇得容易很多

侯爵府

每次睇一章太多, 你一個個"故事"去睇容易D

例如: 耶穌平靜風浪....

另外, 參加查經班, 團契, 祟拜, 都有助你理解經文
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

四福音之前都無好認真咁去睇過,但係以前學校有聖經堂,有好多耶穌既事跡其實都聽過,所以睇返其實好多故事都好熟悉,一日睇一章都既OK。只係發覺原來睇完真係可以完全無印象睇0左乜,換句話,即係完全無感動無得著,令人好心灰意冷...
其實我真係有努力過架,但真係唔入腦

子爵府

大食媽咪 發表於 14-3-10 05:47
四福音之前都無好認真咁去睇過,但係以前學校有聖經堂,有好多耶穌既事跡其實都聽過,所以睇返其實好多故事都 ...
試下睇一小段, 然後默想. 想像下當時的情況. 說話的語氣, 說話的動機.

聖經內容咁豐富, 我唔會逼自己記得晒架喎, 我覺得有噂印象就可以,
因為我覺得人生是應該時時睇聖經, 每當你境況唔同, 同一段經文的得著都不一樣.
點解一本聖經比人睇左二千年都仲未睇厭就咁解.

正如其他jm話齋, 當你睇下荒漠甘泉, 當你聽下道時, 啲內容就會浮上黎.
到時, 你就會對某啲經文有得著.

另外, 就耶穌的事蹟, 因為四福音書都有記載, 但內容就唔係完全一樣, 有啲會詳細啲, 有啲會寫得多啲, 會唔會令你mix up左?????

大食媽咪  會架,都好confuse 0下架  發表於 14-3-10 10:24

侯爵府

回覆 大食媽咪 的帖子

你們祈求,就給你們;尋找,就尋見;叩門,就給你們開門。(太7:7)

讀聖經是神向你說話, 天父會悅納你追求的心, 也答應了你, 扣門就給你開門
所以你不防祈求神給你亮光
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

多謝大家鼓勵,我會嘗試繼續努力架啦

伯爵府

BK Milk勳章

如果就咁跟住一篇一篇睇,其實有時都會覺得有D困難。

而家我係讀經配合靈修書,我本靈修書是由新約第一章開始,
每日睇一章,係入面會有一個金句,然後睇本書的文章,
再默想一下同自己有咩關係,有咩學習,咁樣慢慢操練,就會比較深刻。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大食媽咪 發表於 14-3-9 08:22
每次的起心肝睇,唔夠幾頁就把持唔住...
從來唔中意睇書,要睇聖經就更加艱難,總係覺得悶,睇唔入腦,睇睇0下就 ...
係上星期教會的家長教的. 我今早試過好有感動, 感覺同以前睇聖經好唔一樣.

先帶住愛主的心祈禱, 求主讓你更認識祂, 好想親近主, 好想主跟你講說話

再睇一章或者幾節. 要了解同明白. 再慢慢細饞.
唔洗睇好多, 睇得多睇得快唔代表入腦. 反而慢慢饞會更易明白同有感動.

我今日帶住呢份心再睇約翰福音就好唔同啦. 呢篇福音書我之前都睇過,
但係係速讀(一次睇2章) 感覺唔深. 但今日帶住愛主的心睇再加以上禱告, 睇2節已好有感動.

希望對你有幫助, 祝福您!!

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:大食媽咪+發表於+14-3-9+08:22+每次

原帖由 企鵝BABY 於 14-03-10 發表
係上星期教會的家長教的. 我今早試過好有感動, 感覺同以前睇聖經好唔一樣.
忘記講,再好預備一本薄仔,寫低有感動的地方,加深印象

別墅

粵語聖經,真係好正,我開始咗個幾星期,聽咗馬太福音至廿四章,求主保守我要堅持下去

首頁

尾頁

跳至