自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

原本只想解答jm 但諗下應該開post 希望各位睇完 了解清楚保良局

(我講既係cwb銅鑼灣嗰間保x局 而馬x我亦係我11歲既時候入住 馬x比較好一啲 個是非多 小圈子 精神虐待多啲 我令某些jm誤會左 好對唔住 我講件事係發生係保x局 唔好意思 我澄清返)
兒童之家同保x局一樣 有父母一樣可以入住 父母亦可探望!本人係保x局出身 亦住過兒童之家 (TKO景林邨嗰間 馬x紀念之家) 我好清楚保x局入面 爭鬥仲激烈過後宮 有父母有家長既小朋友 有事會投訴 呢啲人可正常生活 因為啲姑娘唔想寫報告 所以會對呢啲人比較好 少惹麻煩!至於冇父母既 比人蝦 屈偷野 用校服既紅色膠皮帶打腳 飲厠所水 屎 尿…

係我5歲半入到去 發生第一件可笑既事係 屈我整爛小朋友A既大褸 !當日我親眼見住A自己用剪刀剪左粒扭落黎 直到距屋企人探距 問點解會爛 我唔知點解距會話係我 我當然否認 但人地家長要追究 啲姑娘就一口咬定係我!我否認 然後成個星期 啲姑娘安排我反省 食飯要分開食 冇自由時間 冇得玩玩具 姐係杯葛 又一直問係咪我做 叫我認 最後我屈服 認左!! 可笑既係距地叫我交返把剪刀出黎 我估距地要向高層交代 要有證物 但唔係我做既 試問我係邊到穩把剪刀出黎?我衫都唔多件啦 邊有剪刀??認又死唔認又死

我冇家長撐腰 冇人幫我評理 受杯葛 虐待!呢啲地方唔係人住!比人扔落樓梯 命大冇事 但個嘴腫左!學校向保良局投訴 但件事不了了之 連醫生都冇同我去睇!食飯永遠比人加料 唔係厠所水就尿 一係就好食既菜 例如炸龍蝦丸 永遠冇我份!永遠分哂比其他人 每日既打罵已經令我習以為常

九歲嗰年半夜比人非禮 成班男仔同我係舍監室到比人訓話 直到1點 班男仔上返去訓 而我就留係舍監室罰企 點解比人非禮既係我 但冇得訓既都係我?因為冇人同我主持公道? 件事搞到舍監半夜都要寫報告 所以我錯 要罰我都冇得訓?? 件事係好嚴重 最後終於請到我老豆大駕光臨 但距都唔想煩 所以冇報警 冇處理 亦冇人同我講過一句對唔住!! 只有比人問候我媽媽 !!

其餘既我冇心機再講 我坨住個bb 怕情緒病發作 又諗埋一邊想自殺 我只想大家清楚 我由細個已經學識生存 見人講人話 見鬼講鬼話 刷人鞋討人歡心 受到任何屈辱都忍 只求自保 因為如果我投訴亦都只會係我錯

我成日講笑話呢個地方鍛煉出一個咁堅強既我 咁成熟既我 但各位 你地會想有小朋友幾歲人仔已經爭鬥嗎? 有人撐腰既就蝦蝦霸霸?就算唔蝦人 見到唔公平既事都唔出聲 免得比人杯葛?小朋友係應該咁樣既?請各位勸諭身邊既人 唔好放小朋友去呢啲地方 有啲傷痕 係個心到就一世 到今時今日我即將為人父母我個心仍未痊癒 如果唔係我老公同我隻貓 我一早死左 !!

mintra  向你送上無限祝福!你同將要出生的BB和老公永遠生活愉快!  發表於 14-3-11 14:31
fuhk  細時唔開心嘅事當歷險故事好喇,而家你有自己嘅家,仲有自己嘅bb, 記得要開心過以後每一天呀!  發表於 14-3-10 23:36
Tuscany  @ceomum,樓主話馬x紀念之家係兒童之家辦㗎!  發表於 14-3-10 21:58
ceomum  馬X紀念之家...唔係...保良局辦架....你咪亂講...  發表於 14-3-10 21:27
GKB  加油啊樓主祝福你們一家幸福快樂~  發表於 14-3-10 20:56
lazyfish  加油  發表於 14-3-10 19:23
janet  你要加油呀!幸福已經出現左喇!  發表於 14-3-10 19:13
xjpx  加油,祝福你和小朋友,會更好的  發表於 14-3-10 18:30
meow_day  樓主加油!!祝福你幸福快樂!!  發表於 14-3-10 16:38
davywm  加油  發表於 14-3-10 16:25
sam_ying  加油呀!!!  發表於 14-3-10 16:24
企鵝BABY  樓主, 加油!過去的已成過去. 願你從此得最大的福.永遠快樂.  發表於 14-3-10 14:52
wcpcelia  好好加油  發表於 14-3-10 13:47
ricohui  加油, 願你幸福.  發表於 14-3-10 13:31
kayan37  樓主,你好勇敢呀,祝你們一家永遠幸福,忘記以前唔開心既事!  發表於 14-3-10 13:27

子爵府

引用:原本只想解答jm+但諗下應該開post+希望各位

原帖由 jolin1112 於 14-03-10 發表
原本只想解答jm 但諗下應該開post 希望各位睇完 了解清楚保良局

兒童之家同保良局一樣 有父母一樣可以入住 ...
樓主加油

我仲成日唸住捐錢俾保良局,因為成日助養外國嘅小朋友,點解唔幫番自己人?但聽完你咁講,我驚d錢都係落响唔應該嘅人手上!

神呀,請允許bb黎到我身旁!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 jolin1112 於 14-03-10 發表

兒童之家同保良局一樣 有父母一樣可以入住 ...
傻豬,你既人生先苦後甜,咁辛苦你都捱過左,宜家鍾意點都得,做咩要自殺喎?生完bb 要同老公番去搵番當年d 人黎鬧添呀!

YANFAMILY  中学都會有這些事情發生,我仲惨,有机会分享。  發表於 14-3-11 15:06

男爵府

好慘

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

原來咁黑暗???

祝福你同BB! 以前嘅野唔好諗咁多, 小心身體, 開開心心等BB出世, 做個幸福少奶奶!

別墅

回覆 jolin1112 的帖子

Take care Jolin.

男爵府

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

好黑暗

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:jolin1112 的帖子

原來妳個童年係噤慘不過5緊要,先苦後甜!以後嘅日子一定會更美好!

子爵府

回覆:見有人問保良局 爆啲野出黎

好驚,香港地都咁黑暗?
祝福樓主同BB

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

估唔到會咁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有人撐腰既就蝦蝦霸霸 , 呢個就係現實 , 唔止保良局 , 整個社會都係...........

fra924wong  agree  發表於 14-3-15 12:41
kkboo  agree  發表於 14-3-10 20:57
moyan  agree  發表於 14-3-10 18:21
KarenC  Agree!  發表於 14-3-10 12:43

大宅

保重啊..希望你既過去令你更懂得愛惜身邊一切

男爵府

BK Milk勳章

樓主加油!

你宜家陀住BB要保重, 有老公有BB仲有貓貓, 你會一直幸福下去的!

我在保威局助養左個小朋友, 希望盡快上左堂可以去探佢~

大宅

BK Milk勳章

加油

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:見有人問保良局 爆啲野出黎

保重呀!
真係好黑暗
我好唔明點解有人會話送bb去保良局都唔好落左佢,生完出黎送去呢d地方簡直係送佢去受苦

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果真係咁,希望有更多人企出黎講返,正視件事!

樓主,你要加油,活得比以前更好!

wyn726  Agree  發表於 14-3-10 23:26
偷懶喵星人    發表於 14-3-10 16:51
iriswook  同意  發表於 14-3-10 13:23

首頁
12345...16

尾頁

跳至