跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

有無人巳經知道係仔定女呢?可否分享下~~ 同埋係幾多wk知道?

我上星期12wk 去私家度check... 阿b趴左o係度... 全程都係... 照唔到.... 我有3個朋友都係12wk知道係仔定女.... 我聽日去政府度做第一次產檢... 唔知會唔會check到呢?好緊張...

大宅

我12weeks照..係2d..好唔清楚果個位,c+果邊話想知就16weeks再照..
但係我而家15weeks到...聽日睇東區第一次產檢正式見醫生..
都唔知有冇得照~
我都好緊張..hahaha..
因為想照完先去買下bb衫~
而家忍住唔敢買衫住......

子爵府

好媽媽勳章

昨天去廣華做第一次產檢
佢地話只會度 bb 個 size
唔會幫我地睇男定女
我照果時係個護士幫我照架
照完先再去見醫生

如果醫院幫你照左
記得返黎報告報告~

我上次去 c+ 果時都係睇唔到呀,亞 b 唔肯俾醫生睇,對腳夾住...好衰架~

伯爵府

醒目開學勳章

私家醫生話16wks先知, 但13wks做檢查時, 醫生知係仔, 不過仍然有變數, 因為呀b太細,可能睇錯, 所以下次檢查先confirm.

子爵府

好媽媽勳章

都係o既,到左 16wk d 野就會清楚好多架喇。未到 16 wk 個準確度只係 70-80%,不過幾次發夢都係 bb 女黎,唔知係咪真呢~

原文章由 MK2006 於 07-8-8 10:56 發表
私家醫生話16wks先知, 但13wks做檢查時, 醫生知係仔, 不過仍然有變數, 因為呀b太細,可能睇錯, 所以下次檢查先confirm.

複式洋房

我week12响醫院做唐示檢查時, 醫生話有80-90%係仔, 我和老公都响個monitor度見到有舊反轉左嘅磨菇, 不過當時總係唔相信可以咁快知道性別, 所以有d質疑. 而醫生就好cool地講多一次"有80-90%係仔..."

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你就好啦.可以俾埋你老公一齊睇,我21/8果日都做唐示,我都希望可以俾我老公一齊睇啦,就好lu.

原文章由 yaupuiwan 於 07-8-8 14:24 發表
我week12响醫院做唐示檢查時, 醫生話有80-90%係仔, 我和老公都响個monitor度見到有舊反轉左嘅磨菇, 不過當時總係唔相信可以咁快知道性別, 所以有d質疑. 而醫生就好cool地講多一次"有80-90%係 ...
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

子爵府

好媽媽勳章

因為佢唔可以咁肯定麻,實唔會同你講 100% 係男仔啦...佢可能唔想有人失望掛。有 d 人好想係仔,最後出世果時先知係女,好失望架...而家 d e 生好小心架。

原文章由 yaupuiwan 於 07-8-8 14:24 發表
我week12响醫院做唐示檢查時, 醫生話有80-90%係仔, 我和老公都响個monitor度見到有舊反轉左嘅磨菇, 不過當時總係唔相信可以咁快知道性別, 所以有d質疑. 而醫生就好cool地講多一次"有80-90%係 ...

複式洋房

哈, 我家姐話响醫生面前扮到乜都唔知唔識乜都問, 佢地就會講多嘢架喇. 另外,係唔係都預左老公可以一齊睇一齊參與, 咁佢地一般都唔會趕人走嘅.

hellopuppy & cmmcbb, 咁你地知道個bb嘅性別未呀?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

等我到21/8做埋唐氏先.
到時唔知係咪可以見到仔定女??

不過我老公就鐘意女,我就覺得係仔,
哈~~不過仔定女都冇所謂lu...反正第一胎.

係呢??你果日去做唐氏,大慨用左幾耐時間??先可以走.因為我要就返時間?會唔會好耐,你係唔係醫院幫你做?定係私家???

原文章由 yaupuiwan 於 07-8-9 17:06 發表
哈, 我家姐話响醫生面前扮到乜都唔知唔識乜都問, 佢地就會講多嘢架喇. 另外,係唔係都預左老公可以一齊睇一齊參與, 咁佢地一般都唔會趕人走嘅.

hellopuppy & cmmcbb, 咁你地知道個bb࢚ ...
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

子爵府

好媽媽勳章

上回講到有腰係男仔,冇腰係女仔
生多左毛係男仔,冇咩變就女仔
嘔到七彩係男,唔嘔就女....

我仲有腰形,生多左好多毛...
今日照左o既結果係........

[quote]原文章由 yaupuiwan 於 07-8-9 17:06 發表
哈, 我家姐話

大宅

嘻~~~~我雖然已經有過仔,但仍想今胎係仔~~~~不過我諗要等下次再照先知.....:mrgreen:
原文章由 cmmcbb 於 07-8-9 20:28 發表

[quote]原文章由 yaupuiwan 於 07-8-9 ...
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

複式洋房

我今日剛剛做完 唐氏 檢查 , 我見個個都係老公陪埋
一齊入去照 0架 , 我都係醫生都叫我老公一齊入去
陪我同埋一齊睇超聲波。
所以你老公都應該可以陪埋你一齊照同 check 。

不過我就未照到性別喇 , 我問醫生知唔知男定女 ,
醫生話冇咁快知 , 因我現只有 11 weeks 4 days ,

我要在 19 weeks 再去照結構性超聲波 , 到時就
一定可以知道 , 要等1 個幾月真係長 , 不過希望
到時 兩個 孖 b 唔好趴響度啦 !

原文章由 hellopuppy 於 07-8-8 14:56 發表
你就好啦.可以俾埋你老公一齊睇,我21/8果日都做唐示,我都希望可以俾我老公一齊睇啦,就好lu.

大宅

cmmcbb, 請問你照個陣係第幾週? 我12w3d去照oscar,醫生話未有甘快知! 起碼要多1-2個月! 其實係咪佢已經睇到, 但唔話比我地知, 費事講錯???

[quote]原文章由 yaupuiwan 於 07-8-9 ...

子爵府

好媽媽勳章

我第十五週照架~
港安倪醫生話,其實 11 wk 都會睇到架喇
不過好多時因為 bb o既位置問題
照唔清楚姐
不過到 20 wk 再照就一定會好清楚

原文章由 jor_mankiu 於 07-8-10 11:25 發表
cmmcbb, 請問你照個陣係第幾週? 我12w3d去照oscar,醫生話未有甘快知! 起碼要多1-2個月! 其實係咪佢已經睇到, 但唔話比我地知, 費事講錯???

大宅

oh, are u also carrying twins? me2 : ) what is your expected delivery date? (for me, mar 5, but most people say it will be much earlier for twins), how much is your OSCAR test? sorry for so many Qs.

原文章由 有心人 於 07-8-9 23:17 發表
我今日剛剛做完 唐氏 檢查 , 我見個個都係老公陪埋
一齊入去照 0架 , 我都係醫生都叫我老公一齊入去
陪我同埋一齊睇超聲波。
所以你老公都應該可以陪埋你一齊照同 check 。

不過我就未照到性別喇 , 我問 ...

複式洋房

Hi buu0605 ,
原來你同我一樣係 twins 呀 ! 我係異卵雙胞貽 ,
你呢 ? 醫生話兩個 B 會唔同樣。
我的預產期是 2月25日 , 不過連醫生都話預產期
對我 0地 twins 媽媽來講係冇月用 , 因為多數會早產。
我 d 朋友話大約早 1 個月左右 , 不過亦有 d 朋友
只係早一兩個星期 , 視乎情況而定。

我是瑪麗轉介我去贊育做 OSCAR test 的 , 所以
只收 $60 費用 , 個完 OSCAR test 後醫生仲即時
幫我 book 了 我在 19 weeks 做結構性超聲波。
service 都幾好。

祝你對孖 B 健康成長 !

原文章由 buu0605 於 07-8-10 15:21 發表
oh, are u also carrying twins? me2 : ) what is your expected delivery date? (for me, mar 5, but most people say it will be much earlier for twins), how much is your OSCAR test? sorry for so ...

[ 本文章最後由 有心人 於 07-8-10 23:06 編輯 ]

大宅

me2 (異卵雙胞貽)! I booked PMH but it will cost $1300! can I go to 贊育做 OSCAR test ($60)? Are you referred by the public clinic of QM? why so different....:-( :-( :-(

can you give me the contact no. of checking the price?

I think at least 2 week earlier la. My first boy was bornt 2 weeks earlier so I expect the twins will be even earlier, e.g. 1 month earlier!

原文章由 有心人 於 07-8-10 23:04 發表
Hi buu0605 ,
原來你同我一樣係 twins 呀 ! 我係異卵雙胞貽 ,
你呢 ? 醫生話兩個 B 會唔同樣。
我的預產期是 2月25日 , 不過連醫生都話預產期
對我 0地 twins 媽媽來講係冇月用 , 因為多數會早產。
我 ...

大宅

我個肚都係生左好多毛毛.. 都係嘔到七彩... 但係又無腰...
我諗哩d野未必可以作準既~ haha

我8/8做左第一次檢查... 無得照... 因為醫生話我12周照過... 唔好照得太多... 叫我等遲d做結構性超聲波...

複式洋房

hellopuppy,

我係book左10am, 但見姑娘後都等到11am才做OSCAR test, 做左約20分鐘左右喇. 之後要等到12:45pm先有得睇報告, 12:50pm走得.

不過, 有d媽媽話1個多小時就完成哂所有嘢了, 真好!!

首頁
12345...8

尾頁

跳至