在職全職

跳至

首頁
12345...52

尾頁

大宅

一年到晚都咁多野做, 已經成日ot6-8點(返9-6)架啦~~ 一到月尾就要埋數, 仲慘:-( :-( :-( , ot成10-12點, 撞正嗰個月有幾份report要交, 有時連紅日都要返, 一連幾日都見唔到Kary(唔同住,奶奶湊), 公司唔理你咁多淨係補番1日假, 仲要好好人咁話1年多咗成12日假喎... 唉~~~ 你話啦仲唔係入錯行 , 其實好想轉工, 搵份無咁辛苦, 但係成卅幾歲人又無學歷, 唔知點好:cry: 老公唔支持, 佢話一動不如一靜, 天下烏鴉一樣黑, 邊到都咁辛苦喎... 仲有呀~~如果搵唔番而家人工, 即係我對唔住Kary喎ops:" /> 仲影响咗Kary生活質素

[ 本文章最後由 KaryLau 於 07-8-8 12:32 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章

我同你case差不多, 成日ot, 人地月頭月尾先忙, 我就日日都咁忙.
只不過係a/c clerk, 人地做錯野影響我地, 一份工作原定0.5-1hr可完成, 我果日做左3hrs 有多, 因要搵佢地做錯咩攪到我夾唔到數.
人地錯足三個月都係果類問題. 我地發晒火. 但係...
阿頭又好似唔太出手幫我地反影.

我都做左近7年, 同你住同區, 但在kwai fong 返工.
近來心灰意冷, 搵工去也, 少人工過而家都走
我情願用 $買回家庭樂既時間

[ 本文章最後由 phoebepanpan 於 07-8-8 13:37 編輯 ]

大宅

Hello, 我都係做會計ga

我份工都ok.除month-end外,每日都可6:00走.返5日.

有時好想轉工,因為都做了6年,而且人工不是太高.但我好怕轉工後會同依家吾同晒.出面好多工都要ot,而且搵吾搵返倒5日都成問題.
一想到咁又吾搵住. 時間對我來說好重要.

大宅

人地做錯野影響我地
絶對話我哋錯, 上司/老闆仲話我哋點把關喎... 明明D單簽哂名/批哂, 我點知由報價時已經出錯啫...
阿頭又好似唔太出手幫我地反影.
我呀頭本身就出問題嗰個, 問你點頂...
我情願用 $買回家庭樂既時間
係呀, 我都想, 留多番D時問陪吓Kary, 老公話放假咪可以湊到夠囉... 比佢激死

原文章由 phoebepanpan 於 07-8-8 13:32 發表
我同你case差不多, 成日ot, 人地月頭月尾先忙, 我就日日都咁忙.
只不過係a/c clerk, 人地做錯野影響我地, 一份工作原定0.5-1hr可完成, 我果日做左3hrs 有多, 因要搵佢地做錯咩攪到我夾唔到數.
人地錯足三個 ...

[ 本文章最後由 KaryLau 於 07-8-8 14:33 編輯 ]

大宅

我都係做會計的,上一份工做了9年多,現在quit了再搵過份,唔知現在個market好唔好呢??-(

大宅

我就係想搵你呢D工做之嘛
你已經好幸福架喇... 唔好轉工呀! 三思呀~~~

原文章由 SIUBO117 於 07-8-8 13:53 發表
Hello, 我都係做會計ga

我份工都ok.除month-end外,每日都可6:00走.返5日.

有時好想轉工,因為都做了6年,而且人工不是太高.但我好怕轉工後會同依家吾同晒.出面好多工都要ot,而且搵吾搵返倒5日都成問題.
一 ...

大宅

好媽媽勳章

我之前都係做會計, 已做了七年. 現已quit o左兩星期. 簡直開心到暈, 起碼唔駛再ot, ot 再ot, 成日顧住日埋數夜埋數, 工可以再揾過, 阿仔o既o野過o左就冇得反轉頭, 後悔都冇用, 所以依家都係阿仔緊要d

公爵府

我都係做會計的,上一份工做了5年多(地盤), 現在上了岸做寫字樓, 很悶, 一開始已想轉工, 家庭式, office10個人有7個是自己人, 1 個是廠長的妹妹, 全部是女人, 但個title好, (but the salary and work detail is not match the title), c6叫我做2年先, 但現在有了晴晴, 一份stable的工作很重要, lee到唔會抄人, 不用ot, 但放勞弟假, but 人工只加2.5%, 唔知轉唔轉工好, 現在個market好唔好呢??-(

侯爵府

原文章由 Cammy3007 於 07-8-8 15:33 發表
我都係做會計的,上一份工做了5年多(地盤), 現在上了岸做寫字樓, 很悶, 一開始已想轉工, 家庭式, office10個人有7個是自己人, 1 個是廠長的妹妹, 全部是女人, 但個title好, ...

我都係做A/C KA~~ 哩份工啱啱做左1 WEEK 多幾日暫時都OK 唔算太忙呀!! 對上果份係做AUDIT 做咗4年幾公司得我同老細兩條友勁悶呀!! 而家哩份淨係A/C DEPT 都有5個同事.. 而SALARY 都OK AR~~ 比上一份左差唔多2K~ 同埋最重要係近屋企~

[ 本文章最後由 square72 於 07-8-8 15:52 編輯 ]

大宅

恭喜!恭喜!
ooh ooh! 嘩$2K咁多, 睇到我口水都流哂出o黎添...

原文章由 square72 於 07-8-8 15:50 發表

我都係做A/C KA~~ 哩份工啱啱做左1 WEEK 多幾日… 暫時都OK 唔算太忙呀!! 對上果份係做AUDIT 做咗4年幾… 公司得我同老細兩條友勁悶呀!! 而家哩份淨係A/C DEPT 都有5個同事.. 而SALARY 都 ...

公爵府

好媽媽勳章

自己工作忙而要ot 都情有可願, 但人地做錯野攪到影響到我既工作, 條氣就點都唔順 ; 昨日話比A小姐知幾個錯處後, 今日佢搵返D 野出來意思話係我睇錯. 我再搵理據塞住佢把口, cc 埋比D 經理 (冇咩用既經理) , 都唔知A小姐隻眼係咪坐住左!

好多時都想一動不如一靜, 橫掂2009年想退休全職湊返阿仔, 因到時佢已三年級, 功課考試各樣都好緊迫.
但而家咁既情況, 我真係頂唔順, 我地條TEAM 個個都做到冇晒心機.

[ 本文章最後由 phoebepanpan 於 07-8-8 21:35 編輯 ]

大宅

原文章由 square72 於 07-8-8 15:50 發表

我都係做A/C KA~~ 哩份工啱啱做左1 WEEK 多幾日… 暫時都OK 唔算太忙呀!! 對上果份係做AUDIT 做咗4年幾… 公司得我同老細兩條友勁悶呀!! 而家哩份淨係A/C DEPT 都有5個同事.. 而SALARY 都 ...

嘩,你就好啦,多2k,我而家要求少2k都唔係好多工見呀:-( :-( :-( ,點解同人唔同命呢?:cry: :cry: :cry:

大宅

絶對同意, 我試過用番而家人工send resume出去, 都無人叫我見工

原文章由 ruru 於 07-8-8 21:44 發表

嘩,你就好啦,多2k,我而家要求少2k都唔係好多工見呀:-( :-( :-( ,點解同人唔同命呢?:cry: :cry: :cry:

大宅

hi!我都做左會計差不多10年囉, 以前都想轉工, 但以家有個b, 都想穩定d, 唔知以家做一個會計文員有冇1萬呢 ?

大宅

abc123__812 hi,

我都同你一樣, 做accounts超過十年囉... 人工都有過萬蚊
唔... 而家出面有幾年經驗既會計應該都有1萬架...

原文章由 abc123__812 於 07-8-9 11:42 發表
hi!我都做左會計差不多10年囉, 以前都想轉工, 但以家有個b, 都想穩定d, 唔知以家做一個會計文員有冇1萬呢 ?

侯爵府

其實係我原本salary 低... 所以轉工先會多咗2k~我而家salary 都唔過10k~!!

男爵府

hihi....我都係a/c, 都做左10年, 剛轉左工半年, 出面個境好好wo
堯堯網站Part IIDec 18, 2004 2.43 kgJan 19, 2005 3.53 kgFeb 22, 2005 4.75 kgApr 02, 2005 5.90 kg (連衫)Apr 22, 2005 6.12 kgMay 30, 2005 7.00 kg (連衫)Jun 30, 2005 7.50 kg (連衫) 70cm長Aug 01, 2005 7.60 kg (連衫)

伯爵府

牛年勳章

我都係做會計 , 做左8個月:lol:
都好小ot
但無咩褔利都無
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

HI,大家好,我都做了好多年.現在份工都好好,不必OT9月開始又可早15分早走去接仔仔(K1)放學,人工都OK,人事簡單(通常做會計不必點理人地),福利無有人情(俾我早走都唔扣假扣錢)搭夠,都幾開心.

大宅

首頁
12345...52

尾頁

跳至