在職全職

跳至

首頁
12345...52

尾頁

大宅

早晨,咁多位,睇到咁多人回應都好開心.希望無論睇到人工好過或差過自己都可以釋懷地開心工作,因為返工開心都好緊要.講真我的人工係市場來講都係中線(上次我寫10k-15,咁次縮細范圍d12k-14k),但為方便照顧仔仔,加上老闆好人,我都好知足.錢越多越好,但錢買不到開心!

大宅

我都好開心見到咁多人回應, 以及原來做會計既人工都唔係咁差, 真的很安慰:lol:
原文章由 lisatsoi 於 07-8-11 09:28 發表
早晨,咁多位,睇到咁多人回應都好開心.希望無論睇到人工好過或差過自己都可以釋懷地開心工作,因為返工開心都好緊要.講真我的人工係市場來講都係中線(上次我寫10k-15,咁次縮細范圍d12k-14k),但為方便照顧仔仔,加上 ...

大宅

原文章由 abc123__812 於 07-8-11 10:06 發表
我都好開心見到咁多人回應, 以及原來做會計既人工都唔係咁差, 真的很安慰:lol:

請問各位媽咪有無會計工介紹,替產假既temp都可以,full-set,我系幫朋友問,但年紀大左d,有50歲,但樣子只似40多,如有請pm我,thanks!

大宅

其實做會計都幾好,可以唔理事事非非出污泥而不染,所以無心插柳柳成蔭地入呢行都算好彩.

其實個個都會有50歲那日,我真唔明點解d人會唔鐘意請年紀大的人,年紀越大經驗越有越細心.講真我之前都好想拿多份兼職來做,但一路都搵唔到,又唔想幫朋友做,家下要陪仔仔更無時間.

大宅

我好開心呀~ 我諗住開個TOPIC傾計, 估唔到有咁多人回應添...
到我自我介紹啦:lol:
DAY: 5 days & 每月返1 SAT(自選:D )
工作: FULL SET (3人)
學歷: F.5, LCCI 3ST LEVEL, ENG 唔合格
會計年資: OVER 15年 :)
人工: 14K - 15K (全公司2007年由2年合約制轉長工制)
雙糧: 冇
花紅: 冇講明 , 最近2年分20-30%月薪
年假: 而家12日, 每年加1日, 最多14日+OT唔理幾多有1日補假
(boss講公司幾好, 你哋會計部1年就多人哋成12日呀... 痴線架, 我哋係OT換返嚟架嘛:tongue: )
醫療: 每次最多$150, 每月1次, 1年8次
公司: 總公司係usa上市, 上年被收購, 香港boss/高層唔識accounts?-( , 公司好計較 , 大部分同事好好人

原文章由 lisatsoi 於 07-8-11 12:57 發表
其實做會計都幾好,可以唔理事事非非出污泥而不染,所以無心插柳柳成蔭地入呢行都算好彩.

其實個個都會有50歲那日,我真唔明點解d人會唔鐘意請年紀大的人,年紀越大經驗越有越細心.講真我之前都好想拿多份兼職來 ...

伯爵府

牛年勳章

等我又講下先
DAY: 5 .5days
學歷: 中五 , lcci中級
會計年資:8個月
人工: 7000-8000
雙糧:無
花紅:唔定
年假: 7 DAYS
醫療: 無

我依個人工 , 算好定唔好呢??
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

我覺得您初入行, 呢個人工都ok
原文章由 CutieSo 於 07-8-11 21:11 發表
等我又講下先
DAY: 5 .5days
學歷: 中五 , lcci中級
會計年資:8個月
人工: 7000-8000
雙糧:無
花紅:唔定
年假: 7 DAYS
醫療: 無

我依個人工 , 算好定唔好呢??

大宅

會計呢行比較容易搵工,每一行都要會計,我相信,只要吾計較人工&OT係一定搵到工。
我衷在沒有fullset經驗,因為由第一份工開始已在大公司做一part,所以要轉工都比有fullset經驗的難。唯有做住先啦!

大宅

各位姊妹 Hi,

我哋都認識咗 ... 不如我哋做登記 , 再加深了解, 如果有需要都可以互相幫助嘛 ... 咁就由我開始先啦:) ... 請各位俾面
No.MamiBBBB出世工作地點HomeBB
1MeilingKaryLau4/4/2006金鐘寶琳奶奶/工人

因編輯限制, 如果10行唔夠, 可以自已再加行, thanks a lot!!!

[ 本文章最後由 KaryLau 於 07-8-12 15:12 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi,

我見到e個post上唻, 我都係會計十幾年啦, 舊年找左一份大公司contract做住先, 今個月尾約滿, 因個上司同我傾續約時講左e句{你做就做唔做就唔做}, 我唔續約揾個一份。有好消息同姐妹分享, may I join in?

有件事想同d媽咪講, 如果你地有幾年經驗又有lcc中級, 冇咩褔利, 可以考慮轉學校會計, 5日半又冇咩做, 同埋冇ot, 起薪都有10k但12個月糧

大宅

parrotmum welcome,

我覺得唔算差, 因為而家出面好多學歷要求好高, 但係人工只不過一般8-10k, 要ot咁囉...
以上係我一D孺見

原文章由 PARROTMUM 於 07-8-12 15:21 發表
有件事想同d媽咪講, 如果你地有幾年經驗又有lcc中級, 冇咩褔利, 可以考慮轉學校會計, 5日半又冇咩做, 同埋冇ot, 起薪都有10k但12個月糧

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 KaryLau 於 07-8-12 15:43 發表
parrotmum welcome,

我覺得唔算差, 因為而家出面好多學歷要求好高, 但係人工只不過一般8-10k, 要ot咁囉...
以上係我一D孺見

hi,

所以我咪介紹比d姐妹囉, 個個都係媽咪, 埂係想早d番home。

侯爵府

各位姊妹 Hi,

我哋都認識咗 ... 不如我哋做登記 , 再加深了解, 如果有需要都可以互相幫助嘛 ... 咁就由我開始先啦:) ... 請各位俾面
1MeilingKaryLau4/4/2006金鐘寶琳奶奶/工人
2Square曦曦27/5/06小瀝源大圍 育嬰園 

大宅

早晨!

3 lisa lok
lok
 1/2004 chai wan shau kei wan 9月幼稚園

男爵府

hi parrotmun

你現時在學校做緊會計?聽落好似好正喎,會唔會間間都係咁呀?咁正一定好多人了爭啦,同埋會唔會好難先入到去學校做呢?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 樂樂 於 07-8-13 09:51 發表
hi parrotmun

你現時在學校做緊會計?聽落好似好正喎,會唔會間間都係咁呀?咁正一定好多人了爭啦,同埋會唔會好難先入到去學校做呢?

唔係, 我咪話我份大公司contract工今個月約滿, 我over左嗰個salary唔會入school做, 我一年前有揾過, 佢地文員就起薪$7644, 會計文員就有近$10k的, 入school 最好係e個時間, 因佢地的約係年年續, 跟開學係9月開始, 所以每年8月-9月都最多school work.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

Hello 各位,

請問可唔可以入來"搭傘"呀!

等我要介紹下自己先. 我做佐a/c #6年到.而家呢間做佐2年, 不過不失甘啦, 返5.5日,銀行假. ((好想搵份5日工, 不過知好難))) 收工都算依時 ,一般在6:30可以走人.

[ 本文章最後由 妙兒 於 07-8-17 10:50 編輯 ]

複式洋房

查詢初入職會計事

各位媽咪,

你地好!我老公想轉會計行,剛係hku讀左個diploma!
想問而家入職係咪要求呀?
人工大約幾多?
佢而家成31歲架啦!
多謝指教!

大宅

妙兒 hi, welcome ~~~
我哋大家都係傾吓計, 唔好講到搭傘咁... 只不過大家都係做accounts join埋啫... 你有興趣都可以去登記吓
3 lisa lok
lok
 1/2004 chai wan shau kei wan 9月幼稚園

大宅

jasmin81 hi,

而家請accounts都要講學歷+經驗, 唔... 你老公就有學歷, 未有經驗, 我估會比人押價由8-10k到啦... 因為出面好多時有學歷+5年/以上經驗就有9-12k到...
以上資料, 純粹個人意見, 只供參考。:D

原文章由 jasmin81 於 07-8-13 11:39 發表
各位媽咪,

你地好!我老公想轉會計行,剛係hku讀左個diploma!
想問而家入職係咪要求呀?
人工大約幾多?
佢而家成31歲架啦!
多謝指教!

首頁
12345...52

尾頁

跳至