嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是否照到一個胎囊就即係得一個bb?

伯爵府

回覆:幾時先會知道有幾多個bb呢?

我8wks知!第一次產檢得一個,到8wks 再照多左個!同卵會分裂!

複式洋房

回覆 ilovemytwins 的帖子

咁有幾多個胎囊?

伯爵府

兩個

男爵府

我wk 5已經見到兩個胎囊,wk 6已經見到兩個閃閃喇。

男爵府

我係第7周先知~ 一個b~ 家陣就快可以生喇~ 係囡囡~好期待~

複式洋房

我5WK照到一個,但之後肚痛7WK再照有2個,不過唔係分列出黎的,
可能係之前太細照唔到

別墅

第 1 次 wk 6 已經見到 2 個, 到 wk 8 就見到閃閃

複式洋房

回覆 囡囡小主人 的帖子

一切順利

男爵府

即係都有機會而家照到一個
遲D照到2個??
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

別墅

Week 6 已經2個閃閃

複式洋房

BK Milk勳章

我一開始6w已經睇到兩個胎囊....9w 已經兩個閃閃...

別墅

引用:我8wks知!第一次產檢得一個,到8wks+再照

原帖由 ilovemytwins 於 14-03-11 發表
我8wks知!第一次產檢得一個,到8wks 再照多左個!同卵會分裂!
請問一下, 同卵雙生, 會是一個胎盤定兩個?? 謝謝你!

伯爵府

回覆:aheihei 的帖子

我兩個胎盤

洋房

我8w第一次去做產檢時知.

大宅

我6W去私家照, 只得一個胎囊, 之後9W再去照才知係孖, 只得一個胎盤, 係同卵雙胞, 同卵雙胞係有可能一個或兩個胎盤(因應受精後幾多天後才分裂, 決定係一個胎盤定兩個胎盤, 係單羊膜定雙羊膜, 尤至乎係連體嬰), 係異卵雙胞的才一定有兩個胎盤.

別墅

引用:我6W去私家照,+只得一個胎囊,+之後9W再去照

原帖由 sanfeimsn 於 14-03-24 發表
我6W去私家照, 只得一個胎囊, 之後9W再去照才知係孖, 只得一個胎盤, 係同卵雙胞, 同卵雙胞係有可能一個或兩 ...
解釋得好清楚呀! 因我之前係一頭霧水的, 咁什麼是單,雙羊膜?? 謝謝你!

大宅

我是MCDA, 這裏很清楚, 有埋圖示, 請參考 http://group.medlive.cn/topic/23532

单卵双胎根据受精卵分裂的时期不同,会发展出几种不同的类型

1, 1-3天的时候分裂,这时受精卵还处于桑椹胚阶段,桑椹胚完全分裂成两个,会发展出两个独立的胎盘,同时,根据受精卵着床的位置,可以是两个胎盘融合(a)或两个胎盘完全分开(b),但都是属于双绒双羊 (DCDA)。

2, 4-8天的时候分裂,这时受精卵处于胚泡阶段,内细胞群完全分裂成两组,会发展出两个卵黄囊,但共用一个胎盘(c),这就是单卵双胎最常见的单绒双羊 (MCDA)。

3,8-13天的时候分裂,这时卵黄囊、羊膜腔和胚盘已经出现,胚盘完全分裂成两组,发展为两个独立的胎儿共用一个羊膜腔和一个胎盘(d),这就是单卵双胎比较罕见的单绒单羊 (MCMA)。

4,>13天的时候分裂,这时胚盘进一步发育,胚盘不完全分裂,会发展为部分相连的两个胎儿,这就是联体双胎。

大宅

羊膜係指兩個B中間果個膜, 單羊膜即MCMA果幅圖, 兩個B中間無羊膜分隔, 會較MCDA雙羊膜的高危, 因為有可能會出現臍帶互相打結的情況.

別墅

引用:羊膜係指兩個B中間果個膜,+單羊膜即MCMA果

原帖由 sanfeimsn 於 14-03-24 發表
羊膜係指兩個B中間果個膜, 單羊膜即MCMA果幅圖, 兩個B中間無羊膜分隔, 會較MCDA雙羊膜的高危, 因為有可能會 ...
謝謝你的資料, 但都要消化下先明! 因都幾難理解的。

首頁

尾頁

跳至