婦女醫護

跳至

首頁
45678...11

尾頁

洋房

hello win01

我剛剛坐完月 (8月4日) , 因為坐月坐唔好個頭入了風, e+日日頭痛,同時個身好像好易入風, 請問有d咩可以解決呢???

thx

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 win01 於 07-9-7 22:01 發表

誰說飲醋能對身體好?除了白米一定對身體好以外,沒有幾樣會一定對所有人好.我之前有文章已經提到醋.
醋不會燥(首先你要分清什麼是燥,什麼是熱)
[無風不痕] ...

我以前睇過中醫,話我"血熱"
我就算食小小熱氣野,塊面會出哂紅點同痘痘,薑醋,朱古力,
我都唔食得:-( 所以我覺得又燥又熱囉
久唔久就會身痕,爪爪下仲好似"風難"咁
都唔知點可以改善呢個問題????? :cry: :cry:
醋的問題:因為我皮膚好黑,朋友教飲"檸檬白醋"可美白
但我驚好燥,唔敢飲,想知清楚先浸

[ 本文章最後由 charmaine_1 於 07-9-9 16:05 編輯 ]

男爵府

win01:

1.已經半年以上,喉龍成日好似有d黏液物塞住喉龍,想咳又咳吾倒d黏液物或痰。尤其食餸時較嚴重,一有少少油,就好似有痰咁塞住喉龍,吾上吾落,但又係吐不出痰,好辛苦:-( ,吾知係咩事呢? 係咪~慢性咽喉炎.....呢?-( ?
我都看左幾個中醫,但冇改善, 諗緊是否改睇西醫試試! 救救我!

之前見你講脾胃虛,好似講中左我錦。我腸胃吾好,肚脹,有時有少少胃痛,大眼袋。以前成日便秘,宜家冇番工就好好多,總算日日有得去(不過成日好似去得吾清),晚上尤其肚脹,放屁,有時仲有d脹痛。條舌每朝起床照鏡都勁多舌苔。

2. 我因為想生bb,走去照輸卵管,點知一邊塞左(月經又成2-3個月先1次),請問中藥有得通番嗎?
現在轉睇的教授中醫話食3個月藥試,再去照有冇通番!
我食左3日,開始肚屙(2-6次一日),但我仍繼續食到第7劑去覆診,ec話我食錯野,吾關d藥事,我問係咪我個人吾受得,又話吾會。再比藥,但仍然屙,ec堅持我食錯野未清。屙左十幾日,手板腳板痕,咀唇腫, 淋巴腫痛。去覆診,ec轉開d話對腸胃好的藥,冇屙了。之後食番第一次剩下的一劑,第日又屙了,ec才說是我腸胃不好,比較特別喎,d藥太勁受不了.........
唉!win01 ec,我都吾知好冇繼續睇佢好呢,因為一睇都要再用幾個月才知,好的ec真難尋呀!我高齢喇!食左1年中藥,睇過好多中醫!:-(
3. 係咪一邊輸卵管塞左好容易宮外孕架, 要醫好通番先再計劃生bb才安全嗎?
win01 ec你有冇識通輸卵管的中醫介紹呀?
sorry,寫咁長,花你寶貴時間啊!!

[ 本文章最後由 jo10 於 07-9-11 10:15 編輯 ]

大宅

我同charmaine一樣 ---- 中医說我血熱,皮膚經常很癢 (周身痕!!!!)

1. 請教win01如何改善? 要戒口嗎?

2. 有孕可否飲桑寄生蓮子蛋茶?

原文章由 charmaine_1 於 07-9-9 14:34 發表

我以前睇過中醫,話我"血熱"
我就算食小小熱氣野,塊面會出哂紅點同痘痘,薑醋,朱古力,
我都唔食得:-( 所以我覺得又燥又熱囉
久唔久就會身痕,爪爪下仲好似"風難"咁
都唔知點可以改善呢個問題????? ...

[ 本文章最後由 ChongChong28 於 07-9-10 22:18 編輯 ]

洋房

win 01

如果坐月坐得唔好, 可否看中e 斷尾呢??? thx

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

畀面勳章

請問耳水不平衡有冇得醫呢?

禁止訪問

民房

win01, 請問:

1. 我去年用微創手術切除子宮肌瘤,為使肌瘤返發的機會減低,有什麽食物或藥材是不可吃的呢?

2. 你多次說白飯的好處,我都愛白飯。想知道隔夜的白飯可吃嗎?我午餐的白飯是前一晚晚餐特意多煮一份的,我將它放進雪柜及吃前加熱。

3. 用電藥煲和明火煎煮中藥有分別嗎?

謝謝您的解答!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

thanks win01!

1.大棗=南棗=黑棗 嗎? (阿媽話南棗貴過黑棗)

2.你說"早上吃飯會加強吃飯補脾胃的功效",那麼吃白粥也可以嗎? 須要加果皮去煲嗎?

3.早餐多吃麥皮會濕嗎?

4.見"四君湯"多寫用'人參',你用'黨參'是否因為功效一樣又平d呢? 我屋企有樽人參粉,脾胃虛又濕,可以食,有幫助嗎?

thx!!

[ 本文章最後由 jo10 於 07-9-12 14:06 編輯 ]

大宅

畀面勳章

咁係咪飲四君湯就得呢?

原文章由 win01 於 07-9-11 23:34 發表

不要再問有冇得醫.

在此已經說了無數次.
除了件"架餐"冇左,食西藥食壞,病入膏肓之外.所有都有得醫.

耳水不平衡只是脾氣虛弱的問題.碎料

禁止訪問

禁止訪問

大宅

win01,

1. 你前文提及之車輪子是甚麼? 是否指車厘子!?

2. 另南莓是否指籃莓? 草莓是否很濕毒?

3. 我先生常吃牛奶麥皮做早餐,他想降膽固醇,但原來不利健康,那早歺吃甚麼最適合血壓稍高的人?

4. 產前飲高麗參湯是否有助氣助順產之效?還是根本不利孕婦? 高麗參是否人參之一種?

5. 友人有一快兩歲的BB有移位濕疹,但看中医又恐那麼小年紀不肯吃葯,怎辦o里?

6. 甚麼水果最平和有益? 老幼多吃也無礙.

7. 我女兒2.5歲也成日周身癢,是否血熱? 看中医又怕她不肯吃葯.

8.黄蕃薯煲白粥有益嗎?

謝謝勞心解答!!!

[ 本文章最後由 ChongChong28 於 07-9-12 23:00 編輯 ]

首頁
45678...11

尾頁

跳至